Hibridni Prius sa inteligentnim pogonom na sve točkove debituje u Los Angelesu

Toyota Prius AWD-i

Naredni korak u evoluciji hibrida je ponuda verzije sa integralnim pogonom. Kako to izgleda na primeru pionira klase – Priusa?

Prius za narednu godinu debituje na Salonu automobil u Los Anđelesu, označavajući time početak nove ere voznih karakteristika najpopularnijeg samodopunjujućeg hibrida na svetu. Od prvog pojavljivanja sada već daleke 1997, Prius je bio lider u tehničkim inovacijama, napretku, ekonomičnosti, prefinjenosti i vozačkog zadovoljstva kroz sve četiri generacije. Takođe, bio je pionir uvođenja i razvoja novih tehnologije u automobilskoj industriji.

Zadravajući teško stečenu titulu, novi Prius je prva Toyota koja ima hibridnih pogon na sva četiri točka, novi, inteligentni, električni 4×4 koji obezbeđuje bolje prijanjanje na put, bolju prohodnost, unapređenu stabilnost i stabilnost… I još puno toga.

Inteligentni sistem koristi dodatni elektro motor sa velikim obrtnim momentom koji se aktivira i pogoni točkove na zadnjoj osovini kada se za to ukaže potreba. Njegova aktivacija se odvija automatski, pri brzinama do 10 km/h i kada senzori prepoznaju klizav kolovoz kao što su to snegom pokrivene saobraćajnice, pri brzinama u rasponu između 10 i 70 km/h. Nova pogonska jedinica je kompaktnih dimanzija i male mase, nema centralni diferencijal niti kardansko vratilo, pa je uticaj na prostranost vozila i njegovu masu gotovo zanemariv.

Hibridni AWD-i Prius je opremljen novom kompaktnom baterijom napravljenom tako da se odlično ponaša i u ekstremno hladnim ambijentima. Posle svetske premijere u Los Anđelesu, prvo naredno pojavljivanje Priusa za 2019. godinu biće upriličeno na Salonu automobila u Brisleu 18. januara, gde će ova Toyota imati evropski debi.

Možda Vas interesuje i...