Ćaskanje sa glavnim inženjerom projekta Lexus UX – Chika Kakom

Lexus UX je rezultat vizije i liderstva glavnog inženjera projekta, gospođe Chika Kako

Njen cilj bio je da kreira novu vrstu krosovera: snažnu i postojanu, lepo stilizovanu ali i agilnu

Na nedavno održanoj prezentaciju UX-a u Stokholmu, Lexus Europe je upriličio susret sa gospođom Chika Kako, na kome se razgovaralo o tome šta je inspirisalo i motivisalo nju i njen tim tokom razvoja novog modela Lexusa

Osim što ste glavni inženjer projekta UX, Vi ste takođe Izvršni podpredsednik brenda Lexus. Koja je uloga modela UX u uzdizanju marke Lexus?

“Tokom 2017. godine lansirali smo sportski kupe LC kako bi Lexus čvrsto pozicionirali kao vizionarski i luksuzni lajfstajl brend. Perjanica kuće, limuzina LS baš kao i luksuzni sedan ES konsolidovali su poziciju brenda. Sada, sa prvim automobilom koji na tržište stiže početkom 2019, došao je red na UX koji treba da kreira savršeno iskustvo i dobrodošlicu svim novim kupcima modela brenda Lexus.”

Kakoće UX da donese ta “savršena iskustva”?

“Kroz emocije. Verujem da je to automobil koji zaista povezuje ljudske emocije. Kada potencijalni kupac vidi UX na ulici po prvi put, očekujemo da će reći: “Vau, kako dobar auto”! Kada ga privuče dizajn, želimo da potencijalni kupac oseti sam automobil i svu maštovitu tehnologiju, japanski kvalitet izrade i vrhunske performanse.”

Kako je istraživanje tržišta uticalo na dizajn kabine UX-a?

“Istraživanja smo započeli 2013, u Americi, tako što smo sproveli intenzivna ispitivanja ciljnih grupa i kućne posete vlasnicima konkurentskih modela. Shvatili smo da su intervjuisani želeli konvencionalni SUV izgled vozila. Takođe, rekli su nam da žele krosover koji se vozi kao hečbek. Interesantan detalj predstavlja podatak da su rezultati istraživanja u Evropi, Japanu i Kini neverovatno slični onima u Americi.”

Šta je inspirisalo Vaš dizajnerski tim prilikom kreiranja enterijera?

“Jedna od mojih misija bila je na se unapredi emotivna pojava enterijera vozila. Kabina automobila je sastavljena od komponenti kao što su to instrument tabla, sedišta, oprema, ali to je samo inteligentna orkestracija najvažnijih detalja. Koristili smo princip japanske arhitekture, koncept poznat pod nzivom ‘engawa’ gde su granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti besprekorno povezane, kao i ‘kansei’ inženjering koji ima za cilj stvaranje emotivne veze između kupca i proizvoda.”

Koliko “Evrope” ima u novom UX-u?

“Tokom mog rada u Evropi, razvila sam osećaj uvažavanja luksuza, ne samo vezano za materijale nego i za osećaje. U prošlosti smo težili vizuelizaciji luksuza u smislu cene i ekstravagancije, ali “Umetnost Života” je vezana za uživanje u vizuelnim pre nego materijalnim vrednostima. Upravo to je bila ideja koju smo razvili dizajnirajući novi UX.”

Koja kategorija ljudi će kupovati UX?

“Ključne reči koncepta UX su “kreativni urbani istraživač” i “umetnost življenja” – to uvećava krug potencijalnih kupaca sa aktivnim načinom življenja, koji uživaju u živahnom gradskom okruženju I prihvataju izazove poput putovanja, vožnja bicikla I “uradi sam” stvari. Ako bi se izrazili daleko konkretnije, kupci mogu biti mladi koji se bave kreativnim poslom poput izdavaštva, ali sa popriličnim interesovanjem za savremeni dizajn I održiv način života.”

Zašto UX nije “još jedan krosover”?

“Od samog početka smo želeli da UX-u podarimo jedinstven karakter: automobil koji oličava čvrstu krosover pojavu, dok kao nasleđe donosi preciznost i postojanost Lexusa. Rezultat je zaista inovativno vozilo koje se vozi kao hečbek, isporučujući pritom eleganciju performansi u kombinaciji sa bezbednošću i mirnoćom vožnje.”

Odalke je došao naziv UX?

“Naziv vozila – UX – došao je od konceptnih ključnih reči – ‘Urban’ i ‘X-over’ (krosover) što daje UX.” Slučajno, prva slova reči koje formiraju “Kreativni Urbani Istraživač” (Creative Urban Explorer) su CUE, što u prevodu znači “prilika”. U stvari, dopada mi se CUE kao čist i suštinski doživljaj koncepta vozila.”

Kako UX izlazi u susret potrebama žena vozači?

“Danas, veoma je čest slučaj da se žena nađe za upravljačem krosovera u gradskoj sredini, a mnoge od njih su ushićene snažnom pojavom vozila i njegovim sportskim izgledom. Istovremeno, neke naglašavaju manevarske sposobnosti relativno glomazne karoserije. Želela sam da ponudim nešto potpuno drugačije, tačnije automobil sa izuzetnom upravljivošću koji je podjednako lak za vožnju kao kakav hečbek.”

Na kraju, kako ste motivisali Vaš tim tokom proteklih pet godina?

“Nećete verovati… Pomoću biljaka! Suočavali smo se s mnogo promenljivih zahteva i izazova radeći na novom UX-u. Tražila sam motiv da sve to izrazim, tako da sam timsku mejl listu nazvala po japanskoj biljci zvanoj ‘Lantana’. Uprkos njenoj krhkoj pojavi, Lantana je u stvari izuzetno jaka i otporna na uticaje okoline. Inspirisana tom biljkom, znala sam da će moj tim biti sve jači i jači kako projekt odmiče.”

Možda Vas interesuje i...