Finale izbora za Automobil godine na Salonu u Ženevi

Car of the Year 2019

Po već ustaljenoj tradiciji, finalno glasanje za Automobil godine I proglašenje pobednika, odigrava se neposredno pred otvaranje Salona automobila u Ženevi. Ove godine taj događaj je planiran za 4. mart u 15:00 h, neposredno pred prvi novinarski dan. Ove godine se održava osmi izbor za najbolje organizovan na ovaj način.

Izbor za Automobil godine je najveće priznanje koje može da osvoji neki proizvođač automobila.  Ustanovljena 1964. godine, ovo je najprestižnija nagrada te vrste u Evropi. Posle osnovne selekcije kandidata (60 modela) i prve nedelje testranja u realnim uslovima saobraćaja (za ovogodišnji izbor to se događalo u Danskoj tokom oktobra 2018.) usledile su individualne test vožnje po redakcijama čiji članovi sačinjavaju žiri za izbor. Žiri se, potom, sastao u okolini Pariza gde su sprovedena finalna testiranja na pisti i javnim saobraćajnicama. Proizvođači modela odabranih da uđu u samo finale su se okupili na tom događaju, kako bi izneli svoje viđenje automobila koji su kandidovali, koncept, prednosti… Kao što se iz priloga da videti, glavni pretendenti za titulu Najboljeg su modeli različitih kategorija i namene, tako da je gotovo nemoguće predvideti koji će biti laureat. Bilo kako bilo, finalisti su:

  • Alpine A110
  • Citroën C5 Aircross
  • Ford Focus
  • Jaguar I-Pace
  • KIA Ceed
  • Mercedes-Benz A-klasse
  • Peugeot 508

Ovogodišnji predsednik žirija, Nemac Frank Janssen pojasnio je sistem glasanja u finalnom izboru. Svaki član žirija na raspolaganju ima 25 poena, koje po sopstvenom nahođenju deli na pet od ukupno sedam finalista. Zbrajanjem osvojenih poena dolazi se do redosleda i izbora najboljeg za 2019. godinu.

Izbor za Automobil godine u Evropi organizuje sedam vodećih magazina sa starog kontinenta: italijanski Auto, Autocar iz Velike Britanije, španska Autopista, holandski Autovisie, francuski L’automobile Magazine, nemački Stern i švedski Vi Blägare. Žiri sačinjava 60 novinara iz 23 zemlje sveta (ne samo Evrope), koji se okupljaju da bi odabrali najboljeg u ovom delu planete.

Alpine A110

Citroën C5 Aircross

Ford Focus

Jaguar I-Pace

KIA Ceed

Mercedes A-Klasse

Peugeot 508

Možda Vas interesuje i...