Elektrifikacija u zamahu

Izbor za svetski Automobil godine 2020.

U najuži izbor za prestižnu titulu Svetski Automobil godine 2020. ušlo je sedam modela, što znači da je otpalo 23 sa prvobitne celovite liste kandidata. Evo kojih sedam je nominovao stručni žiri:

BMW Serie 1

Ford Puma

Peugeot 208

Porsche Taycan

Renault Clio

Tesla Model 3

Toyota Corolla

Predsednik žirija, Frank Janssen, tim povodom je izjavio da nominovani jasno pirkazuju i pokazuju smernice savremene auto industrije. Elektrifikacija je, dakle, u jeku, a šta će na kraju da bude – ostaje da se vidi. Ovo pitanja se logično nameće, jer razvoj agregata sa unutrašnjim sagorevanjem – dakle klasičnih motora na fosilna goriva – dostiže najviše standard po performansama a što je još važnije po ekološkim normativima.

“Električare” zastupaju Porsche Taycan i Tesla Model 3, mada ne treba prenebregnuti činjenicu da će Peugeot 208 da bude ponuđen u električnoj varijanti. Hibridi su, takođe, na listi – ne samo iz Toyote (Corolla), već i iz pogona direktnih rivala, Renaulta i Forda. Što se tiče BMW-a, predsednik žirija je rekao da klasični motori i dalje imaju ogroman potencijal… Šta će od svega da prevagne i pokaže se kao najinteresantnije i najvrednije da ponese lentu, videćemo u predvečerje ženevskog Salona automobila. Dakle u ponedeljak, drugog marta 2020. godine u 15h po srednje-evropskom vremenu, pod kupolama Palexpo-a.

Kasnije, opširnije o svakom od kandidata.

Možda Vas interesuje i...