Hibridni superautomobil osvaja drumove

BMW i8 Roadster

Šest godina posle upoznavanja sa konceptom, konačno smo imali priliku i da vozimo serijski BMW i8 sa krovom na sklapanje. I dok je druženje sa kupeom odavno ispričana priča, ovaj roadster donosi daleko prijatniji osećaj u vožnji. Sa sve neumoljivijim letima i blagim jedva primetnim zimama, biće da koncept roudstera ima itekakav značaj. I to ne samo u superautomobilima već i mnogim drugim kategorijama.

Dobro, šta je to toliko novo što nam donosi i8 roadster? Trodelini krov izrađen od nepromočivog platna, za početaak, koji može da se sklopiiI rasklopi za 15 sekundi, čak i u pokretu pri brzinama do 50 km/h. Zasnovan je na osveženom kupeu i8 (u ponudi je, takođe, usavršen kupe), što znači da raspolaže sa 70 odsto gušće “spakovanom” električnom energijom u bateriji kapaciteta 9,4 kWh, koja teoretski omogućava da češće vozite sa isključenim benzinskim motorom, brzinama do skoro 130 km/h u dužini do 50 km. Samo na električnu energiju. U stvarnosti, na raspolaganju imate oko 40 km pre nego što 1,5-litarski trocilindraš oživi uz karakterističan zvuk. Novi roadster donosi i veću zalihu snage od kupea, za nekih 15 KS, i to na prvom mestu zahvaljuući snažnijoj bateriji. Da se podsetimo: benzinac raposlaže sa oko 230 “konja” i pokreće zadnje točkove. Prednjima je namenjen elektro agregat od oko 145 KS, što znači da u zbiru i8 nudi oko 370-375 KS, što je više nego dovoljno za ubrzanje iz mesta do 100 km/h za 4,6 sekunde i elektronski limitiranu maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Sa osnovnom cenom od 155.000 evra, ovaj roadster je za čitavih 20.000 € skuplji od kupea. I to po zvaničnom cenovniku Delta Motorsa, generalnog uvoznika BMW vozila za teritoriju Srbije. Ovaj automobil je, takođe, za 60 kg masivniji od kupea, što za sobom kao posledicu povlači slabije ubrzanje do 100 km/h za dve desetinke sekunde, dok su zadnja sedišta kupea zamenjena ostavom u koju se sklapa krov, ostavljajući skromnih 88 l zapremine prtljažnog prostora koji je jedva dovoljan za dva omanja ranca. Ako je za utehu, malo više mesta je na rasplaganju ispod sedišta – samo ako su stvari “pljosnate” ii se mogu “spljoštiti”. Sve u svemu, ako kupujete i8 roadster da bi ste uštedeli novac, učestvovali na trkama ubrzanja ili sa željom da prevezete više od dve osobe – verovatno bacate novac.

Ali, u svakom slučaju mora se odati priznanje dizajnu. Ovaj BMW zaista izgleda odlično. Nemci su odradili fantastičan posao u transformaciji kupea ka roadsteru. Čak su i vrata konstruisana po principu “makaza” fantastična i preuzeta su sa kupea. Treba naglasiti da se otvaraju i zatvaraju sa sasvim zadovoljavajućom lakoćom. Za verziju bez krova, na raspolaganju su dve nove boje – E-Bakarna i Donington siva – zajedno sa jedinstvenim naplacima od 20 inča koji imaju za po kilogram manje (svaki) od pređašnjih najlakših namenjenih za i8.

Unutrašnjost ovog BMW-a kao da je blago ostarila, ali to je teško reći. Možda sada 8,8-inčni centralni ekran deluje mali ako ga uporedite sa IMAX ekranima koji vladaju savremenijim BMW, Mercedes, Audi i drugim modelima. Ipak, treba naglasiti da i8 vešto krije bore.

Jedno od ključnih pitanja, kada govorimo o verzijama sa sklapajućim krovom, jeste da li previše duva u kabini? Jasno i glasno kažemo – ne, uopšte ne duva, čak i kada su prozori i deflektor spušteni. I u toj situaciji kabina je potpuno izolovana od vetra, sve dok ne premašite nekih 100 km/h. Ali čak i tada možete bezbrižno da krstarite autoputem bez ikakvih neprijatnosti. U situacijama kada su baterije pune i vozite se samo na električnu energiju, tek je to pravi doživljaj. Ovaj automobil, u stvari, pokazuje koliko su električna vozila idealno za vožnju sa spuštenim krovom. Rekli bi smo – samo za to.

Ali, kada konačno dođe vikend, pa poželite da se vozite malo opuštenije i brže, ovaj roadster će rado izaći u susret takvim željama. Iz mesta će lako da se katapultira, u krivinama će podupravljanje da naglašava manje nego kupe, baterije će da puni uz burno zviždanje trocilindraša, a krstariće bilo kojm podlogom sa takvom lakoćom i upijanjem neravnina kakve ne možete ni da zamislite. Osećaj u vožnji, možda, i bolji nego kod kupea.

Na kraju, postavlja se pitanja da li je ovaj automobil zabavan? Svakako! Čak i četiri godine po lansiranju, i8 ostaje drastično drugačiji od bilo čega na tržištu. Omladinski superautomobil nakrcan tehnikom i tehnologijom koja nije usmerena ka adrenalinskim zavisnicima i “pekarima” relativno uskih pneumatika, čak ni onima kojima su brojke jedino važne, isporučuje širok spektar iznenađenja – počevši od vožnje sa nultom emisijom gasova (potpuni EV) do uverljivih ubrzanja i raskošnog držanja zadatog pravca pri najvišim (zakonski propisanim) brzinama na svim putevima i deonicama… Jasno naglašavajući da može još i još i još… Naročito kada ručicu manječa povučete ulevo u Sport mod.

Detalj koji treba voleti i ceniti je taj što se i8 nikada nije pretvarao da je orijentisan ka trkačkim stazama niti da je zasnovan na takmičarskim genima. Ovo je drumski bolid pre svega, dimenzioniran tako da se uklapa u obične puteve i, shodno tome, opremljen adekvatnom amortizacijom i brojem konja u motoru/motorima.

Možda Vas interesuje i...