Definitivan primer čvrstog, razumnog, besprekornog nemačkog inžinjeringa

Audi A3

Ako, kojim slučajem, mislite da poslednje izdanje Audija A3 izgleda kao model koji već dugo vremena viđate na ulicama – dobrodošli u klub. Audi ovo radi namerno, kao što je uvek i radio: dizajnerska evolucija umesto revolucije mnogo je bezbolniji način za uvođenje noviteta.

Ovakve poteze povlače samo puritanci, koji se oslanjaju na onaj sloj kupaca koji ima dovoljno strpljenja da, u ovom slučaju Audiju, da dovoljno vremena za razmahivanje. Tada, očigledan dizajn postaje daleko jasniji. Tako će tranzicija sa starog na novi model da bude tečnija i lakša, a vrednosti “starog” modela neće preko noći da izgubi popriličan postotak pređašnje cene. Zato se, između ostalog, polovna Audi vozila prilično cene na tržištu korišćenih automobila i prilično dugo održavaju visoku novčanu (protiv)vrednosti. Prateći mantru znanu pod krilaticom “napredak uz pomoć tehnike”, zanimljiva stvar se krije ispod površine ovog automobila. Treća generacija “trojke” uvela je u upotrebu Volkswagenovu novu platform sa oznakom MQB, oko koje je dosad napravljeno i prodato oko 10 miliona automobila! To je inteligentna, visoko fleksibilna osnova koja donosi po koji tehničkih dragulj zaslužan za kreiranje uzvišenog premijum osećaja koji novi A3 naglašava više nego ikada pre. Taj osećaj ne dolazi po niskoj ceni ali pomaže da se A3 distancira od alternativnih modela. Fleksibilnost, takođe, znači da je svaki Audi u poziciji da ponudi više varijanti preko osnovne trovratne verzije ili petovratnog Sportback-a; na raspolaganju su kabriolet sa dvoje vrata, a za one kojima je A4 prevelik, tu je limuzina sa četvora vrata i klasičnim oblikom karoserije. Ne treba da zaboravimo ni A3 e-Tron hybrid, ukoliko tražite vozilo koje možete da priključite na klasičnu kućnu instalaciju i sutradan se vozite potpuno bešumno – na struju. Želite nešto ekstremno brzo? Tu je naglašeno brzi i stvarno prilično suptilan S3 kao i “bujni” savršeni petocilindraš RS3 sa oko 400 “konja” pod haubom. Oba snagatora su na raspolaganju kao limuzine ili “hot-heč” varijante. Dakle, za svakoga po nešto – lepo.

Zato što je Audi A3 konstruisan tako da se u njega ugrađuju delovi male mase, naročito u prednjem delu, novajlija je na putu lakši od bilo kog prethodnika. Zaista – upravljanje je sasvim lako, predvidljivo i zabavno i to na način na koji ni jedan dosadašnji Audi nije blistao. Kontakt sa podlogom je snažan, čak i u ekstremnim situacijama podupravljanje se jedva javlja. U novoj generaciji (i bogatijim paketima) Audi nudi tri nivoa tvrdoće sistema oslanjanja kao i specifičnu opciju magnetskih amortizera, koja se pokazala apsolutno vredna doplate. Benzinci 1.4 TFSI i 1.8 TFSI su efektni i štedljivi, a najsvežiji dodatak su 1,2 TFSI i 1,4 TFSI sa tehnlogijom “cilindri na zahtev” (isključivanje cilindara u zavisnsti od opterećenje i režima rada motora), koji u svet benzinaca donose dizelašku ekonomičnost ali i “tišinu”. Ipak, većina kupaca se odlučuje za 2.0 TDI – u smeru u koje ih je uputila “post-dizelgejtska” retorika i primena savremenih tehnologije. Gle čuda, dizelaši postaju jedni od najzelenijih motora!

Ukoliko pripadate omanjoj grupi entuzijasta, obe sportske varijante će vas ubediti da bar za dlaku nadmašuju očekivanja. Brzi Audiji “ozloglašeno” napreduju brže nego direktni konkurenti sa oznakama M ili AMG. S3 i RS3 su oštriji i razigraniji nego ikada, dobrim delom zahvaljujući nadasve čuvenom Quattro pogonu koji sada veći deo obrtnog momenta (i snage) šalju ka zadnjoj osovini omogućavajući – ako to želite – driftovanje i kontrolisano zanošenje zadnjeg dela vozila daleko bolje nego ikada pre. Ako ne – sigurno ćete krstariti i klizavim drumovima.

