Dosadili su vam klišei i prepoznatljivi oblici automobila u prenatrpanom segmentu kompakt klase? Ovaj hibrid nudi jedinstveno rešenje na polju dizajna… I ne samo to…

Lexus UX hybrid

Ovo je prvi kompaktni SUV brenda Lexus. Ali, zar svaki brend nije već lansirao bar jedan takav? Skoro da jeste, ali Lexus UX donosi nešto posve novo. Nudi kao hibrid, i to sa puno oštrih ivica na karoseriji, nameće se sa puno sjajnih detalja.

Model UX je duži od bilo kog kompaktnog premijum SUV konkurenta, niži je od svih osim Infinitija QX30 a po širini se svrstao u zlatnu sredinu – Audi Q3 i Jaguar E-Pace su širi, BMW X1 i Mercedes GLA uži. Ovakve proporcije daju modelu UX više osećaj hečbek/crossover modela nego kockaste forme koju nudi Volvo XC40. Lexus UX će se prodavati paralelno sa hečbekom CT, nasuprot glasinama koje su nagoveštavale mogućnst da UX zameni CT. Novajlija donosi i novi četvorocilindrični benzinac od dva litra sa 180 KS koji je u ovom slučaju uparen sa hibridnom pogonskom jedinicom i novim CVT menjačem. Što se tiče preciznih informacija o performansama, one će da budu na raspolaganju neposredno pre uvođenja UX-a u redovnu prodaju, dakle tokom proleća 2019.

Ako, pak, želite nešto više adrenalina i zabave, pored standardne na raspolaganju su verzije sa integralnim pogonom i F-Sport, koji donosi nešto tvrđe oslanjanje i sportske modove vožnje. Ali, imajte na umu da ukoliko očekujete da Lexusov hibridnih sistem “odere” BMW X1 na krivinama – zaboravite.

Sa pozicijom za sedenje nižom od bilo kog SUV-a, UX se čini više limuzinski nastrojenim automobilom. U kombinaciji sa lakim aluminijumskim i kompozitnim panelima, ovo je prilično lagano vozilo sa jako niskim težištem. Lexus tvrdi najnižim u klasi. Bilo kako bilo, iznenađujuća agilnost na krivudavim putevima predstavlja radost i izmenađenje, a unapređena je uvođenjem Aktivne Asistencije pri Prolasku kroz krivine (ACA) koja prati putanju vozila kroz krivine i aktivira odgovarajuću silu kočenja na zadnji unutrašnji točak kako bi se predupredilo podupravljanje.

Svaki UX dolazi sa Drive Mode Select(orom) – kružnim “prekidačem” neuobičajno postavljenim ali lako dostupnim. Na njemu su tri pozicije. Osnovna je Normal, ispod nje je Eco sa usporenim odzivom na gas i redukovanom potrošnjom goriva, dok je Sport najbrži i podrazumeva značajno unapređenu reakciju na gas a upravljač postaje tvrđi. Na F-Sport verzijama ovaj selektor ima pet pozicija – dodate su Sport S+ i Custom, koje omogućavaju igranje sa serijskim adaptivnim oslanjanjem.

Za sve one koji su očekivali susret sa šizofrenim zvučnim iskustvom prilikom snažnih ubrzanja nastalih radom menjača sa kontinualnom promenom prenosnih odnosa, Lexus je ponudio Active Sound Control funkciju koja generiše kontra frekvencije i poništava zvukove neprijatne za uši putnika. Ova igračka, takođe, omogućava da se sportsi zvuk naglasi, što daje potpuno neočekivani zvučni ugođaj u ovom automobilu.

Ali, hajde da se osvrnemo na osnovne postulate UX-a. U familiji eko-prihvatljivih automobila, UX se ističe niskom potrošnjom goriva. Fabrika navodi prosek od 4,3 l/100 km, a upravo ta vrednosti je postignuta i u realnim uslovima vožnja, pod “novinarskom nogom”. Impresivno. Dakle, Lexus je jedan od prvih proizvođača koji ne lažira potrošnju već je navodi onakvu kakva ona zaista jeste. Bravo za Lexus. Ipak, ako se odlučite za vožnju u Sport+ programu, ekonomičnost se gotovo pa prepolovljava: u oštrim uslovima potrošnja dostiže reanih 8,2 l/100 km. Normal i Eco programi su dovoljni za većinu uslova na putu, a u tim modovima moguće je voziti brzinama do 110 km/h samo uz pomoć elektro-motora. Naravno, na kraćim deonicama jer hibridi nisu elektromobili.

