Da li će nova Niva da izgleda ovako? Na Salonu u Moskvi sve nagoveštava da hoće!

Lada 4×4 Vision Koncept

AvtoVAZ, proizvođač Lada i partner Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, na Salonu automobila u Moskvi prikazao je koncept od koga se očekije da će uskoro postati nova Niva, odnosno njen naslednik.

Partnerstvo sa francuskim gigantom ostavilo je traga na dizajnu nove Lade – konture ovog koncepta podsećaju na Duster, ali sa naglašenim X dizajnom uočljivim na svim aktuelnim Ladama. Iako smo već uveliko navikli da se konceptna vozila dobrano predimenzionišu, proporcije Lade nagoveštavaju da će i eventualno serijsko vozilo zaista da ima rasnu terensku pojavu: rastojanje od tla je ogoromno, točkovi su od 21’’, zaštita podvozja je masivna… Naslućujemo da Rusi neće štedeti ni na komercijalnoj verziji ali i da će da zadrže renome koji je legendarna Niva decenijama unazad gradila i izgradila.

Kako se u Moskvi moglo čuti, ovo vozilo je postavljeno na takozvanoj specijalnij platformi koja je rezultovala da Lada bude dugačka 4,2 m – samo 10 santimetara manje od novog Dustera. Kako je to već uobičajeno, detalji o pogonskom sklopu nisu navedeni, ali se očekuje da ovaj 4×4 bude dostojan naslednik legendarnog prethodnika. Da li će, i u kolikoj meri, savremeni koncepti u gradnji automobila i zapadnjački stručnjaci izaći u susret očekivanjima potencijalnih kupaca – videćemo, ali ne treba da se ispusti iz vida činjenica da Renault-Nissan-Mitsubishi već imaju previše klasičnih SUV modela u ponudi. Još jedan sličan nije im potreban. Ali rasni terenac kadar stići i uteći je neophodan. Zato se nadamo da će nova Niva da bude – Niva, u pravom smislu te reči i svim asocijacijama koje izaziva. Nezvanično, serijski model bi mogao da se nađe u ponudi tokom naredne godine. Naslednik Nive je već najavljivan za ovu, ali se nije pojavio. S toga nije nemoguće da će upravo ovo biti “Niva 2”.

Možda Vas interesuje i...