Dvojac atleta pridružen Porsche Panamera familiji

Porsche Panamera GTS

Nemački proizvođač dopunio je gamu Panamere sa dve verzije opremljene V8 biturbo motorom snage 460 “konja”

Novi GTS dolazi u klasičnoj i Sport Turismo verziji, što predstavlja potpunu ponudu za sve one kojima ovakav automobil zaista treba. Klasična Panamera GTS je četvorovratni kupe na kakvog je tržište naviklo, dok njegova Sport Turismo verzija nudi nešto više prostora u kabini i prtljažniku a ljubitelji ovog modela ga nazivaju svojevrsnim “karavanom”. Osim toga, Porsche je proširio portfolio asistencija komfornim paketom koji uključuje hed-ap displej sa različitim konfiguracijama za kompletnu gamu Panamere.

Srce GTS-a predstavlja četvorolitarski V8 benzinac sa dvostrukim turbo punjačem koji oslobađa 460 KS i ima maksimalni obrtni moment od 620 Nm. Motor je, po savremenim propozicijama, opremljen filterom čvrstih čestica, standard je sportski izduvni sistem a konačne performanse pokazuju da je u odnosu na prethodnika jači za 20 KS i ima za 100 Nm povoljniji obrtni moment. Panamera GTS i Panamera GTS Sport Turismo iz stanja mirovanja do brzine od 100 km/h stižu za 4,1 s, a maksimalne brzine su 292 odnosno 289 km/h. Menjač je automatski sa dvostrukom spojnicom (PDK) a pogon na sva četiri točka (PTM). Fabrika obećava da je prosečna potrošnja 10,3 l/100 km za GTS odnosno 10.6 l/100 km za GTS Sport Turizmo. Emisija ugljen dioksida je 235 ili 242 g/km, u zavisnosti od verzije.

Osvežena Panamera donosi sportski sistem oslanjanja koji podrazumeva vazdušne jastuke sa po tri komore. Takvo rešenje doprinosi značajnom unapređenju dinamike a krajnji rezultat je fleksibilna kontrola i optimalna tvrdoća amortizacije u svakoj situaciji – bila ona opuštena vožnja ili savladavanje deonice sa štopericom. Novajlije dolaze sa 10 mm manjim rastojanjem od tla u poređenju sa klasičnim Panamera verzijama, što u kombinaciji sa aktivnim oslanjanjem (PASM) nudi još više sportskog karaktera. Unapređene performase zahtevale su bolje kočnice, tako da GTS sada dolazi sa diskovima prečnika 390 mm napred i 365 mm pozadi.

Panamera GTS je na raspolaganju potencijalnim kupcima, a cena u Nemačkoj startuje od 138.493 evra za klasičnu odnosno 141.349 evra za Sport Turismo verziju sa uračunatim porezom.

Možda Vas interesuje i...