BMW je danas, 23. avgusta, zvanično predstavio novu generaciju roadstera Z4

BMW Z4

Prvo izdanje, ili sve popularniji First Edition, ugledao je svetlo kalifornijskog dana na prestižnom Pebble Beach Golf Links u Montereju, Kalifornija. Svetska premijera u oktobru.

Mesto na kome se održava sveplanetarni događaj “Konkurs elegancije” odabrano je kao idealno mesto za adekvatan prikaz novog dvoseda sa pokretnim mekim krovom. BMW je, tako, pretpremijerno lansirao novi Z4, automobil dinamičnih proporcija, emotivnog dizajna i fascinantne atletske muskulature.

Za potrebe prvog prikazivanja pripremljena je jedna od top varijanti, sa oznakom Z4 M40i First Edition. Ograničena serija posvećena početku proizvodnje novog modela već je poznata u BMW-u, a Z4 samo naglašava da će to postati ustaljena praksa ovog proizvođača. Za ovaj roadster, odabrana je interesantna metalik boja “smrznute pomorandže”. Karakteristično za odabir lokacije predviđene za prezentaciju je to što je na istom mestu prošle godine prikazan Koncept Z4. Ovaj automobil može da se pohvali idealnom raspodelom masa na osovine, u odnosu “pola-pola”, širokim tragom točkova, niskim težištem, međuosovinskim rastojanjem koje je idealno za ovu kategoriju vozila i motorom od 340 KS. Redni šestocilindraš omogućava ubrzanje do 100 km/h za 4,6 sekunde, u proseku troši između 7,1 i 7,4 l/100 km i emituje od 162 do 168 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru. Amortizeri su elektronski kontrolisani, baš kao i sportske M kočnice i M Sport diferencijal. Za ovu priliku, odabrani su točkovi dijametra 19 inča.

Zvanična svetska premijera predviđena je za Salon automobila u Parizu, koji se ove godine održava od četvrtog do 14. oktobra. Komercijalizacija novog Z4 očekuje se tokom proleća naredne godine, u čitavom svetu.

Možda Vas interesuje i...