Aktuelnosti na tržištu električnih automobila

Manjak modela

U zemljama EU postoji jedan punjač na šest električnih automobila, što je gotovo duplo više nego što preporučuje Evropska komisija – jedan punjač na 10 vozila

Prodaju električnih automobila u Evropi ne usporava mali broj stanica za punjenje tih vozila, nego mali izbor modela, pokazuje istraživanje energetskih kompanija i proizvođača automobila. U Evropi se prodaje više od 400 modela koji koriste tradicionalno gorivo, naspram samo 20 električnih modela. Problem izbora bi mogao da se reši u naredne dve godine, kada se u Velikoj Britaniji očekuje više od 30 novih modela.

Pojedine automobilske grupe i osiguravajuće kuće upozoravale su tokom protekle godine da bi broj stanica za punjenje mogao da ugrozi prelazak na električna vozila. Međutim, nova analiza, koju je uradila Platforma za elektromobilnost, među čijim članovima su Tesla, Renault-Nissan, Siemens i Alstom, pokazala je da u Evropi već postoji dovoljno tih stanica.

U zemljama EU postoji jedan punjač na šest automobila, što je gotovo duplo više nego što preporučuje Evropska komisija – jedan punjač na 10 vozila.

Očekuje se, na osnovu planova vlada, da infrastruktura za punjenje prati broj električnih automobila na putevima bar do 2020. godine. Do tada bi na svakih 40 kilometara auto-puta trebalo da postoji jedan brzi punjač, dok je cilj Brisela da do 2025. bude jedan punjač na 65 kilometara.

– Automobilska industrija raširila je mit da bi se stvorio utisak da bi oni voleli da prodaju više električnih automobila ali da jednostavno nema stanica za punjenje. To je prevara – rekao je Greg Arčer, jedan od autora analize.

U analizi se navodi da je dovoljan broj javnih stanica za punjenje od ključne važnosti za rast tržišta električnih automobila, ali da je, ako vlade ispune svoje planove, malo verovatno da će postojati manjak punjača.

S druge strane, proizvođači automobila napravili su mali broj modela potpuno električnih automobila. U Evropi se prodaje 20 takvih modela, dok je u ponudi 417 modela na benzin i dizel-gorivo, prema podacima Evropske federacije za transport i životnu sredinu (T&E). Neki od električnih modela, kao što je Opel Ampera-e, imaju ograničeno snabdevanje i na njih se čeka i po više meseci.

– Automobilska industrija namerno guši tržište električnih automobila, što je sramotno – ocenio je Arčer.

Onlajn vodič koji nadgleda tržište električnih automobila „Nekst grin kar“ (Next Green Car) očekuje da se 2018. godine u Velikoj Britaniji pojavi oko 13 novih potpuno električnih modela, a 2019. još 19. Stručnjaci su evropskim poslanicima preneli da nedovoljno modela koči rast prodaje električnih automobila, ali da će se to uskoro verovatno promeniti.

– U narednih 18 meseci stići će neki veoma održivi automobili “ izjavio je Džordž Eli , direktor za zapadnu Evropu u Tesli.

Automobilska industrija, međutim, odbacuje optužbe da ne pravi dovoljno električnih modela.

– Evropski proizvođači automobila preduzimaju sve napore da e-mobilnost učine uspešnom – izjavio je portparol Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA). – Pored proizvodnje električnih automobila, moramo da razmotrimo faktore koji nisu odgovornost auto-industrije, kao što je investiranje u neophodnu infrastrukturu za punjenje.

Iako postoji dovoljno stanica za punjenje, rasprostranjeno mišljenje da ih nema odvraća kupce od električnih vozila.

Sve veći broj energetskih kompanija počinje da radi na izgradnji infrastrukture za električne automobile. Među njima su nemačka kompanija „Inogi“ i italijanska „Enel“, a u Velikoj Britaniji „Nešenel grid“ (National Grid) pregovara s proizvođačima automobila o izgradnji mreže superbrzih punjača na auto-putevima.

Izvor: Euroaktiv.com / The Guardian

Udaljenosti

Prosečan vozač u Engleskoj od punjača je udaljen oko 6,5 kilometara, u Škotskoj oko pet, a u Velsu oko 19 kilometara, prema podacima britanske organizacije Energy Saving Trust. Najudaljeniji je vozač u okrugu Devon, koji do najbližeg punjača mora da putuje više od 70 kilometara, a najbolja situacija je u Londonu, gde u pojedinim delovima vozač ima punjač na nepunih 200 metara.

Možda Vas interesuje i...