Da bi ste uživali u terenskoj vožnja, ne treba Vam brdo novca. I ovi mališani će Vas učiniti razdraganima.

Pristupačni Off-Road modeli

Pojavljivanje novog Suzukija Jimny mnoge je potstaklo na razmišljanje: da li je zaista neophodno jako puno novca da bi se savladali teški tereni? Ovih 11 mališana dokazuje da nije

Bilo je pravo zadovoljstvo čitati i posmatrati reakcije stručnjaka, kupaca i naprosto ljubitelje terenskih vozila na pojavu nove generacije Suzukijevog mališana Jimny. Ko bi i pomislio da majušni 4×4 koji dolazi iz pogona proizvođača često neopravdano pozicionirnog na marginama novinarskog fokusa – sve do nedavno – može da izazove toliku pomamu za novim terencem. Zbog svega toga, Suzuki se našao na slatkim mukama jer proizvodni kapaciteti nisu dovoljni da izađu u susret potražnji, pa se na isporuku Jimny-ja čeka znatno duže nego na ostale Suzuki modele, pa I direktne konkurente ostalih brendova. Jimny, tako, ima odlične preduslove da postane najprodavaniji Suzuki.

Shodno tome, naša redakcija se pozabavila ovim fenomenom: Jimny je zaista rasni terenac, mnogi ga porede sa legendarnim Mercedesom G-Klasse – u minijaturnoj formi. I, zaista, dizajnerski ovaj Suzuki podseća na legendu off-road vožnje, po terenskim karakteristikama skoro da ne zaostaje za ozbiljnim primercima 4×4 kategorije koji koštaju i po nekoliko puta više, tehnologije primenjena na ovom vozilu je vredna pažnje, veličina motora i snaga ga svrstavaju među povoljnije za registraciju, održavanje i troškove za gorivo… Naprosto, Jimny se nameće kao idealno “dvojka” ili čak “trojka” u porodičnom voznom parku. Mali Suyuki daje puno toga za relativno malo novca. Ipak, to je… Nešto.

To nešto je njegov karakter, a karakter ne mora da iznudi osmeh prilikom prepričavanja dobro poznatih šala na račun već ostarelih Alfa Romeo vozila ili retro uzdaha koje mame FIAT 500 ili MINI. Ovaj Suzuki ne zahteva trepavice na farovima da bi se dopao ženskoj publici, niti su mu potrebni predimenzionirani terenski pneumatici da bi ostavio utisak na mačo populaciju. On naprosto savršeno obavlja zadatak koji mu je postavljen – da savlada teške terene sa što manje muke za vozača. Da, i da pri tom preveze nešto tereta – kada su sklopljeni nasloni zadljih sedišta, a da vožnja ne bude opterećenje već zabava. Elem, o malom Suzukiju smo već pisali u više navrata. Hajde da vidimo šta se moglo i šta još može da se probere od relativno pristupačnih terenaca koji će osim pukog transporta da pruže i ponešto zabave. U segmentu “malih” 4×4 vozila, pronašli smo sledeće modele koji po našem ličnom mišljenu zavređuju da se nađu na ovom mestu:

CITROEN MEHARI

Jedan od automobila kod kojih su delovi karoserije izrađeni od jednostavnih panela, bez primamljivih obline, krivina i drugih aerodinamičnih oblika je Citreon Mehari s pogonom na svim točkovima. Potpuno ogoljen, Mehari ima plastičnu karoseriju, meki krov i slabašan dvocilindrični, vazduhom hlađeni bokser motor od samo 602 kubika. Da, to je dobro poznati sklop iz popularnog Spačeka (2CV6), Dyane… Baš kao i sva ostala mehanika korišćena za gradnju ovog vozila. Ali, zahvaljujući maloj masi (samo 535 kg) i jednostavnosti konstrukcije, Mehari se van asfalta ponaša kao kod kuće. Da je konkretn primerak opremljen pogonomm na sva četiri točka, možete zaključiti na osnovu toga što je rezervni točak postavljen na haubi motora. Ako ga uopšte i sretnete uživo, jer ovo je u današnje vreme jako retko vozilo.

