Jimny je ultra-pošten i nepretenciozan protivotrov za sve ono što se danas naziva SUV-om. Ne očekujte nikakvu dozu prefinjenosti i nećete moći bez njega.

Suzuki Jimny

Da li ste ikada pomislili koje bi to vozilo moglo da stane rame uz rame sa neprikosnovenom Ladom Nivom, odnosno Ladom 4×4 kako se danas zove? Ovo je jedan od retkih, da ne kažemo jedini model koji može da pomuti slavu legendarne “lajke”. Divlji je, neukrotiv, ruralan, kockast… Sve ono što pravi terenac treba da bude.

Reakcij “hoću jedan” nastaje otprilike nakon tri sekunde od prvog pogleda na Suzuki Jimny. Slađi od Jeepovog Renegade-a, naizgled čvrst i nepokolebljiv poput Mercegesa G-Klasse (ali i više od 40 odsto kraći), ovo je jedno od onih dizajnerski dela koje izaziva trenutnu želju da ga posedujete. Poput FIAT-a 500, Zippo upaljača (čak i ako niste konzument duvana, da ne kažemo pušač) i sličnih predmeta koji mame izgledom.

Suzuki Jimny ima lojalne kupce. Ekstremno. Oni ne haju za modne detalje, ne lajkuju postove na društvenim mrežama, sve što je oblo nije dobro (za terensku vožnju, da se razumenmo)… Za njih je dve decenije star dizajn i dalje dobitna kombinacija. Kocka, kocka, kockica… Ikea stil. Tim povodom, novi Jimny je i dalje – kockast, iako su se u proteklih 20 godina dogodile tri “revolucije”: SUV modeli definitivno dominiraju tržištem, smanjenje zapremine (turbo) motora je detalj koji se ne sme prevideti i na kraju retro stil. Jimny poštuje samo poslednji od navedenih. SUV definitivno nije, daunsajzing za njega ne važi – stari benzinac od 1,3 l nasledio je novi atmosferski od 1,5 l, jedino što je retro stil ispoštovan. I to do najsitnijih detalja. Bravo za Suzuki!

Ispod školjke izrađene od čeličnih limova, nalazi se pravi ram napravljen od – pogađate – čeličnih profila. Ali, u poređenju sa starim, znatno je čvršći i pogodniji za ugradnju u terensko vozilo. Osovine su, i dalje, krute i napred i pozadi, imaju zasebne diferencijale a umesto malog benzinca od 1.300 kubika, ugrađen je novajlija sa 200 ccm više. Naravno, porasla je snaga, sa oko 80 na svih 105 KS. Proizvođač još nije naveo kliko tom snagatoru treba da povuče 1.100 kg težak Jimny do brzine od 100 km/h, ali rekli bi smo da je to manje od 12 sekundi. Kockasta karoserija nije predviđena za brzo sečenje vazduha, tako da Jimny (i dalje) dostiže oko 140 km/h. Sasvim dovoljno. Prosečna potrošnja po savremenim normativima (WLTP) dostiže 7,9 l/100 km, a zagađenje vazduha je limitirano sa 178 g ugljen dioksida po pređenom kilometru. Veoma skromne brojke za mali i lagan terenac. Ipak, sa ovim vozilom nije problem dostići potrošnju tek nešto veću od šest litara na 100 km, čime se sa rezervoarom od 40 l dolazi do autonomije veće od oko 650 km.

Deo standardne opreme su petostepeni manuelni menjač, reduktor i prenos na sva četiri točka (po potrebi priključiv). Na listi opcionala je četvorostepeni automatik koji ovom vozilu baš i nije najnaklonjeniji a statistike govore da će za tu varijantu da se odluči tek svaki deseti kupac Jimny-ja. Bilo kako bilo, i to je u ponudi pa niko ne može to da pripiše Suzukiju kao “minus”. Budimo realni, Jimny je namenjen za profesionalce koji dan provode u Gore-Tex odeći zakopčanoj do grla, teškim ojačanim čizmama sa dvostrukim zatvaračem, šlemom na glavi… Ovo nije, mada može da bude, terenac za odlazak u šoping i prikazivanje javnosti, pozer ispred kafića… Jimny je – alat.

