I Porsche u društvu “električara”

Porsche Taycan

Šest milijardi evra investicija, 1.200 novih radnih mesta i sve to zarad lansiranja potpuno novog modela Taycan – prvog potpuno električnog Porschea koji najavjuje novu eru

U Štutgartu očekuju da će do 2025. godine svaki drugi Porsche biti – elektrifikovan! Proizvođač rasnih sportskih modela, tako, ulazi u period značajnih promena i usklađivanja sa zahtevima dolazećih vremena.

Pogoni u kojima će da se sklapa Taycan, biće “fabrika u fabrici”, u glavnom centru u Cufenhauzenu. Ovaj potez distancira Porsche od tradicionalnih principa organizacije linija za sklapanje vozila. To se objašnjava primenom fleksibilnih linija, sposobnih da se za kratko vreme prilagode novom modelu, pa će Porsche da postane prvi proizvođač koji primenjuje transportne sisteme bez pogona u kontinualnoj serijskoj proizvodnji. Na taj način će se uvećati broj radnih ciklusa na istoj površini, što će da unapredi produktivnost.

Proces proizvodnje modela Taycan je oslobođen jedinjenja na bazi ugljenika, a upravo ta fabrika treba da predstavlja početna fazu uspostavljanja u celosti čistog postrojenja koje ni u čemu ne utiče na zagađenje okoline. Taycan je, tako, jedan od najvećih kreacija u istoriji Porschea. Ovaj model donosi potpuno novu tehnologije elektro pogona zasnovanu na naponu od 800 volti. Ta tehnologija, između ostalog, omogućava da se litijum-jonska baterija dopuni za samo četiri minuta (!) čime se omogućava nastavak vožnje narednih 100 km. Ovaj proces se naziva sistem snažnog punjenja, a fabrika će do kraja naredne godine u Evropi da postavi 400 stanica za brzo punjenje kapaciteta 350 kW po svakom punjaču. Nije zaboravljena ni Amerika, u kojoj će Porsche u saradnji ssa VW-om obezbediti više od dve hiljade AC punjača na najudarnijim lokacijama.

Možda Vas interesuje i...