DACIA DUSTER

Novi Duster već liči na pravo terensko vozilo, a da je Renault preko svoje rumunske ispostave Dacia pogodio pravo u metu govori milionski tiraž ovog modela. Pod oznakama Renaulta i/li Dacie. Kako je to već u savremeno doba tipičan primer, Duster može da bude opremljen pogonom na samo dva (prednja) točka ili da bude isporučen u 4×4 konfiguraciji. Sve to po veoma povoljnoj i prihvatljivoj ceni, a da zbog toga ne trpe kvalitet, opreljenost, bezbednost, udobnost… Realno, ovo nije rasni terenac već jako sposoban SUV, kadar da savlada teške zadatke. Jedan od njih je i Gorska služba spasavanja, koja je odabrala Duster kao službeno vozilo. Naravno, onaj sa pogonom na svim točkovima. Duster će da se pokaže kao zaista sporoban “terenac”, a jedan od skromnih uslova je da bude opremljen adekvatnim pneumaticima i, po želji vlasnika, nekim terenskim dodacima zarad zaštite podvozja i karoserije tokom težih Off-Roaderskih izleta. Čisto psihoški, jer sve i da se zagrebe, troškovi popravke neće da budu na nivou jednog, na primer, Range Rovera.

FIAT Panda 4×4

Svako kome iole zaigra srce na pomen malih terenaca može da pretpostavi da je ovde mesto i maloj Pandi u Giugiarovoj viziji. Dakle, sa povećanim odstojanjem od tla, Steyr-Puschovim sistemom pogona na sva četiri točka (još od 1983.), ovo je verovatno jedna od pravih automobilskih “koza” sposobnih da se popne na mesta gde to niko ne bi ni retpostavio. Mali automobil sa poprečno postavljenim motorom i 4×4 pogonom proizvoda se i danas, u savremenijoj verziji. Skromne dimenzije omogućavaju Pandi 4×4 da prođe i tamo gde ozbiljni terenci to ne mogu iz fizičkih razloga – preveliki su. Ovaj FIAT dokazuje terenske sposobnosti tamo gde je to najteže – na Alpima, Zbog toga se Panda 4×4 često može sresti u selima ovog planinskog lanca kao jedno od najpoželjnijih vozila.

LADA 4X4 (NIVA)

Ruski AvtoVaz od davnina u ponudi ima jako sposobno terensko vozilo koje se dokazalo u brojnim situacijama. Nekada Niva (u prevodu s ruskog – polje ili njiva), danas se naziva jednostavno 4×4. Kockasta forma, u vreme nastanka jako inovativna, sa samonosećom karoserijom umesto klasičnom šasijom i nadgradnjom, spiralnim oprugama umesto lisnatih gibnjeva, nezavisnim oslanjanjem prednjih točkova i slično, Niva je i dan danas gotovo pa identična prvom primerku predstavljenom 1977. godine. Ali, sve zajedno to funkciniše jako dobro. Intergralni pogon, dovoljno snažan motor, redukcija finalnog prenosa, blokade diferencijala… Lada prolazi tamo gde drugi ne mogu. I to za malo novca. Proizvodi se u kratkoj trovratnoj i dugoj verziji sa parom vrata više i produženim međuosovinskim razmakom.

LAND ROVER LIGHTWEIGHT

Land Rover IIA prilagođen vojnim potrebama i dimenzionisan tako da može da se preveze Westland Wessex helikopterom, sužen za oko 10 santimetara u odnosu na standardni Land Rover nazvan je Lightweight. Može da stane na standardnu transportnu paletu a lako savladava prepreke pod izuzetno visokim nagibima – bočnim i uzdužnim. Spartanski opremljen, ovo je pravi radni konjić namenjen savladavanju ekstremnih terena uz mogućnost da preveze do 500 kg tereta. U njemu nikakva doza komfora ne može ni da se sanja, ali je zato zabava po bespućima zagarantovana. Danas se ovo vozilo može naći na tržištu polovnjaka za prilično razumnu svotu novca.

MITSUBISHI DELICA

Osnovna namena ovog modela bila je da bude svojevrsni MPV predviđen za prevoz ljudi. Za, na ovim prostorima gotovo nepoznat model Delica, Mitsubishi je prilagodio osnovu na kojoj i danas počiva Pajero. Za ovaj automobil ne može da se kaže da nije pravi terenac – naprotiv. Sa motorom postavljenim u jednozapreminsku karoseriju nudi pristojnu količinu prostora za putnike i njihov prtljag tako da je sasvim adekvatno upotrebljiv model, što na asfaltu što duboko van njega. Na prvom mesti zato što je to “prikriveni” Pajero sa svim karakteristikama koje nudi taj dokazani Off-Roader.

