Dizel (ni)je mrtav – živeo dizel!

BOSCH Diesel Technology

Nemački gigant je uspeo da reši najveći problem svih dizelaša – emisiju azotnih oksida i svede je na 10 puta manju meru od one predviđene za 2020.godinu!

Da li ovo znači da je hajka na dizelaše gotova? Hoće li se zagovornici “čistih” goriva postideti izrečenog? Može li dizel da povrati staru slavu i bude jači nego ikada pre? Biće da može, bar tako tvrde u BOSCH-u. Nemcima ovoga puta treba verovati jer je upravo ova kompanija jedna od vodećih u razvoju i proizvodnji komponenti za napajanje motora gorivom – kako benzinom tako i u novije vreme prokuženi dizelom. Sve pristalice ovog energenta biće oduševljene onim što je BOSCH pripremio, jer će nova tehnologije da omogući dalji rast i razvoj motora sa magičnim slovom “D” u oznaci modela u koji se ugrađuje. Da sve narečeno nije puko slovo na papiru, Nemci su se potrudili da dokažu u relanim uslovima vožnje. Oni su, naime, za novinare organizovali prezentaciju koja je podrazumevala vožnju automobila opremljenih dizel motorom u gotovo svim uslovima – od gradske vožnje, preko regionalnih puteva, zatim autoputeva, savladavanja visokih prevoja… To se naziva RDE – “Real Drive Emission” ili emisija gasova u realnoj vožnji. Sve to na prilično različitim temperaturama vazduha, tako da su u tim pokretnim laboratorijama mogli da se očitavaju svi relevantni parametri u toku same vožnje. Da ne bude zabune, za merenje kvaliteta izduvnih gasova (tačnije njihovog sastava) nisu korišćene kompjuterske stanice koje mogu da lažiraju rezultate, već najobičniji instrumenti kakvi se nalaze na trakama svakog tehničkog pregleda. Pa, kakvi su rezultati?

Ukratko – očaravajući. U BOSCH-u su se pozabavili sistemom za ubrizgavanje goriva, dopreme čistog vazduha u komore za sagorevanje kao i toplotnim menadžmentom izduvnih gasova. Naime, zna se da NOx  ima manje vrednosti samo onda kada izduvni gasovi prevazilaze temperaturu od 2000 C. A to je u gradskim uslovima i tokom zime jako teško postići. Bilo kako bilo, zakonski limit koji je na snazi od 2017. godine propisuje da količina azotnih oksida ne sme da pređe vrednosti od 168 miligrama po pređenom kilometru, dok će od 2020. ta granica biti spuštena na 120 mg/km. Uz BOSCH sistem, minimum izmerenog je dostiglo izuzetnu vrednosti od samo 13 miligrama/km. Ipak, realnost je realnost, pa je prosek više vožnji sa različitim vozačima i na svim itinererima pokazao 40 mg/km. To je značajno ispod propisanog. Ali, u BOSCH-u tvrde da to nije kraj, da postoji još dosta prostora za usavršavanje sistema koji treba da rezultuje još manjom emisijom. Savremeni standardi kvaliteta vazduha koji nas okružuje, podrazumevaju da u jednom kubnom metro “čistog” vazduha u atmosferi ne sme da bude više od 40 mikrograma azotniih oksida – uz unpređene uređaje ta granica može da se spusti na samo jedan mikrogram po kubnom metru! Dakle, 2,5% od dozvoljenog! To u ogromnoj meri omogućava da dizelaši konačno dobiju status “čistog”, odnosno goriva koje ne zagađuje okolinu. Ono što treba napomenuti jeste činjenica da se ovakvi rezultati nisu postigli veštačkim povećanjem potrošnje goriva, tako da su dizelaši budućnosti i dalje ekonomični, sa malom emisijom ugljen dioksida i isplativi za eksploataciju. BOSCH-ov sistem, treba napomenuti, ne podiže krajnju cenu vozila. Ovde, dakle, govorimo o inženjerskim rešenjima koja su omogućila uvećanje energetske iskoristivosti dizela uz umanjenje emisije štetnih gasova.

Ovakvim rešenjem, koje će se uskoro naći u serijskoj ponudi, premošćva se jaz do potpune elektrifikacije vozila do koje neće doći baš tako brzo. Ako se nova tehnologija u masovnoj upotrebi takođe dokaže kao čista i upotrebljiva, nameće se logično pitanje zašto bi neko odvojio ogromnu svotu novca za nabavku EV-a kada može da uživa u svim blagodetima motora sa unutrašnjim sagorevanjem za daleko manje novca. To pitanja će se svesti na svojevrstan statusni simbol a ne realno stanje stvari – čak i po zakonskim normativima.

Možda Vas interesuje i...