Jaguar slavi 70 godina prisustva na reli takmičenjima

F-TYPE Chequered Flag Limited Edition

Osnivač Jaguara, Sir William Lyons, predstavio je svoje viđenje sportskog automobila još daleke 1948. na Salonu automobila Earls Court. Bio je to najbrži serijski automobil svog vremena…

Reakcija publike na XK 120 bila je fantastična. Napredan dizajn automobila sa zaobljenim blatobranima i dugim, tečnim linijama, naprosto je zaustavljao dah posmatrača. Nešto neviđeno krajem 40-ih godina prošlog veka.

Jaguar XK 120 bio je uspešan i kao klasičan putni ali I kao trkački automobil. Štaviše, završio je jako težak Alpine Rally bez i jednog jedinog kaznenog poena, a tako je nastavio sve tri godine, od 1950, u rukama vozača Iana Appleyarda i njegove supruge Pat kao suvozača, inače ćerke osnivača Jaguara Sir Williama Lyonsa. Dakle, za upravljačem je bio niko drugi do zet slavnog konstruktora. Iste te 1950. XK 120 je debitovao na Le Mansu i umalo pobedio. Izvanredno za potpuno novi model!

Njihov zajednički uspeh potvrđuje pobeda na Appleyards-u tokom 1951. na pan-evropskoj trci dugoj 3.400 kilometara i na britanskom RAC reliju 1953. Ohrabren uspesima, Jaguar je investirao velike svote novca u sportski program, pa je predstavljen novi C-Type koji je osvojio pobedu na legendarnom 24-časovnom takmičenju izdržljivosti. Prepoznat kao jedan od najlepših trkačkih automobila ikada izvezenih na stazu, C-Type za taj atribut može da zahvali dizajneru i aerodinamičaru Malcolmu Sayeru. Bio je to, ujedno, prvi automobil na Le Mansu koji je prevazišao prosečnu brzinu od 160 km/h.

Naredni slavodobitnik Le Mansa posle dve godine bio je ponovo C-Type. Ovoga puta, sa tehničkom premijerom u vidu disk kočnica n svim točkovima. Onda je na scenu stupio D-Type, svojevrsni modni automobil. Pobedio je tri puta za redom, od 1955 na dalje. Njegova karakteristika bila je činjenica da je korišćena samonoseća karoserija izrađena iz jednog dela – monokok – po ugledu na rešenja iz avio industrije, a puno delova korišćeno je sa C-Type modela, poput disk kočnica na sva četiri točka, dok je motor bio poreklom sa modela XK.

Kraj Jaguarovih uspeha na Le Mansu krajem te decenije uslovila je restrikcija zapremine motora. Britanci nisu imali male motore i nisu smatrali da su oni adekvatni za sportska vozila ali ni za Jaguar. Nakon toga, u Jaguaru su se usredsredili na proizvodnju fantastičnih putnih modela. Jedan od njih je E-Type, premijerno predstavljen 1961. Odlikovala ga je izuzetno dugačka prednja hauba koja je bila jedno sa krilima i blatobranima, kao i do dan danas neprevaziđena elegancija. Prvi motor ugrađen u E-Type vodio je poreklo iz modela XK – imao je zapreminu od 3,8 l i šest cilindara poređanih u redu.

XJ-S se pojavio sredinom 70-ih godina, a sa Tomom Walkinshawom za upravljačem, Jaguar je osvojio Evropski šampionat turističkih automobila (ETCC) u sezoni 1984. Tokom 21 godine prozvodnje, prodato je više od 100.000 primeraka ovog modela. Godina 1992. Bila je značajna jer se tada pojavio XJ220, sposoban za dostizanje brzina do 340 km/h. Tim povodom, XJ220 proglašen je nabržim serijskim vozilom svog doba. Četiri godine kasnije, predstavljen je XK8, koji je ubrzo postao Jaguarov najbrže prodavani sportski automobil tokom naredne dekade.

Posle njega na red su došli XK i XKR u 2005. i 2006. godini, a F-Type je stigao na tržište 2012. Realno gledajući, F-Type je duhovni naslednik legendarnog E-Type modela, pa je zato baš on odabran za obeležavanje proslave 70 godina prisustva na trkačkim stazama. Tim povodom, reli verzija modela F-Type dobila je unapređene kočnice, oslanjanje i pogoski sklop. Putna verzija reliste nazvana je F-Type Chequered Flag Limited Edition, oprema se dvolitarskim turbo benzincem od 300 KS i prodaje po ceni od oko 75 hiljada evra.

Možda Vas interesuje i...