RENAULT KANGOO X-TRACK 4X4

Začuđujuće! Mali MPV zasnovan na dostavnom vozilu, sa pogonom na svim točkovima, predstavlja reinkarnaciju nekadašnjeg Scenica RX4. Realno, ispod karoserije Kangoo-a skriva se upravo taj model. Francuzi su pokušali da ponude nešto što bi konkurisalo Pandi 4×4 i namene ga kupcima koji žele jeftin SUV, sa priličnom dozom udobnosti, transportnih karakteristika, prostranom kabinom… X-Track 4×4 donosi sve što i klasičan Kangoo, ali su mu mogućnosti savladavanja težih terena nešto više postavljene. Naravno, ovo nije vozio s kojim se možete upustiti u kasične terenske avanture, ali će put do skijaških centara, zabačenih peščanih plaza i sličnih destinacija biti olakšan u znatnij meri. Da, pri tom možete sa sobom poneti popriličnu količinu prtljaga, sportske opreme i sličnih rekvizita.

SHERP

Ruski ATV sa motorom vozila za sneg, nije ništa drugo do točkova sa mestom za sedenje. Sherp se nudi u više konfiguracija, kao amfibija, upotrebljivo vozilo za sve terene kadro da savlada prepreke koje bukvalno ni jedan drugi terenac nije u mogućnosti. Namenjen je korisnicima kojima treba prevozno sredstvo od mesta A do mesta B. Bukvalno. Koriste ga spasilačke službe, poljoprivrednici koji žive i rade u ekstremnim uslovima i na ekstremnim terenima, ali i avanturisti kojima nikada dosta adrenalina. Zaista, ovo je ekstremni terenac neslućenih mogućnosti.

SUBARU BRAT

Ovo je vozilo sa integralnim pogonom, Subaruova vizija onoga što u Australiji nazivaju UTE (upotrebljivo vozilo). To je mali pick-up u formi svojevrsnog kupea, a naziv BRAT nije ono što ta reč znači na vim prostorima. To je akronim od Bi-drive Recreational All-terrain Transporter. Nastao je 1978, a u ponudi je sa benzincima zapremine 1,6 i 1,8 l. Nije brz, ali sa adekvatnim pneumaticima može da ide bilo gde i po bilo kojoj podlozi. Bukvalno! Rezervni točak je smešten po FIAT-ovom principu, ispod haube motora.

SUZUKI SAMURAI

Interesantno, ali u ovu grupaciju može da se svrsta još jedan Suzuki – Samurai, odnosno serija SJ. Reklo bi se, preteča modela Jimny. Pa šta? Ovaj Suzuki i dalje može da se nađe kao polovno vozilo i to za jako malo novca. A zabava je na visokom nivou. Model koji bi mogao da se nazove “dedom” današnjeg ponosa Suzukija, nastao je 70-ih godina minulog veka, i to na osnovu iste ideje koja predstavlja bazni razlog nastanka novog Jimny-ja. SJ se može naći sa benzincima od jednog i 1,3 l, sa klasičnim mehaničkim pogonom na sva četiri točka (osnovni je pozadi), ali i sa ekstremnim doradama koje mali SJ pretvaraju u terensko vozilo kadro da stane na crtu i dokazanim modelima za vožnju po ekstremnim terenima.

VOLKSWAGEN GOLF CROSS COUNTRY

Još jedno među delima austrijskog Steyr-Daimler-Pucha. Cross Country je zasnovan na drugoj generaciji VW Golfa Synchro (pogon na svim točkovima) koji je izdignut za čak 210 mm u odnosu na standardni Golf. Naravno, shodno “poremećenoj” geometriji i značajno izdignutom težištu, bile su neophodne prepravke na sistemu oslaanjanja. U kooperaciji sa Puschom, nemački inženjeri su uspešno rešili taj problem. Motor je preuzet iz Golfa GTI, što ne znači da je ovo postao terenski GTI. Ali, da je bio sposobniji za savladavanje prepreka na putu od bičnog Golfa – jeste. I delovao je prilično neobično, da se izrazimo na najpristojniji mogući način.

Možda Vas interesuje i...