Finalna verzija “trojke” polaže ispit na Zelenom Paklu. Šta donosi i čime se nameće?

BMW Serie 3

Sledeća, sedma, generacija BMW-a Serie 3 u limuzinskoj verziji trenutno prolazi kroz završnu fazu ispitivanja na Nirburgringu. Ovaj ključni moment predstavlja poslednji korak pred uvođenje novog modela u serijsku proizvodnju planiranu za kraj leta. Zvanična premijera nove “trojke” planirana je za Salon automobila u Parizu, a nakon toga može da se očekuje kod dilera. Šta nam donosi novi BMW Serie 3?

Kao prvo, težište automobila je spušteno za 10 mm u odnosu na prethodnika, raspodela mase između osovina je idealizovana na odnos 50:50, a ukupna masa je redukovana za 55 kilograma. U međuvremenu, čvrstoća kompletne strukture karoserije i sistema oslanjanja su značajno unapređeni, tako da se očekuje unapređeno upravljanje i smanjenje buke u kabini. Proširen je trag točkova – napred i pozadi – čime se dobilo na stabilnosti vozila i dinamici.
Što se tiče motora, posebna pažnja je posvećena četvorocilindrašima, tako da će nova Serija 3 biti opremljena sa najjačim benzincem sa četiri cilindra ikada ugrađenim u jedan BMW. Uprkos tome, potrošnja goriva je smanjena za pet odsto u odnosu na prethodnike. Jedan od razloga za takav sled okolnosti je osveženi osmostepeni Steptronic automatski menjač. I uz benzince BMW će od sada da isporučije filtere tvrdih čestica, što će u velikoj meri doprineti da se s lakoćom ispune Euro 6d-TEMP normative o kvalitetu izduvnih gasova.
Doprinos još većem nivou sportskog osećaja u vožnja nameću elastokinematičke osovine – u BMW-u su ponosni na novorazvijeni sistem oslanjanja koji dalje unapređuje ionako odlične vozne karakteristike Serie 3. Nova tehnologije doprinosi još tišoj vožnja i boljem upijanju neravnina na putu.
Uskoro više detalja o ovom modelu.

Možda Vas interesuje i...