Dvadeset godina proizvodnje i četiri milona prodatih vozila… Red je da se predstavi redizajnirana verzija jednog od najpopoularnijih modela Škode – Fabia.

Škoda Fabia (redizajn)

Škoda je ovog proleća osvežila model iz B segmenta. Na pojedinim tržištima već je moguće poručiti novu Fabiju, dok će cela Evropa da bude pokrivena u drugoj polovini godine.

Prilikom restilizacije osvežene su, normalno, obe karoserijske varijante pa će sa novim detaljima podjednako da se šepure i hečbek i karavan.
Kada govorimo o dizajnu, napred su promenjena svetla i maska hladnjaka, dok su pozadi restilizovani branik i stop svetla, a kupcima su po prvi put kod ovom modela nude LED prednja i zadnja svetla.
Ponuda naplataka od lake legure kod hečbeka sada obuhvata i one dimenzija 18’’, što su najveći točkovi koji su se ikada ugrađivali na serijsku Fabiju. Od motora, u ponudi su četiri trocilindraša volumena jednog litra. Naravno, svi su benzinci – od dizelaša najevrovatnije neće biti ništa, bar ne za sada. Atmosferske MPI verzije dostupne su sa 60 i 75 “konja”, dok TSI turbo agregati sa direktnim ubrizgavanjem goriva oslobađaju 95 i 110 KS. Snažnija verzija može da se poruči i sa sekvencijalnim DSG menjačem sa dvostrukom spojnicom. Svi agregati su usaglašeni sa Euro 6d-Temp standardima o kvalitetu izduvnih gasova. Fabia je dobila i nove uređaje za pomoć vozaču, tako da se određene odabrane tehnologije aktivne bezbednosti sada nude i u vozilima nižih kategorija Škodine game. Fabija je, sada, opremljena elektronskim sistemom za prepoznavanje drugih automobila u mrtvom uglu i upozorenje vozača da su oni tu.
Redizajnirana Fabia ima i sistem koji prati dešavanja iza vozila i upozorava vozača u slučaju opasnosti od kolizije sa zadnje strane. Novina je i Light Assist, automatsko isključivanje dugih svetala u slučaju nailaska automobila u susret. Škoda je u novoj Fabiji unapredila i multimedijalni sistem Swing koji sada ima ekran od 6,5 inčna. U verzijama opremljenim navigacionim sistemom, vozaču su na raspolaganju servisne informacije o stanju i uslovima u saobraćaju u realnom vremenu. SmartLink+ tehnologija, sa funkcijama Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM i SmartGate omogućava jednostavno povezivanje sa smartfon uređajima i prenošenje njihovih sadržaja na displej multimedijalnog sistema.

Možda Vas interesuje i...