AVANTURA I POGON NA SVE TOČKOVE

Mercedes-Benz vozila s pogonom na sve točkove na najvećem svetskom skupu Of-roadera

Od 31. maja do trećeg juna, banjski grad u Donjoj Frankoniji – Bad Kissingen – biće stecište “dugoprugaša” i globtrotera iz celoga sveta. Oni će, naime, pohrliti u ovaj gradić kako bi prisustvovali i učestvovali na najvećem svetskom skupu of-roudera, nazvanom “Avantura i pogon na sve točkove”. Naglasak je na “sve točkove”, jer će tu biti monstruma sa prilično velikim brojem točkovima, ne samo sa četiri.

Mercedes-Benz Specijalni Kamioni je, za ovu priliku, pripremio nekoliko eksponata – nadaleko poznato vozilo za sve terene koje se decenijama plasira pod nazivom Unimog, a tu će da bude i Zetros sa pogonom na sve točkove. Ovakva postavka predstavlja idealno rešenje za dugoprugaške podvide, za kratke izlete ali i najzahtevnije ekspedicije širom planete. Pored njih, posetiocima će na raspolaganju da bude i legendarna G-Klassa u najrazličitijim varijantama i nadgradnjama.

Unimog je opremljen četvorocilindričnom turbo dizel motorom zapremine 5.132 ccm snage 231 KS. Obtni moment dostiže 900 Nm a pogon je integralni. Vozaču su na raspolaganju brojni modovi prenosa snage, od automatskog, preko “Road” (za asfalt), “Off-Road” (terenski) ili poseban program za vožnju po pesku (“Sand”). Zarad što lakšeg kretanja po bespuću, Unimog je opremljen Tirecontrol+ sistemom za kontrolu pritiska u pneumaticima. Dozvoljena nosivost ovog Mercedesa varira od 7,5 do 14,5 tona.

Zetros je robustan kamion za sve terene, koji kombinuje mogućnosti Unimoga sa nosivošću teških kamiona. Ponuđen je u varijantama sa dve (1833) i tri osovine (2733) a zasnovan je na platformi koja podrazumeva da se kabina nalazi iza prostora predviđenog za motor. Pogon je na sve točkove, a prenosni mehanizam pored standardnog nudi i redukovani finalni prenosni odnos za lakše savladavanje teških terena. Za pogon Zetrosa je iskorišćen šestocilindraš zapremine 7,2 l sa 326 “konja”, koji opciono može da bude opremljen šestostepenim automatikom. Ovaj Mercedes može da savlada vodene prepreke dubine 1.190 mm a kadar je da se popne uz uspon od 80%.

Možda Vas interesuje i...