CARSKA BARA

Oaza mira, tišine, netaknute prirode prebogata florom i faunom

Bara, a carska! Jedno od 10 „savršenih mesta” u Srbiji: carstvo ptica, netaknute prirode, u međurečju Begeja i Tise, tu je, na domak glavnog grada. U nju se stiže posle sat vožnje kolma. Tačnije od beogradskih Terazija udaljena je 55 kilometra kad se krene Zrenjaninskim putem preko Čente do Lukinog sela, pitomog banatskog mesta na domak Zrenjanina. I kad krenete ovim starim, ali solidnim drumom ne možete da pogrešite: putokazi su dobro postavljeni i uočljivi su.

Pored Perleske bare i Tiganjce pravi dragulj prirode je Carska bara, koja se prostire na 447 hektara. Tu se gnezdi oko 250 vrsta ptica, od kojih su 140 stanarice, a 110 selice. One predstavljaju najveće bogatstvo ovog jedinstvenog rezervata i mnoge od njih se nalaze u Crvenoj knjizi svetskih i evropskih ugroženih vrsta. U bari caruje svih osam vrsti evropskih čaplji i stoga je ova ptica izabrana za zaštitni znak rezervata. Tu su i lovišta na oko 7.000 hektara. Na livadama se love prepelice, a organizovano može da se krene u lov na srneću divljač, naravno u sezoni lova, dok se divlje svinje love na terenima obrsalim trskom i šumom.

I u toj netaknutoj prirodi, zaštćenoj od svih mogućih „napada” čoveka raznoraznim hemikalijama na nju – nema komaraca. Prosto je neverovatano da kraj tolikih vodenih površina (močvarno i barsko zemljište) nema tih krvopija, koje izletnicima na drugim mestima često zagorčavaju život. Nema ih, kako su nam objasnili ljubazni domaćini, stoga što ih uništavaju žabe i punoglavci, što se njima drugi hrane. Jednostavno rečeno te kreketuše su jedan od predatora, – banatskih. No, i njih drugi jedu (ptice), a ove treći… Tako priroda sama reguliše život u ovom carstvu.

Carskom barom možete da šetate stazom dugom tri kilometara, nasipom i drvenim „trotoarima” pažljivo, jer ima i trulih daska. Stazom zdravlja kako je zovu. Ime je zaslužila ne toliko što je šetnja njom stvarno pravo zadovoljstvo, već zbog brojnih kopriva kraj nje, koje ako ste neoprezni mogu da vas ožare. Možete da se provozate brodićem sa tendom koritom starog Begeja, koji je promenio tok, da iznajmite neko od sredstava za vožnju vodom, da šetate kopnom ili da prirodu posmatrate iz vazduha.

Možete ovde i da se prehranite u restoranu hotela „Sibila”, da prenoćite.

Hotel posluje u okviru Ribarskog gazdinstva „Ečka”, visoke je „B” kategorije, ima restoran sa letnjom baštom i velikim parkingom. Ali, valja znati i to da mnogi praktikuju da dan u prirodi provedu uz kotlić, koji sami spremaju, uz svoj roštilj, ili kao kad smo mi bili donesu jagnje, pa ga na ražnju sami peku. Sve je to dozvoljeno, samo mora da se vodi računa o prirodi.

I još jedno važno obaveštenje boravak u prirodi je ograničen na period od pet sati ujutru do 22 časa. Ograničen je i broj gostiju na 30.000 godišnje, kako se ne bi remetio život stanovnika Carske bare.

Ulaznica u Carsku baru se naplaćuje, a u tu cenu uključena je i vožnja brodom sa vodičem koritom starog Begeja do Vidikovca sa koga se pruža pogled na Carsku baru. Može da se voza čamcem na vesla ili u kajaku. Ko želi može da na sat iznajmi bicikl, da iz vazduha posmatra Baru leteći motornim zmajem, ili da sa obližnjeg aerodroma, učini to isto iz aviona u kome ima mesta za tri do devet putnika.

Možda Vas interesuje i...