DAIMLER NUDI KAMIONE SA ELEKTRO POGONOM

Nemački gigant Daimler, u čijem sklopu posluje i Mercedes, predstavio je prvi električni šleper.

Daimler je pod vodećim američkim kamionskim brendom Freightliner (koji je u vlasništvu Daimlera) prikazao dva potpuno električna modela – eM2 i eCascadia.

Ti modeli su se pridružili Mercedesu eActros, FUSO eCanter, zatim gradsskom autobusu Mercedes Citaro EV i Thomas Built Saf-T Liner C2 Jouley školskom autobusu, čime je Daimler potpuno pokrio celokupnu gamu električnih komercijalnih vozila. Tokom ove godine Daimler Trucks će isporučiti flotu od oko 30 elektro pogonjenih kamiona, na prvom mestu klijentima u Americi.

Domet na elektro pogon i pod punim opterećenjem je 400 km

“Mi smo neosporni lider u kamionskoj industriji i nameravamo da zadržimo tu poziciju i u segmentu električnih kamiona i autobusa. Nameravamo da postavljamo standarde i u ovom segmentu. Možeo da ponudimo najbolje baterije, punjače, kontrolu energije”, rekao je član Upravnog odbora Daimlera Martin Daum.
Freightliner eCascadia je baziran na, najuspešnijem šleperu za duge ture u SAD. Potpuno električni model ima bateriju od čak 550 kWh, što omogućava autonomiju od 400 km. Punjenje do 80% kapaciteta obavlja se za skromnih 90 minuta, što pruža još 320 km. autonomije. Elektro motor ima 730 KS, što je u poređenju sa glavnim konkurentom, Tesla Semi, slabija varijanta, dok je domet dvostruko manje nego kod Tesle. Dalje, eM2 je kamion srednje veličine za lokalnu upotrebu i kraće distance. Ima bateriju od 325 kWh, motor od 480 KS i domet 370 km. Baterija se do 80% kapaciteta napuni za sat vremena, što daje još 300 km autonomije.
“Želimo da svojim kamionima i autobusima učinimo naše kupce još uspešnijim. Ovo se odnosi i na tradicionalni i na električni pogon. Dizajnirali smo eCascadia i eM2 u SAD prema posebnim zahtevima naših kupaca”, rekao je direktor Daimler Trucks doktor Frank Rajntjes.

Možda Vas interesuje i...