Baby CLS ili… Najmanji kupe u ponudi Mercedesa

Mercedes CLA

Na CES sajmu u Las vegasu zvanično je predstavljen novi Mercedes CLA. Svi oni koji s koliko-toliko razumeju u automobile i prate zbivanja u tom segmentu pitaju se u čemu je razlika između potpuno novog CLA i jesenas lansirane limuzine A-Klasse

CLA je kao i do sada oznaka za kupe-limuzinu na bazi A-Klasse. U odnosu na limuzinu zasnovanu na najmanjem Mercedesu, kupe sa četvora vrata je duži za 139 mm, kako bi efekat kupea sa zakošenim zadnjim delom bio što izraženiji. S druge strane, međuosovinsko rastojanje je identično kao na prvobitne dve verzije A-Klasse, što znači da je za 30 mm duže u odnosu na prethodnu generaciju.


Prethodni CLA bio je poznat kao automobil sa prilično malo mesta pozadi, upravo zbog zakošenog krova i forme kupea. Sada je taj nedostatak donekle ispravljen, tako što je povećan prostor za ramena (+22 mm) i prostor za laktove (+44 mm). Prostor za glavu pozadi je povećan za skromnih tri milimetra.


Naravno, cilj nije bio da se ponudi vrhunski komfor, već atraktivan izgled. Za one koji očekuju više prostora, tu je klasičan “A” sa četvora vrata, odnosno sve druge veće limuzine ovog nemačkog brenda. Druga generacija će stizati iz fabrike u Mađarskoj u Kečkemetu a prvi primerci stižu do kupaca već u maju. Pokretaće ga isti motori kao i A-Klassu, a na CES sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu je izložen primerak sa oznakom CLA 250 sa dvolitarskim turbo-benzincem snage 225 KS u kombinaciji sa sedmostepenim automatizovanim menjačem. U ponudi će biti i 4Matic verzija sa pogonom na sva četiri točka.

Možda Vas interesuje i...