100 za 300

Lada Vesta 1.6 16V LUX CNG Sedan

Ako od Veste očekujete samo još jednu u nizu Lada, prevarili ste se. Ovo je model koji proizvođača iz Toljatija izvodi na posve nov put i otvara vrata ka značajnijem izvozu na zahtevna zapadna tržišta. Sa svim preduslovima da tamo i uspe, naročito u verziji sa pogonom na metan.

Svako od zainteresovnih ko pomisli da Vestu poredi sa bilo kojom od dosad viđenih Lada, naćiće se u problemu – ovo je posve nov automobil a ne samo našminkani dobro poznati “tegleći konj” koji se koristi za transport stvari do vikendice, razvoz robe i/li poljoprivrednih proizvoda, vožnju po putevima ekstremno lošeg kvaliteta ili po bespuću. Vesta je napravljena da konkuriše zapadno Evropskim proizvođačima na tržištima i dalje gladnim jeftinih “narodnih” automobila, poput Nemačke, Italije, Francuske i sličnih a ne samo onih u razvoju, poput našeg. Tu se, neminovno, nameće direktno poređenje sa Daciom i onim što je rumunski proizvođač napravio sa Loganom. Ipak, Lada je sa Vestom iskoračila stepenicu više. Dakle, ova Lada je model koji je dizajnirao bivši Mercedesov šef dizajnerskog tima, Stiv Matin, koji je između ostalog potpisao ML i GL-Klasu. Na njegovoj dopadljivoj kreaciji je uočljiv takozvani X-dizajn, primetan sa boka, na prednjem delu automobila i u grafici zadnje svetlosne grupe.

Najbolje je, pak, krenuti iz kabine. U njoj su primenjeni materijali i boje kakve dosad nisu korišćene u proizvodnji Lada, pa činjenica da kupujete relativno jeftin automobil više ne znači da morate da se pomirite sa lošim dizajnerskim i ergonomskim rešenjima. Tipičan primer je multifunkcionalni upravljač, koji se sada podešava i po visini i po dužini stuba u prilično velikim hodovima, a obložen je i kožom. Uz sasvim zadovoljavajuću ispunu komfornih sedišta (u višem “luks” paketu delimično obložena kožom i opremljena grejačima) to omogućava da se zauzme sasvim adekvatna vozačka pozicija, koja ne zamara ni posle prilično dugačkih tura. Standard je i automatika klime, prilikom vožnje unazad od pomoći je zadnja kamera koja sliku projektuje na sedmoinčni “tač-skrin”. Na istom tom ekranu se ispisuju uputstva sa navigacije i kvalitetnog audio uređaja prilično velike izlazna snage. Istina, voleli bi smo da je rezolucija ekrana nešto bolja, ali to bi svakako podiglo konačnu cenu Veste. Uz sve prozore pokretane ektromotorima, centralnim zaključavanjem s daljinskom komandom i alarmom, pa čak i električnim grejanjem vetrobrana (što nema ne samo ni jedan konkurentski model nego ni daleko skuplji automobili). Uz mnogobrojnu drugu opremu, ovo je jako dobro napakovan automobil koji lagano može da konkuriše daleko skupljim vozilima zvučnijh imena.

