Jeftini kineski telefoni su već dobro osvojili tržište. Zašto ne bi i SUV vozila?

Xiaomi T77

Kineski Xiaomi, jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona u svetu, doneo je odluku o ulasku u auto-industriju. Ako su već za kratko vreme uspeli da osvoje svet jeftinim i kvalitetnim telefonima, zašto istu filozofiju ne bi primenili i na četvorotočkašima?

Xiaomi će u saradnji sa kineskim proizvođačem Bestune da napraviti prvi automobil, tačnije SUV, koji će da se komercijalizuje pod “luksuznim” brendom Redmi. Da li je ovako nešto bilo za očekivati? Neki bi rekli – NE, neki opet – DA. U čemu je “caka”? Pa, realno, Xiaomi uveliko kopira stare Samsung modele mobilnih telefona, a kako je taj proizvođač preko koalicionog partnera Renault-a već dugi niz godina upleten i u auto tržište, zašto onda Xiaomi ne bi pokušao slično. Pogotovo što ima partnera – Bestune.

Prvi Xiaomi je poboljšana varijanta Bestuneovog kompaktnog SUV-a sa oznakom T77, koga pokreće 1,2-litarski turbo-benzinac snage 143 KS i najvećeg obrtnog momenta od 204 Nm. Menjač je automatski, sa dvostrukom spojnicom a instrumenti digitalni. Obećavajuće?! Ostale karakteristike i tehničkih podaci još nisu poznate.

Xiaomi SUV će se, pretpostavljamo, razlikovati samo po softveru, a raspolagaće i sa Xiaomi AI veštačkom inteligencijom koja će kao glasovni asistent omogućiti kontrolu prozora, klime i ostalih “konformističkih“ funkcija. Ono što potencijalne kupce najviše interesuje, jeste cena po kojoj će Xiaomi da nudi ovaj SUV: 11.800 EUR. Istina, na matičnom kineskom tržištu. Da li će, kada i po kojoj ceni Xiaomi četvorotočkaš da dođe i do nas, ostaje da vidimo. A šta je sa Huawei automobilima? Hoće li i oni da se uključe u trku za kupcima vozila? Biće interesantno da vidimo i to.

Možda Vas interesuje i...