I sa tihim ili motorima potpuno “oslobođenim” buke (e-Tron) u kombinaciji sa odličnom zvučnom izolacijom kabine, ovaj automobil je primer istančanosti i dobrog ukusa. Sve varijante Audija A3 dele jedan zajednički detalj: apsolutno savršen enterijer, izrađen od vrhunskih materijala sa finalnom obradom koja postavlja nove standard klase. Stara “trojka” je, Uprkos godinama, takođe bila na vrhu kategorije u toj oblasti: novajlija jednostavno nastavlja lidersku poziciju donoseći nove detalje koji postaju standard. To uključuje (stalni) Internet, poput Tesle, logovanje na navigacioni panel pomoću otiska prsta (poput pametnih telefona) i Audi Drive Select – viziju kako treba da izgleda sistem za konfiguraciju vozila i odabir modaliteta vožnje. Reklo bi se – odavno viđeno. Da, ali ne na ovaj način. Krajnje jednostavno, intuitivno, upotrebljivo i nenametljivo… Što se praktičnosti tiče, tu treba preporučiti hečbek varijante koje su fleksibinije, ali limuzina ima prtljažnik veće zapremine (ne i lakoće pristupa).

Kao i uvek, neophodno je čekirati puno kvadratića na listi dodatne opreme – ako želite najsavremeniju tehniku i tehnologiju, najpoželjije dodatke koji automobil čine više od pukog prevoznog sredstva, objektom čežnje ili čak statusnog simbola. Bez obzira na to koliko ste spremni da izdvojite dodatnog novca ne bi li vaš A3 bio poseban, imajte na umu da bez obzira na krajnju cenu svaki A3 dolazi sa izuzetnom vozačkom pozicijom i ergonomijom za svakog putnika. Da, mnogi će reći da je A3 ništa drugo nego “golf luks”. Neće biti. Ovo je totalno druga priča, iako zasnovana na istom naratoru. Ne treba zaboraviti da su produkti VW kuhinje u osnovi hladni i ne preterano maštoviti, da zahtevaju prilično “dorade” (u vidu opcionala), ali su bezobrazno dobri, kvalitetni i poželjni za svakodnevnu upotrebu.

Problem sa Audijevim vozilima je u njihovoj konstantnoj evoluciji: poželjni novitet je toliko dobar da se teško može porediti sa prethodnicima. Tako, dok je postojani A3 iznutra privlačno dobar, poslednja edicija deluje još privlačnije samim tim i poželjnije. Na sreću, sada može da se poruči Audi virtuelni kokpit (čitaj: digitalni instrumenti), pa putnici za razliku od starijih modela, čak R8 ili TT, mogu da kontrolišu audio sistem ili navigaciju u toku vožnje – i svaki je isti, bez generacijskog jaza.

Korišćenje lakih materijala za gradnju novog A3 donosi dividendu u pogledu potrošnje goriva. Dvolitarski dizelaš emituje samo 108 grama ugljen dioksida, čime se (u Evropi) kvalifikuje za niže poreske razrede. Ne i kod nas – bar u ovom trenutku. Audi se blago popravio na polju opremanja vozila. Čak je i bazna verzija (označena baš tako – Base) prilično dobro “napakovana”. Sport izvodnica je, verovatno, najopremljenija, ali dosta kupaca žudi za S-Line paketom. To je onaj sloj ljudi koji iz bilo kog razloga ne poručuju S3 (ako ne i RS3).

Novi A3 serijski donosi dosta igračaka koje vožnju čine lepšom i zanimljivijom. Tu su adaptivni tempomat, aktivna asistencija održavanja kolovozne trake, pomoć pri parkiranju, sistem za prevenciju sudara i mnogo toga još. Naravno, svi zajedno čine dobru osnovu za dolazeću autonomnu verziju, kojoj vozač neće ni biti potreban. A gde je tu “zadovoljstvo korisnika”? Ostavimo autonomaše zaljubljenicima u neke druge sfere u kojima transport iz tačke A u tačku B predstavlja ništa drugo do gubitak dragocenog vremena.

Ova, najnovija, verzija automobila koji definiše premijum kompakt sektor je na jako visokom nivou. Tu i pripada.

Audi A3 je zasnovan na premijum segmentu kompaktne klase i ostaje jedan od najboljih. Dok Mercedes A-Klasse forsira komfor a BMW Serie 1 savršeno ponašanje na putu, A3 teži da pomiri te dve krajnosti. Zanimljiviji je za vožnju od “mečke”, a za razliku od problema na koje nailazi većina vlasnika BMW-a na zavejanim putevima, Audi se tu oseća kao kod kuće, balansirajući zahteve koje postavlja klasa kompakta.

Realno gledajući, A3 nije preterano skuplji od Golfa, a predstavlja bolji izbor u segmentu uloženo-dobijeno. Možda čak i bolji nego što se to u prvom mahu može i pomisliti. Iako do skora poistovećivan sa dizel motorima, A3 sada nudi mnoštvo benzinaca među kojima svakako ima za svakoga ponešto – ukoliko se trudite da zaobiđete birokratski “omražene” dizelaše. Ukoliko vas prepucavanja onih koji se baš i ne razumeju u savremenu tehniku u toj meri da bi bili u pravu, i među dizelašima ima šta da se probere. Itekako.

Možda Vas interesuje i...