Sa ukupnom dužinom od četiri metra i 41 cm, Vesta je prilično kompaktna, što ne znači da je prostor za putnike ograničen. Naprotiv – ima ga sasvim dovoljno za komotan smeštaj četiri odrasla putnika od kojih ni oni pozadi neće patiti od nedostatka prostora za noge ili glavu. Njena kompaktnost se, pak, najbolje oseća u vožnja u kojoj je Vesta stabilna i agilna, čemu u velikoj meri doprinosi serijska kontrola stabilnosti (ESP). Ipak, Vesta nije zamišljena kao sportista, pa je tako treba i tretirati. To je porodična limuzina za udobna krstarenja umerenom brzinom, što će znati da nagradi niskom potrošnjom. Naime, jedina opcija dostupna na našem tržištu je Ladin benzinac od 1,6 l snage 106 “konja” opremljen Renaultovim petostepenim manuelnim menjačem, od kojih je poslednji (peti) stepen prilino dugačak I manjenjen štednji goriva na otvorenom putu. Test vozilo je (naknadno) opremljeno uređajem za pogon na metan (komprimovani prirodni gas) što i jeste glavna poenta ove Veste. Istina, limuzinska forma Lade nije najidealnija za konverziju na ekološki (naj)čistije gorivo jer čelične boce koje mogu da ponesu 15 kg metana zauzimaju gotovo polovinu prtljažnika zapremine 480 l. Sam uređaj ima masu od oko 70-80 kg, ali robusno oslanjanje Lade to i ne oseća. Baš kao što i pogonski sklop ne trpi na dodatnom opterećenju. Vesta, tako, do “stotke” stiže za tek nešto više od 11 sekundi, maksimalna brzina je blizu 180 km/h a potrošnja – za Ladu neočekivanih šest do sedam litara benzina ili oko četiri kilograma metana. Imajući u vidu cenu kilograma ovog gasa od oko prosečnih 80 dinara (može da se nađe za 70 ali i za 95 RSD), što znači da se razdaljina od 100 km može preći za neverovatno niskih 300 -350 dinara! Autonomija vozila na gas (sa ugrađenim sistemom) je blizu 400 km, što uz standardni rezervoar za 55 l benzina daje ukupnu autonomiju veću od 1.000 kilometara. Prilikom vožnja na metan, produkt sagorevanja je čista vodena para, tako da od CNG-a ekološki prihvatljivijeg nema.

 

 

 

 

 

 

Rusko poreklo Vesta pokazuje i po specifičnim detaljima: dok je zaštita motora kod svih ostalih proizvođača napravljena od plastike, kod Veste je agregat zaštićen debelom metalnom pločom. Tako ni nailazak na visoke ivičnjake ili slične prepreke neće naškoditi motoru i menjaču. Lada je do oko 100 km/h prilično tiha i mirna, tako da je to i najoptimalniji tempo vožnje. Preko toga dolazi do povećanja buke koja dolazi ne samo od motora, već i od 16-inčnih pneumatika ali i opstrujavanja vazduha – ništa strašno, ali treba znati.

Pitanje koje se logično nameće je kako stoje stvari sa garancijom i servisiranjem. Ako se uređaj za metan ugradi u ovlašćenom servisu, garancija na njega traje koliko i na samo vozilo, dakle tri godine bez ograničenja kilometraže. Servisni intervali se poklapaju sa onima koje je proizvođač predvideo za standardno održavanje vozila (15.000 km) i njegovu cenu ne uvećavaju previše. Prateći zakonske regulative, kontrola sistema i njegovo (re)atestiranje je identično onome propisanim za TNG verzije, tako da nema nikakvih posebnih zahteva. Mnogi će se, ipak, pitati kolika je bezbednost metana, imajući u vidu da je to gas koji u jamama rudnika predstavlja najvećeg neprijtelja. Elem, metan je manje eksplozivan od isparenja benzina ili plina, a ukoliko dođe do curenja, on se zadržava pri tlu i “puzi” poput magle, ne širi se stihijski a na otvorenom teško može da dostigne kritičnu tačku koja rezultuje eksplozijom. To znači da je daleko bezopasniji od konvencionalnih goriva.

Vesta nas je, tako, jako prijatno iznenadila jer od Lade nismo očekivali ono na šta smo naišli. Pozitivan utisak dodatno naglašava tup “kasa” zvuk pri zatvaranju vrata, što asocira na robustnost i kvalitet. Za 11.480 evra (CNG +1.000) dobija se jako kvalitetan i odlično opremljen porodični automobi kome retko ko može da parira. U verziji pokretanoj metanom, to je idealno vozilo za taksi službe ili druge organizacije (pa i privatna lica) koja prelaze veliki broj kilometara. Uz očuvanje čovekove okoline, ne treba zaboraviti.

