In Memoriam – Niki Lauda

Još jedna legenda otišla u Legendu

Nema više Niki Laude! Bar ne među nama, ovozemaljskim smrtnicima. Bio je legenda i otišao je u Legendu.

Slavni Austrijanac ostao je u sećanju sada već sredovečnih generacija. Mlađi, na žalost, nisu imali prilike da ga vide na delu. Možda u pričama, na snimcima, ali uživo… Ne. Pamte ga i kao poslovnog čoveka, vlasnika avio kompanije… Ali, šta je to u odnosu na ono što je ostavio iza sebe.

“S dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki preminuo mirno, u krugu porodice u ponedeljak 20. maja. Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i poslovnog čoveka ostaće nezaboravna, kao i njegova žeđ za akcijom, neposrednost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deda i nedostajće nam” – poručila je porodica u saopštenju koje su objavili mediji u Austriji.

Legendarni vozač Formule 1 iz Austrije se preselio u večnost posle osam meseci od transplantacije pluća. Lauda je imao izvanrednu karijeru u najbržem cirkusu na svetu, a titule prvaka Formule 1 osvojio je 1975, 1977. i 1984, od toga dva podijuma za Ferrari i jedan za McLaren.

Podsetimo se, ukratko, njegovog života i dela: karijera je trajala 17 godina, od 1969. do 1985. Vozio je za timove Porsche, Ferarri, McLaren i druge proizvođača. Lauda je bio slavodobitnik u 25 trka. Njegovu dominaciju nadmašilo je samo pet “pilota” a rekorder među njima je Michael Schumacher sa sedam prvih mesta u konalčnom plasmanu – 1994. do 2004. godine.

Slava mu!

Možda Vas interesuje i...