Atraktivnost dovedena na potpuno novi nivo, baš kao i komfor… Novi Renault!

Renault Kadjar

Od kada se 2015. pojavio na tržištu, Renault Kadjar je čvrsto utemeljio poziciju u segmentu kompaktnih SUV vozila. Tečne linije, dinamika vožnje, kvalitet izrade i komfor koji je pružao novajlija u gami francuskog proizvođača, privukli su širok spektar kupaca. Ako staru generaciju Koleosa stavimo po strani, jer to i nije bio izvorni Renault već kreacija Samsung Motorsa sa poznatom značkom evropskog principala, Kadjar je bio jedan od prvih predstvnika Renaulta u toj potkategoriji SUV modela. A imao je i pojedina tehnička rešenja sa Nissana, proverenog konstruktora sistema pogona na sva četiri točka… I ne samo to.

Novi Kadjar je uznapredovao na svim poljima. Iako praktično redizajnirani model koji poslušno prati tradicionalne SUV dizajnerske kodove, ovaj Renault je sada atraktivniji, stilski prefinjeniji sa dinamičnim linijama. I unutrašnjost je dorađena tako da pruža dodatni užitak u vožnji. Ono što je, ipak, najbitnije, Kadjar donosi nove pogonske jedinice – ekonomičnije i ekološki podobnije. Sve izmene su, u neku ruku, zahvalnica svim onim kupcima koji su ukazali poverenje Renaultu i poručili Kadjar. Njih je za protekle tri godine bilo 450.000 u više od 50 zemalja sveta. Novajlija, dakle, ima veliko breme da opravda legat prethodnika.

S preda, na osveženom Kadjaru se primećuju nova svetla sa sada već karakterističnim dnevnim svetima u obliku latiničnog slova C. U njih su integrisani pokazivači pravca, a novooblikovana su i svetla za maglu – sada su četvrtasta i u LED tehnologiji. Počevši od Intens paketa opreme, standard predstavljaju LED glavna svetla. Zadnja svetlosna grupa je, naravno, prebačena u LED tabor a svetla za maglu i vožnju unazad su tanja i integrisani u zadnji odbojnik. Elegantno. Za Kadjar su pripremljeni novi naplaci od lake legure, dimenzija 17 i 19 inča, a u ponudi su i tri nove boje karoserije – Ural zelena, Gvozdeno plava i Hajlend siva.

Unutrašnjost je dobila nova sedišta, obilatije dimenzionisana, ergonomičnije oblikovana i sa opcijom ventilacije. Centralna konzola je osavremenjena, a umesto vertikalnog LCD ekrana osetljivog na dodir, dijagonale 8,7 inča, Renault je ponudio novi, horizontalno orijentisani “tač-skrin” od sedam inča i bez okvira. Elegantno rešenje koje svakako pristaje ovom automobilu. Komande klimatizacije su odvojene, i njima se rukuje preko mehaničkih tastera, dok je audio sistem sa svim pratećim funkcijama u milosti i nemilosti ekrana osetljivog na dodir.

Za novi model (bolje reći dorađen) namenjenaa je savremena generacijaa benzinskih i dizel agregata. Sa turbo punjenjem, naravno. U Kadjaru je našao mesto novi TCe od 1,3 l, koji se u ovaj Renault ugrađuje u dve jače verzije – sa 140 i 160 KS. Opremljen je filterom čvrstih čestica (GPF – Gasoline Particle Filter), a na raspolaganju je sa ručnim i EDC. Benzinci su prošli intenzivni test izdržljivosti, radeći na probnim stolovima čak 40.000 sati bez prestanka. To je ekvivalent od oko 14 godina službe u automobilu koji se svakodnevno vozi po osam časova! Dečjih bolesti, dakle, nema.

Gamu dizelaša sačinjavaju osavremenjeni Blue dCi agregati sa selektivnim katalitičkim konvertorom (SCR) koji efikasno uklanja azotne okside. Ova tehnologije omogućava izuzetno efikasno prečišćavanje izduvnih gasova bez negativnih posledica po performanse. Naprotiv. Novi agregati su dobili na snazi i elastičnosti. Manji dizelaš, legendarni 1,5 dCi, sada ima 115 KS i za 10 Nm uvećan obrtni moment. Na raspolaganju je sa manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove, dok će EDC verzija biti dostupna nešto kasnije. Snažniji i veći 1,6 Blue dCi umesto 130 sada raspolaže sa 150 KS, a uparivaće se sa pogonom samo na prednje ili na sva četiri točka u verziji 4×4. Menjač – manuelni.

Pogon na sve točkove ne predstavlja bauk za Renault. Deo alijanse je provereni konstruktor i proizvođa sistema za raspodelu snage na sve točkove, tako da je Nissan dobrim delom zaslužan za ovaj koji se ugrađuje u Kadjar. Da se razumemo – namenjen je za bezbrižnu vožnju po klizavim putevima, zavejanim planinskim saobraćajnicama tokom zime ili rastresitom tlu u okolini plaža i vikendica. Pravi terenac, svakako, nije. U normalnim uslovima i angažovanom 2WD modu, obrtni moment se prenosi samo na prednje točkove. Pozicija selektora Auto podrazumeva da će elektronika da vodi računa o tome koji od točkova i koliko proklizava, tako da će da raspodeljuje snagu i do zadnje osovine u razmeri do maksimalnih 50:50 odsto. Lock opcija zaključava centralni diferencijal i na obe osovine šalje podjednak obrtni moment. Namenjena za vožnju van asfalta, ova funkcija je na raspolaganju do brzine od 40 km/h. Selektor raspodele snage postavljen je na centralnom tunelu pored ručice menjača. Kadjar ima najmanje rastojanje od tla 200 mm, napadni ugao od 17° i silazni od 25°. Sve zajedno, Kadjar 4×4 može da bude više nego pristojno vozilo za savladavanje svih uobičajenih podloga sa kojima se svakodnevno sreću vozači ove kategorije vozila. Za varijante 4×2, i dalje je na raspolaganju verzija Extended Grip koja unapređuje trakciju vozila po klizavim podlogama. Nije 4×4, ali ima bolju prohodnost po snegu, blatu ili pesku od običnog Kadjara a jeftinija je od verzije sa svim pogonskim točkovima.

Možda Vas interesuje i...