Gotovo pa savršen supermini koji će vas učiniti ponosnim vlasnikom – nova Fiesta

Ford Fiesta

Na prvi pogled je jasno da je ovo Fiesta. I vozi se kao svi najbolji Fordovi. Ali, stari model već je bio sazreo za penziju i iziskivao značajne radove u kabini i tehnologiji vezanoj za asistencije vozaču – novajlija je u potpunosti preporođen

U stvari, nije sve to u potpunosti tačno. Stara Fiesta nije bila nekonkurentna zverka na kojoj su se primećivale sve te godine. Ipak, vreme čini svoje, kupci traže više, pa je na aktuelnoj Fiesti gotovo sve potpuno novo. Ali to nije bio originalni plan u Forda. Sve u svemu, model koji je svrgnut s trona nastao je pre osam godina, pa su u rukovodstvu fabrike smatrali da je dovoljno da se redizajnira karoserija, zategnu pojedine bore na mehanici – i to je to. Može da se krene na po koje piće i da se broje novi kupci. Ali, jedna izmena vodila je ka drugoj, druga ka trećoj, pa su inženjeri i dizajneri završili sa potpuno novim idejama i rešenjima za skoro svaki deo Fieste poslednje generacije. Postao je to sasvim novi automobil, koji sa časnom starinom deli samo ime.

Kupci su voleli staru Fiestu. Zato i ne čudi da se isprva težilo samo njenom osavremenjavanju a ne o proizvodnji sasvim novog modela. Ipak, nije sve “izgubljeno”. Dizajenri su, umesto da krenu od praznog parčeta papira, evoluirali izgled stare Fieste i – nisu pogrešili. To što su skoro svi delovi novi, i nije neki problem. Naprotiv. Vožnja stare Fieste je predstavljala pravo uživanje, iz razloga jer je to bio jako stabilan i upravljiv automobil, sa sasvim adekvatno doziranom udobnošću. Britkost je zavisila od motora, ali ne može da se kaže da je bila “podmotorizovana”. S toga, novajlija i ne može nešto ekstremno novo da donese niti da podgreje strasti koje se nisu ni ohladile. Jednostavno rečeno, nije bilo lako ponuditi adekvatnu zamenu za stari – toliko dobar model. Ne kažemo da novajlija nije bolji, ali razilike nisu tolike da bi izazvale “vau” efekat. Na kraju krajeva, to nije ni bilo moguće. Fordovi se jako dobro voze, bez obzira na to koje su generacije.

Najveće novosti mogu se naći unutra. Svima je jasno da je stilski pravac stare Fieste odavno zastareo. Prijatno plavo osvetljenje instrumenata više nije u modi a kontrolni prekidači nalik onima na Motorolinom mobilnom telefonu RAZR odavno su izgubili i svrhu i stil. S toga, čišćenje enterijera je bilo obavezno. Umesto mnoštva dugmića, na sredini prednjeg panela sada se nalazi dobro odabran ekran multimedijalnog uređaja. U zavisnosti od nivoa opreme, njegova veličina varira, ali bez obzira na to nudi sasvim prihvatljive karakteristike povezivanja a u potpunosti restilizuje “tablu” i paket instrumentacije.

Fiesta je narasla i to primetno, ali je malo dodatnih milimetara iskorišćeno za relane svrhe. Većina “viška” dimenzija je otišla na uvećanje odbojnika, na zahtev osiguravajućih kuća. Međuosovinsko rastojanje je poraslo za trivijalnuh četiri milimetra. Da bi se pronašlo malo upotrebljivog prostora, “ukralo” se od zadnjih sedišta – koja sada imaju tanju ispunu – a stradala je i linija prtljažnika. Stilizacija karoserije je zadržala prepoznatljive konture i karakteristične oblike, a uklonjeni su pojedini nabori uz dodatak po koje ekstra “krivine” na bokovima. Ukratko rečeno – suptilno “odrastao” izgled. Sa zadnje strane, stare vertikalne svetlosne grupe ustupile su mesto novim horizontalnim, kako bi se naglasila širina vozila. Kod noviteta, zadnja svetla su u većini verzija u LED tehnologiji.

