Blaga domaćeg turizma

Četiri destinacije nadohvat ruke

1. Treći Beograd

Zarastao levi deo obale Dunava, s potpuno neiskorišćenim prostorom mogao bi uskoro da postane nova turistička destinacija našeg Glavnog grada. Lociran je nasuprot Bele stene, rečne ade na desnoj obali. Udruženje građana Eko pokret Štediša je pokrenulo projekt Nepoznati Dunav, koji treba da približi nepoznate delove reke posetiocima. Osim ovog potencijalnog „letovališta“, zainteresovanima se pokazuju i druge interesantne lokacije na Dunavu: Rospi ćuprija, Paradajz ostvo koje je nastalo prirodnim putem a ime dobilo po tome što na njemu „samostalno“ raste istoimeno povrće, u programu su i Velike i Srednje vode kao i ostrvo Forkontumac… Ture se organizuju sredom, subotom i nedeljom. Okupljanje je kod SC Milan Gale Muškatirović, s polaskom u 10 h. Celodnevna krstarenja Dunavom biće organizovana do 24. oktobra.

2. Sremački specijaliteti na Perkovom salašu

Među brojnim manastirima Fruške Gore, svoje mesto je našao i Perkov salaš, lokacija predviđena za jednodnevne izlete vikendaša koji obilaze ovu planinu. Gosti su, uglavnom, posetioci manastira Grgeteg udaljenog dva kilometra, Krušedola (3 km) i Starog i Novog Hopova (5 km). U blizini salaša je i jezero Međeš, pa svi putnici namernici mogu da planiraju i kupanje i pecanje. Salaš je poocenama posetilaca među najlepšim predelima Srbije jer predstavlja skoro netaknuti deo prirode. Specijalitet Perkovog salaša je čista domaća kuhinja (supa, gulaš, kifle sa sirom, sok od ružinog cveta…), a jelo se priprema tek kada gosti dođu, tako da nije loše najaviti posetu. Kompletan obrok košta između 800 i 1.000 dinara, a mogu se poručiti i manje porcije. Unutar objekta ima mesta za oko 40 ljudi, dok se na  otvorenom može smestiti još dvadesetak.

3. Kopaonik interesantan i leti

Srpska planina poznata, na prvom mestu, po zimskom turizmu, dobija novu dimenziju. Naime, renoviranjem Grand hotela i Konaka, ponuđena je adekvatna alternativa svim onim turistima koji „ne ljube“ more. Spolajšnjost hotela ne nagoveštava šta se s njim desilo unutra: renovirane sobe konačno izgledaju onako kako bi ih zamislio i poželeo svaki turista prilikom uplaćivanja aranžmana – na svetskom nivou. Uz prateći program, školu jahanja, bazene, staze za šetnju i džoging kao i sportske terene, Kopaonik je postao lokacija privlačna i za obilazak tokom leta, možda lepša i pitomija nego kada je zaveje sneg. Obnovljeni kapaciteti su, sada, u sklopu MK Mountain Resorta.

4. Stopića pećina

Posle obimnih radova na Stopića pećini, koja je pod zaštitom države, stekli su se uslovi da ova lokacija bude uvrštena u turističku ponudu užičkog kraja. Koliko je sama pećina interesantna i ima šta da pokaže, možda najbolje ilustruje podatak da je za manje od pet meseci kroz nju prodefilovalo više od 30.000 domaćih i stranih turista. Pećina je locirana na nadmorskoj visini od 711 metara na levoj obali Prištavice, kraj Sirogojna. Odlikuje se bigrenim kaskadnim kadama, pećinskom nakitu i krhkim svetlucavim ukrasima. Unutar pećine su dve dvorane – Svetla i Tamna, koje nude oko 1,6 km puteva. Kroz pećinu teče Trnavski potok i završava prirodnim toboganom, kaskadama i slapovima koji se stapaju u vodopad visok 10-ak metara.

Možda Vas interesuje i...