Kako do CNG verzije?

Lada u serijskoj ponudi ima i verziju koju pokreće metan, ali se ona zbog administrativnih komplikacija ne prodaje u Srbiji. Zato svako ko želi ovakav automobil, može da ga poruči u Točak Autu. U ovlašćenom servisu se ugrađuje identičan uređaj onome koji stiže sa Ladama opremljenim metanskim sistemom u Toljatiju, a kompletan konverzija košta 1.000 evra. Točak Auto se stara da obezbedi kompletnu dokumentaciju za nesmetanu registraciju Lade pokretane CNG-om: ugradnja uređaja traje jedan dan a što se papirologije tiče, ona može da potraje i desetinu dana. Zato, ako želite ovako štedljiv automobil, jednostavno se obratite Točku a Vaš novi automobil će do Vas da stigne u najkraćem mogućem roku. Cena konverzije se isplati već posle 10.000 pređenih kilometara. Sve posle toga je višestruka ušteda, ne samo na gorivu (ponovimo da se 100 km vozite za oko 300 dinara) već i na trajnosti motora koji se daleko manje haba kada radi na metan. Dakle, zaboravite na benzin i TNG (plin). U metanu su sazdani svi odgovori, kaže gospodin Vojin Obradović, direktor preduzeća Točak Group.

Šta kaže Ona?

Kada uđem u auto, prvo se pogledam u ogledalce koje se nalazi u suncobranu ispred mene. Sedište mogu da podesim po visini a upravljač i po dubini i po užini stuba… U zavisnsti od toga koju obuću nosim tako vozačku poziciju i prilagođavam prema sebi. Sviđa mi se što naočari mogu da stavim u futrolu u oplati krova, neposredno pored glave. Imam i kameru za vožnju unazad, tako da se ne plašim kada parkiram. Uz asistenciju za kretanje uzbrdo, ne moram više da pamtim reči instruktora: gas, kvačilo, ručna ili ručna, kvačilo, gas… Kako god, uz Ladu sam zaboravila ako sam to ikada i znala.

Tu su i razni neki senzori, za po neke nisam sigurna da li su mi neophodni i za šta služe, ali se osećam sigurnije jer verujem da oni vode računa o svim izazovima u saobraćaju kada ja sedim za upravljačem. Zimi uključim grejače sedišta, pogotovo kada izlazim uveče lagano obučena i lepo me zgreje, tako da aperitiv mogu slobodno da preskočim. To važi i za drugaricu koja se vozi pored mene. A ako mi se zaledi prednje staklo samo uključim električni grejač koji ga odledi dok ja stavljam sjaj za usne. E, da. Ima i navigaciju tako da ne moram da strahujem da ću se izgubiti u bilo kojem delu sveta. Lagodnost putovanju upotpunjuje tempomat. Podesim brzinu i odmaram nogu od gasa. Jedina mu je mana gepek od „svega“ 480 l. Kada sam kupila mašinu za suđe nije mogla da stane pored rerne i ugradne ploče.

Lada Vesta 1.6 16V LUX CNG Sedan
MotorBenzinski, 4 cilindra, 1.596 ccm
Snaga78 kW (106 KS) pri 5.800 o/min
Obrtni moment148 Nm pri 4.200 o/min
Emisija CO2158 g/km
Dimenzije (mm)4.410/1.764/1.497
Međuosovinsko rastojanje (mm)2.635
Rezervoar (l)55
Prtljažnik (l)480
Masa (kg)1.380 kg
Bezbednost (ANCAP)* * * *
Maksimalna brzina175 km/h
0-100 km/h11,2 s
Potrošnja (l/100 km)9,3/5,5/6,9 (4 kg metana)
Korisna adresawww.tocak.co.rs
Možda Vas interesuje i...