F40 nije samo Ferrari – to je i novi BMW Serie 1

BMW Serie 1

Najsvežija, treća po redu, generacija BMW-a Serie 1 zvanično je predstavljena javnosti. Fabrički kod je F40 i to je prvi “kec” u 15 godina dugoj istoriji ovog modela koja ima (osnovni) pogon na prednjim točkovima. I poprečno postavljen motor!

Osim izmenjenog koncepta mehanike i prenosa snage, novi BMW Serie 1 ima dizajn vrlo sličan urbanom cross-overu X2. Moglo bi se reći da je nova Seria 1 u stvari hečbek varijanta klasičnog SUV-a. BMW je, tako, obrnuo redosled predstavljanja modela, pa je na tržište prvo stigao “terenac” a potom I njegova klasična verzuja. Nova Seria 1 je direktna konkurencija Mercedesu A-Klasse i Audiju A3. Suština novog dizajna ali i promene koncepta je povećanje unutrašnjeg prostora. Najviše su profitirali putnici na zadnjim sedištima – za glavu ima 19 mm više mestaza kolena 33 mm. Prtljažnik je primetno veći nego do sada – ima ukupno 380 l, što je “plus” od 20 l.

Među novitetima koje Seria 1 nudi po prvi put su panoramski krov i bežično punjenje telefona. Dizelaši startuju sa modelom 116d sa (116 KS), slede 118d i 120d xDrive – jedina varijanta sa serijskim pogonom na sve četiri točka među dizelašima. Benzince će predstavljati 118i i M135i xDrive – takođe sa 4×4 pogonom. Upravo ta verzija dolazi sa agregatom snage čak 302 KS, čime su Audi S3 I Mercedes A35 AMG dobili direktnu konkurenciju već u startu. Zbog launch kontrole i xDrive pogona, ubrzanje do 100 km7H traje samo 4,8 sekundi. Prodaja novog BMW-a Serie 1 startuje u septembru.

Možda Vas interesuje i...