Lexus UX nije ni terenac, naravno. Njegove Off-Road mogućnosti su u skladu sa klasičnim krosoverima, pa čak i u varijant sa pogonom na sva četiri točka. Sa zasebnim elektro motorima i generatorima integrisanim u zadnji diferencijal, koji se na asfaltu ponašaju taman toliko da na klizavim podlogama obezbeđuju potrebno prijanjanje a vozaču uliju sigurnost, ovo nije vozilo s kojim možete da se upustite u adrenalinske avanture po bespuću.

Prednji deo kabine UX-a je onaj na kome Lexus želi da iskaže svoje umeće i zaigra na nove adute. Pametno pozicionirani detalji, uglavnom logično raspoređeni i adekvatnih ne preteranih dimenzija – svakako pogodnijih i prihvatljivijih nego kod većeg NX-a, osiguravaju utisak prostranosti i “dobrodošlice”. Kvalitat primenjenih materijala je savršen, baš kao i način na koji su oni obrađeni. Interesantan detalj je (opciono) prekrivanje komandne table materijalom koji po teksturi podseća na japanski washi papir. Jako interesantno i originalno.

U svakom slučaju, Lexus je naglasio svoja superiorna konstruktorska i proizvodna umeća – zovu ga Takumi – baš kao što je naziv najbogatijeg paketa orpeme. Ispod njega je F-Sport, dok je Standard na začelju. Uprkos tome, smatramo ga jako dobro odmerenim i kandidatom a najtraženiji paket za ovaj Lexus.

Uznemirujuće, čak pomalo “nervozno”, deluje daljinski tač-ped pozajmljen od ostalih Lexusa a namenjen infotejnment sistemu u standard dijagonale sedam inča, odnosno 10,25 kod F-Sport verzije. Čak i u najsporije podešenim opcijama, brzina kursora je prevelika, što dovodi do lakog mašenja izbora željene funkcije i klika na onu pogrešnu. Zumiranje je, takođe, problematično. Ako je za utehu, praksa umanjuje ovaj iritirajući osećaj.

Dalji minusi se ređaju prelaskom u zadnji deo vozila. Tu samo naizgled ima dovoljno prostora za nešto više osobe. Materijali jesu dobri, a zapremina prtljažnika je zasad ostala nedefinisana. Gepek, na oko, deluje mali naočito u poređenju sa verzijama koje pokreće isključivo benzinskim agregat (dostupna na pojedinim tržištima). Hibridni sistem je zauzeo popriličan prostor, i tu se ništa ne može učiniti. Lexus ne može da očekuje nivo prodaja kakav je, na primer, normalan za recimo BMW X1. To će, naravno, uticati na vrednosti polovnog Lexusa UX, koji će već posle godinu-dve moći da se pazari za “šaku dolara”. Vredi li čekati ili pohitati u neki od prodajnih salona? Stvar ukusa i ličnih afiniteta. Ovo jeste originalno vozilo (po dizajnu) koje će da se razlikuje od svega što se može sresti na drumovima, ali to ima svoju cenu. Pa kome odgovara…

Ali, UX će se odužiti zaista niskim i realnim troškovima eksploatacije. Realna potrošnja koju možete da očekujete je identična onoj koju navodi proizvođač, a koju smo imali prilike i lično da potvrdimo. Troškovi održavanja takođe su niski, pa… Ima tu što-šta da se razmotri. UX u hibridnoj verziji svakako će da nadmaši svaki dizel ili benzinca u realnom svetu, a očekuje se da će biti jeftiniji od uporedivih plag-in hibrida poput Volvoa XC40 T5 Hybrid. Pri tom, UX ne zahteva pristup utičnici – struju pravi sam, za razliku od “priključivih” hibrida ili potpuno električnih vozila.

Namenjen ekološki osvešćenim kupcima, UX se suprotstavlja svemu sa dizel predznakom a nudi i jedinstvenu siluetu u prenatrpanom segmentu

UX se, možda, ne ponaša tako suvereno kao BMW X1, niti izgleda “pametno” kao Jaguar E-Pace, ali za vozače fokusirane na gradsku eksploataciju vozila (bar u većini slučajeva) koji traže nešto originalno a u razvijenijim zemljama u skladu sa propisima koji podrazumevaju da “zeleni” ne plaćaju parking, mogućnost da se voze žutom trakom a godišnje porez je manji nego kod adekvatnih rivala iz čisto “fosilnog” segmenta, ovaj moćni hibrid je pametan izbor. Sa pogonom na prednje točkove u slučaju maksimizacije ekonomičnosti, a kao vozilo sa integralnim pogonom za one koji teže personalizaciji, makar ona bila nevidljiva.

Možda Vas interesuje i...