Alternativa kombi limuzinama

Dacia Duster 1,5 DCI 4x4 Prestige

Podatak o dosadašnjoj prodaji Dustera najbolje ilustruje to koliko su Renaultovi stratezi “pogodili u metu”. Već sa SUV prvencem ponudili su tržištu ono što zaista traži, i to po ceni koju nije lako nadmašiti. Naime, za relativno malo novca, kupac dobija osnovni Duster sa dovoljno prostranom kabinom, dovoljno velikim prtljažnikom, dovoljno snažnim motorom, dovoljno visokim nivoom kvaliteta, više nego dovoljnom udaljenošću od tla (210 mm) za dovoljno nisku cenu. Verzija sa benzincem od 1,6 l snage 115 “konja” (poreklo: Nissan) i solidnim paketom opreme kome realno ništa ne nedostaje, košta manje od 12 hiljada evra. A tako dobro parira petovratnim modelima iz C segmenta, pa ih čak i nadmašuje. Dobro, postavlja se pitanja koliko staje druga kranost, sa pogonom na sva četiri točka, proslavljenim i dobrano dokazanim dizelašem od 1,5 l (110 KS), najizdašnijim paketom opreme… I dalje prihvatljivih 18.190 evra. A evo i zašto je sve to tako.

Na prvi pogled, dizajn se toliko i ne razlikuje od prethodne generacije. Samo na prvi pogled. To je primenjeno iz čisto praktičnih razloga, kako bi se i druga generacija Dustera lako prepoznavala i dovodila u direktnu rođačku vezu sa proslavljenim prethodnikom. Ipak, oku skoro nevidljive prepravke omogućile su da enterijer postane prostraniji, da se na zadnjoj klupi dobije još malo mesta… Uprkos činjenici da su korišćena debelo ispunjena prednja sedišta (sada bolje profilisana i – udobnija nego pre). Kritike upućivane na prednji panel su ozbiljno shvaćene, pa su određene komande i sedmoinčni ekran na centralnoj konzoli dobili nove pozicije. Logičnije, pregledije i lakše dohvatljive. Istina, ne može da se očekuje kako je učinjeni ergonomsko/kvalitativno/dizajnerski pomak od Dustera napravio izuzetno luksuzno vozilo, ali da je upotrebljivost na daleko višem nivou – jeste. Vertobran pomeren unapred za nekih stotinka milimetara sa većim napadnim uglom, odaje utisak veće prostranosti kabine. Utisak nije samo utisak – to je fakat. U novom Dusteru, pak, nema toliko više mesta nego u prvoj generaciji. Napredak je ostvaren, ali ne u meri u kojoj se to učini na osnovu “viđenog”, što je zasluga spretnosti dizajnera i trikovima kojima su pribegli. Bilo kako bilo, ergonomija je bolja nego pre. Zaslugu za to možemo da pripišemo činjenici da se upracljač osim po visini, sada može podešavati I po dužini stuba, što omogućava zauzimanje pravilnije i povoljnije pozicije na mestu predviđenom za vozača. Poprilično nalik kompaktnim modelima C segmenta znatno višeg cenovnog ranga. Novi dizajn prednjeg panela deluje skuplje nego kod prethodnika, a dve novine na (istom) multimedijalnom sistemu su “pričiji pogled” gde četiri kamere nadziru stanje oko vozila i prezentuju ih vozaču, kao i kontrola nagiba vozila. Duster je, time, stao rame uz rame sa ozbiljnim terencima. I komande (sada automatskog) klima uređaja su na daleko višem nivou – vizuelno, na dodir ali i po pitanja funkcionalnosti.

Sledeća novena na Dusteru se uočava baš u predelu komandi za klimatizaciju: tu je smešten i prekidač za aktiviranje kontrole brzine pri spuštanju strmim i klizavim nozbrdicama, kada se automatski održava konstantna brzina spuštanja do 10 km/h, kada je jedini zadatak vozači da upravlja vozilom. Pritisak na bilo koju od nožnih komandi je nepotreban. Ovaj sistem, ujedno, služi i za sprečavanje proklizavanja i zanošenja vozila, jer se svaki od točkova u ovom režimu automatski koči zasebno.

Verzije Dustera sa pogonom na sve četiri točka (ponovo, rešenje iz Nissanove kuhinje) imaju i specijalno prilagođneni menjač, kod koga je prvi stepen izuzetno kratak i nadomešćuje izostanak reduktora finalnog prenosa. I ostali prenosi su srazmerno kraći, tako da kretanje “drugom” ne predstavlja nikakav problem, baš kao ni skretanje trećom, vožnja uzbrdicom u petom ili čak šestom stepenu prenosa… Za rukovanje ovako proračunatim menjačem je potrebna određena doza privikavanja. Ali zato, kada se siđe sa sfalta, sve dobija potpuno drugi smisao.

Menjač kao da je nastao u bespuću, omogućava lagodno krstarenje sa priličnom dozom sigurnosti. Elastičan i dovoljno snažan DCI agregat od 110 KS i 260 Nm lako nosi vozilo mase skoro 1,5 tonu. Veli deo zasluge za takvu činjenicu može da se pripiše za svakodnevne potrebe prosečnog korisnika izvanrednom pogonu na sve točkove. Taster za izbor je na “klasičnom” mestu ispred ručice menjača, i nudi opcije 2WD (pogon samo na prednje točkove), AUTO (automatska raspodela po potrebi do odnossa 50:50) ili LOCK, kada se obrtni moment uvek ravnomerno raspoređuje između osovina (upotrebljiv do 30 km/h, preko čega se prebacuje u mod AUTO). Imajući u vidu činjenicu da se Duster 4×4 isporučuje sa kvalitetnim Continental M+S pneumaticima, nije teško zaključiti da će malo toga zaustaviti Duster u pohodu po putu ali i bespuću.

Novi kvalitet Dustera ogleda se i u primetno boljoj zvučnoj izolaciji, tako da ni brza krstarenja autoputevima ne predstavljanu problem. Mekano podešeno oslanjanje prvuža udobnost, kako u civilizaciji tako i van nje, a korisnik će biti jako zadovoljan i potrošnjom: gotovo da ne postoje uslovi u kojima će prosek preći 5,5 l/100 km. Odlično. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza koji  (jedini) niskobudžetni SUV svrstava u interesnu sferu i onih probirljivijih. Sve pohvale Renaultu na još jednom sjajnom automobilu.

 

Dacia Duster 1,5 DCI 4×4 Prestige
MotorTurbo dizel, 4 cilindra, 1.461 ccm
Snaga80 kW (110 KS) pri 4.000 o/min
Obrtni moment260 Nm pri 1.750 o/min
Emisija CO2123 g/km
Dimenzije (mm)4.341/1.804/1.682
Međuosovinsko rastojanje (mm)2.676
Rezervoar (l)50
Prtljažnik (l)414/1.409
Masa (kg)1.427 kg
Bezbednost (EuroNCAP)* * * (**)
Maksimalna brzina169 km/h
0-100 km/h12,4 s
Potrošnja (l/100 km)4,7/4,8/4,7
Korisna adresawww.dacia.rs
Možda Vas interesuje i...