Grčka egzotika za manje od 200 €, i to nije sve

Ne bi bilo loše da se, za promenu, ispitaju i "neotkrivena" mesta u Grčkoj, a ne samo ona na Halkidikiju i popularnim ostrvima

Pored svih uglavnom poznatig destinacija u prijateljskoj nam Grčkoj, malo je onih koji istražuju sve lepote ove zemlje

Ellada je prepuna mesta na kojima može da se provede letovanje za pamćenje. Tu ne uzimamo u obzir destinacije o kojima već i vrapci na grani znaju gotovo sve, već zalazimo u ne toliko izvikane regije i mesta. Upravo tu leže čari porodičnog letovanja u netaknutoj prirodi, mir, tišina i čista okolina kakva se retko sreće u turističkim zemljama. Ovoga puta “idemo” u Pilion.

Pilion je udaljen samo 260 kilometara od granice i jedno je od najpoznatijih grčkih poluostrva koje počinje u gradu Volosu i proteže se ka severu Grčke. To je, u neku ruku, idealan spoj planine i mora, a klima i temperature vazduha – kao i vode – idu u prilog tirkiznoplavom moru i gustom zelenilu koje se nalazi svuda oko plaza prekrivenih sitnim, uglavnom belim peskom.

Najpoznatija plaža na Pilionu, Milopotamos, sastoji se od dva zaliva. Da biste došli do drugog morate da prođete kroz prirodan prolaz – slavoluk – u jednoj od stena. Posle 16 časova stene prave prirodni hlad, a voda postaje kristalna. Tokom avgusta, naročito u prvoj polovini meseca, na ovoj destinaciji možete sresti više turista nego što ste spremni da istrpite. Zato pokušajte da ovaj raj na zemlji posetite ili u predsezoni, ili posle glavnog talasa turista. Možda najbolje u septembru. Pilion je prepun puteljaka po prirodi i uređenih šetališta preko kojih možete da upoznate gotovo rajsku prirodu ovog poluostrva. Postoje putevi različitih “težina” i vrste podloge, ali i onih koji nisu podobni za starije osobe. Staza u kojoj ćete uživati svakako je ona od Cangarade do plaže u luci Damuhari.
Kad se već nađete na ovom mestu, ne možete a da ne primetite slikovitu luku sa brodićima koju su koristili Venecijanci tokom okupacije Egeja. Njima je to bila svojevrsna stanicu na kojoj su se odmarali i skladištili hranu na brodove.

Kada se već nađete u ovom mestu, preporučujemo da posetite Cangaradu u kojoj postoji poznati platan star hiljadu godina. On raste na trgu Agia Paraskevi. Prečnik stabla je svih 14 metara, a veličina grana se ne može odrediti. Svakako pokriva čitav kvadrat praveći svojevrsni kišobran koji stvara senku i pravi hlad.
Pilion je pun vrlina. Ako se nalazite pored mora, imaćete priliku da iskusite pravo leto, ali čim se popnete malo više u planinu, osetićete kako svež i čist vazduh reže lice. U planini nikada nećete osetiti letnju žegu, niti ćete se znojiti tokom spavanja. Svakako biće vam potrebno ćebe da bi se osećali baš prijatno.  More na plažama Piliona je lepo i čisto, ali plaža Fakistra se izdvaja po stenovitom pejzažu. Nalazi se na istočnoj strani Piliona i potreban je određeni, ne preveliki napor da biste do nje došli. Izgled plaže će vas ostaviti bez daha. Na severnom delu plaže nalazi i impozantna pećina u moru Megalomatas, optočena stalaktitima, špiljskim ukrasima koji vise od tavanice prema podu pećine. Selo Trikeri, poznatije i kao selo „tri mora“, jer je okruženo zalivima Pagasitos na severu, Evoikosom na jugu i Egejem na istoku. Visoko na brdu nalazi se selo koje sa svake strane gleda ka moru i ima snažno izraženu grčku tradiciju. Njegovi stanovnici su bili sjajni ribari, mornari i trgovci. Vredno je pomenuti i Crkvu Svete Trojice u kojoj se nalazi Napoleonov prestol koji su kapetani kupili u Barseloni.
Nekoliko turističkih agencija iz Srbije nudi aranžmane za letovanje na Pilionu, a cena smeštaja i prevoza kreće se od 170 do 250 evra po osobi. Najpoznatija mesta na Pilionu su Kala Nera, Milina, Platanias, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Ioanis, Afisos.

Možda Vas interesuje i...