BMW prkosi dizelgejtu – ADAC potvrdio čistoću izduvnih gasova

BMW Diesel

Dizelaši bavarskog proizvođača osvojili su najviše ocene po pitanja emisije azotnih oksida u realnim uslovima eksploatacije vozila. Testove je sproveo nemački ADAC, potpuno nezavisno od bilo koga

Maksimalni broj poena na nedavno sprovedenim merenjima zavredeli su modeli 520d Touring, 218d Active Tourer Steptronic i X1 sDrive 18d Steptronic. Prvi je ostvario prosečnu potrošnju od 4,8-4,7 l/100 km, kombinovanu emisiju ugljen-dioksida od 125-123 g/km – na dan 06. 12. 2018. godine. Drugi je zabeležio kombinovanu potrošnju od 4,5 l/100 km uz emisiju ugljen-dioksida od 119 g/km i to četiri dana kasnije. Poslednji nagrađeni BMW imao je prosek od 4,6 l/km i 121 g ugljen-dioksida po poređenom kilometru. Merenje ovog SUV-a obavljeno je istoga dana kada i MPV-a 218d.

EkoTest je organizovao ADAC – nemačka automobilska asocijacija, a kriterijumi po kojima se merenje odigravalo bili su izuzetno rigorozni. BMW-ov trio dizelaša tom prilikom je dostigao najveći mogući broj poena – 50 – čime je osvojio ocenu “1” (najbolja moguća po nemačkim standardima). BMW 520d Touring pokazao se superiorno na polju emisije azotnih oksida jer je zabeležena količina manja od 16 mg/km. Ni preostli nisu bili lošiji, tako da ovaj proizvođač nema čega da se boji po pitanja “dizelgejta”. Ovakvi rezultati su “posledica” korišćenja najsavremenijih tehnologija i rešenja dostupnih konstruktorima. U BMW-u navode da će s takvom praksom nastaviti i dalje, tako da će sva vozila opremljena dizel motorima sa plavo-belom elisom biti u skladu sa najstrožim normama i u budućnosti. Vlasnici BMW-a, tako, nemaju razloga za strah da li će im se ograničavati kretanje, naplaćivati raznorazne ekološke takse i slično. BMW-i su, potvrđeno, među najčistijima u ponudi.

Možda Vas interesuje i...