Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM i EF 70-200mm f/4L IS II USM

Zvanično predstavljena dva nova zum objektiva, cene $2.099 i $1.299

Novi Canon EF 70-200 f/2,8 IS III i EF 70-200mm f/4L IS II USM posle dugog iščekivanja konačno su spremni za puštanje u prodaju. Svetlosno jači zum je idealan za fotografe profesionalce koji koriste aparate 1D i/li 5D serija.

Primenom premaza sa vazdušnim sferama (ASC tehnologije) smanjeni su efekti paralakse i svetosnih “duhova”, kao što je to postignuto i sa smanjenjem refleksija unutar samog objektiva. Skuplji i svetlosno jači objektiv ima prednji i zadnji element presvučene fluorom, dok je premaz ostalih sočiva unutar sklopa označen kao “unapređen”. Novi Canon objektiv će se naći u prodavnicama početkom avgusta, po poreporučenoj ceni od 2.099 američkih dolara. Koliko će to da bude u Evropi, pa i kod nas, videćemo tokom leta.

Drugi bitan proizvod je, takođe, EF 70-200 objektiv, u ovom slučaju druge generacije, sa stabilizacijom slike i ultrasoničnim motorom autofokusa, ali za jednu blendu sporiji. Dakle, f/4. Nova varijanta popularnog telezum objektiva odlikuje se brojnim unapređenjima u odnosu na prethodnu generaciju, što uključuje i stabilizaciju od čak pet koraka. Unapređeni IS sada je primetno tiši a korisniku pruža tri modaliteta rada specijalno projektovana za snimanje objekata u pokretu, kao i onih stacionarnih. Masa ovog objektiva je 780 grama, što je za 40 više nego dosad.

EF 70-200 f/4L IS II USM koristi kombinaciju prstenastog ultrasoničnog motora i EF motora nove, treće, generacije. Za njih su pripremljeni novi visokoperformantni kontrolni čip i novorazvijeni firmver. Tihi autofokus može da se podešava i manuelno i omogućava najmanju distancu od subjekta od samo jednog metra (prethodnik 1,2 m). Ovaj objektiv će da bude pušten u prodaju krajem juna, po ceni od 1.299 američkih dolara.

Osnovne karakteristike EF70-200 mm f/2,8L IS III USM:

 • Optička stabilizacija slike do 3,5 koraka korekcije
 • Prednji I zadnji elementi sa premazom od fluora smanjuju prljanje i zamagljivanje objektiva
 • Unutrašnji fokusni sistem sa prstenastim ultrasoničnim motorom
 • Jedno sočivo od fluorita i pet UD sočiva omogućavaju visok kvalitet slike
 • Minimalna razdaljina snimanja je 1,2 m
 • Objektiv sadrži 23 elementa podeljenih u 19 grupa
 • Osam kružnih listića blende

Zahvaljujući fluoritnoj i UD optici, EF 70-200 mm f/2,8L IS III USM pruž visok kontrast i izuzetnu rezoluciju. Snimanje u lošim svetlosnim uslovima ne predstavljaju problem za ovaj objektiv jer je najveća vrednosti otvora blende f/2,8, koja ostaje konstantna u celokupnom rasponu žižne daljine objektiva i propušta dvostruko više svetlosti do senzora nego verzija sa f/4.

Podrhtavanje aparata nije etalj kojeg bi korisnik ovog objektiva trebalo da se plaši, jer IS funkcioniše sa korekcijom od 3,5 blende i kompenzuje zamućivanje slike prouzrokovano podrhtavanjem kamere. Prstenasti USM motor omogućava bešumo automatsko izoštravanje i ručno podešavanje fokusa koje se obavlja jednostavim okretanjem prstena za izoštravanje.

Osnovne karakteristike EF70-200 mm f/4L IS II USM:

 • Konstantan otvor f/4 duž celokupnog raspona žižne daljine objektiva
 • Prstenasti ultrasonični motor za izoštravanje
 • Stabilizacija slike u pet koraka
 • Masa 780 g
Canon EF70-200 mm f/4L IS II USM

Canon EF 70-200 f/4L IS II USM ima masu od 780 grama i premaze od fluora koji redukuju količinu prljavštine i vodeniih kapi što objektiv čini čistijim, dok Super Spektra premaz smanjuje refleksije van i unutar objektiva. Ovaj objektiv može da koriguje koloritne aberacije, dok konstantan otvor od f/4 u celokupnom dijapazonu žižnih daljina ovog zuma obezbeđuje konstantnu svetljenost u različitim svetlosnim scenarijima.

Listići blende su zakrivljeni i ima ih ukupno devet, što omogućava postizanje zadivljujućeg boke efekta, zamućivanje pozadine iI izolacije oblekta. EF 70-200 f/4L IS II USM donosi nov mehanizam stabilizacije slike, zasnovan na onom korišenom kod EF 100-400 f/4,5-5,6L IS II USM objektiva, koji pruža efekat ekvivalentnog snimanja sa pet puta kraćom ekspozicijom, poredeći ga sa prethodnikom koji je imao mogućnost korekcije od “samo” tri blende.

Možda Vas interesuje i...