Poznati jednolitarski trocilindraš ostao je u upotrebi – sada u širem spektru raspoloživih snaga – sve do maksimalnih 140 KS. Stari četvorocilindraš od 1,25 l je izbačen iz upotrebe a zamenio ga je trocilindrični atmosferski agregat od 1,1 l. Dizelaši imaju zapreminu od 1,6 l a najveća snaga je 120 “konja”. Ali, Fieste sa TDCi motorima nisu više toliko popularne kao ranije. Sve turbo verzije standardno dolaze sa šestostepenim manuelnim menjačem, potpuno nove konstrukcije za benzinske motore.

Sistem slanjanja je, takođe, nov i donosi širi trag točkova nego pre. Ipak, provereni princip gradnje sistema oslanjanja je zadržan – napred poprečna ramena, pozadi torzije. Ali, u ovom slučaju su primenjeni spojevi daleko većih dimenzija i složenije konstrukcije, sve zarad što boljeg upijanja neravnina sa puta i uvećanja preciznosti pri prolasku kroz krivine. Ramena su, takođe, čvršća nego pre. Ni amortizeri nisu ostali bez unapređenja, tako da je kontrola vozila potpuna. Veći točkovi i savremeniji kočni sistem doprinose stabilnosti i kraćem zaustavnom putu. Asistencije vozaču sadrže opciju autonomnog kočenja. Sistem održavanja trake može da bude standard ili opcional, u zavisnosti od nivoa opreme, baš kao i uređaj za prepoznavanje znakova pokraj puta, adaptivni tempomat, upozorenje na mrtav ugao, pregled situacije iza vozila pri vožnju unazad i drugo. Ni jedan deo navedene opreme nije jedinstven, ali je za malo vozilo više nego dobrodošao. Fiesta, takođe, dolazi sa dva različito podešena sistema oslanjanja – komforni (mekši) za početna i luksuzne verzije i tvrđi za varijante okrenute ka sportu.

Naginjanje karoserije je, tako, u svakoj od varijanti manje nego pre. Upravljanje je preciznije, a za razliku od starijih superminija ovde se usmeravanje vozila u krivinu obavlja isključivo upravljačem – nema puno prilika da se podešavanjem pritiska na pedalu gasa učini nešto značajnije. Ali, upravljač je toliko precizan da sve navedeno ne predstavlja nikakav problem.   Naravno, Fiesta nije u istom rangu sa MINI-jem – osim u ST verziji koja može da se svrsta u automobile koji postavljaju standard u klasi.

Trocilindrični Ecoboost u ponudi je sa tri nivoa snage – 100, 125 i 140 “konja”. Svi, u proseku, emituju oko 100 grama uglejn dioksida po pređenom kilometru, ali treba biti svestan činjenice da će vlasnici jačih verzija češće stiskati gas do poda i time trošiti više goriva. I emitovati više štetnih gasova. Zato, ako se bira glavom, izbor je toliko cenjen i nagrađivan sklop od 100 “konja”. Dizelaš os 120 KS se vozi meko i uravnoteženo, toliko da je na granici ozbiljnog kruzera. U tome ga ometaju jedino relativno male dimenzije, prvenstveno predviđene za gradske i prigradsku vožnju.

Pogled na novu Ford Fiestu: lepša, sposobnij, prefinjenija, lakša za vožnju sa više dinamike nego dosad

Novajlija, dakle, izgleda privlačnije, iznutra je savremeniji i “pametniji”, prefinjeniji i ima jako dobre mogućnosti povezivanja sa globalnom mrežom. Fiesta nije najprostraniji automobil u klasi niti je kvalitet kabine na najviše nivou, ali sve zajedno ne predstavlja bukvalno nikakav problem za većinu kupaca.

Realno, Fiesta se kupuje zarad užitka u vožnja, ponašanja na putu i činjenice da je pravi vozački automobil s kojim se može krenuti bilo gde. Na žalost, sav onaj sjaj koji je imala stara Fiesta nekako je izbledeo. Nasuprot tome, ukupan dinamički osećaj je zaokruženiji nego ikada pre, tako da gunđanju apsolutno nema nikakvog mesta.

Možda Vas interesuje i...