Novi model je 30 mm kraći, 45 mm širi i 20 mm viši nego pre. Razlog za odabir takvih proporcija je želja za što boljim balansom raspoloživog prostora u kabini i ukupnih dimenzija vozila. Sada ima veći prtljažnik (čitavih 85 l u startu, sa oborenim sedištima taman u proseku klasičnih automobila C segmenta – 377 l), enterijer očišćen od nepotrebnih detalja ali sa dodatkom kontrole silaska niz brdo. U osnovnom paketu opreme dolaze čelični naplaci i ne postoji mogućnost da branici otporni na ogrebotine budu u boji karoserije. Ako vam to ne odgovara, u ponudi je više stotina našminkanih SUV klonova koji će upotpuniti vaš život, ali daleko skromnije nego što to može Suzuki. Čak i on nudi nekoliko takvih, ako je baš to ono što želite. Onda, na Jimny nemojte ni gledati – možda se zaljubite i potpuno promašite izbor automobila koji vam odgovoara. A tu je I opremljenija varijanta koja koketira sa savremenim – lukovi iznad točkova, aluminijumski naplaci…

Ali, ako preferirate automobile sa potpuno ravnom površinom krova sa koje ćete lakše ukloniti sneg tokom zimskih dana u planini, na koji ćete na starinski način postaviti krovne nosače ili krovni kofer tako da ne morate da kopate duboko po prtljažniku, onda vam se Jimny možda i dopadne. Mnogo!

Pojedini automobili, uprkos dimenzijama, masi i tehničkim rešenjima naprosto ne idu onako kako biste očekivali. Suzuki Jimny definitivno nije jedan od njih. Pa šta je on? Telefonska govornica visoka 1,7 m, sa jedva 2,25 m razmaka između osovina. Na točkovima su pneumatici za sva četiri godišnja doba, što će večini korisnika biti sasvim adekvatno. Ipak, ako želite da izvučete maksimum iz ovom mališana, poželjno je da pribavite i adevatniju obuću. U zavisnosti od potreba – zimske ili takozvane “graber” pneumatike. Onda, eto radosti. Ali, vodite računa o upravljivosti. Ovo je ipak terenac sa velikom udaljenošću od tla, malim međuosovinskim razmakom, “balonkama” dimenzija 195/80 R 15… Sa upravljačem Jimny-ja treba umeti ili mu se prilagoditi. Zaboravite na fensi mehanizme upravljanja savremenih krosovera. Ovo je “muški” automobil sa svim atributima da bude ljubimac i lepših polovina. Čak do te mere da vam dama pored vas jako retko ili gotovo nikada ne dozvoli da sednete za njegov upravljač. Znate ono – mali je slatkiš?

Motor ugrađen u ovaj Suzuki će vam biti od velike pomoći za ispravno rukovanje vozilom i gotovo nemogućnošću da s njim upadnete u bilo kakve nevolje po pitanja stabilnosti i upravjivosti. Zvuči nelogično? E, pa nije. Agregat je dovoljno snažan za ono čemu je namenjen – savladavanju uspona, prepreka i drugih terenskih (profesionanih) aktivnosti. Ali zato na asfaltu čini da Jimny bude spor automobil. Iz mesta se ne katapultira, već lagano i ravnomerno ubrzava, a svaka želja za uvećanjem brzine iznad 110 km/h mora da se “najavi”. Uostalom, što bi se sa malim Suzuki terencem trkali s bilo kim? Njegove prednosti dolaze do izražaja tamo gde masa našminkanih nema šta da traži. Uostalom, nije kadra ni da priđe takvim terenima. Ali zato, zbog male mase, odličnog pogona, fleksibilnog oslanjanja i drugih terenskih karakteristika, Jimny lako izlazi tamo gde prolaze rasni terenci zvučnijih imena, neuporedivo većih dimenzija i nekoliko puta veće cene.

Ipak, i na asflatu Jimny ima čime da se dodvori vlasniku: po udobnosti svakako nije VW T-Roc, ali kada se jedanput s tim pomirite, shvatićete da mu je menjač mekan “ko puter”, da ravno vetrobransko staklo stvara neuopredivo manji šum nego spoljna ogledala, da buka u kabini nije smak sveta a da je preglednost iz vozila kao da sedate na osmatračnici. Ipak, imajte na umu da ćete pri odabiru trećeg ili petog stepena prenosa dobrano zaći u privatnu zonu saputnika (ili mu/joj prepustiti da to uradi umesto vas), da se na 110 km/h motor “vrti” na 3.600 obrtaja u petoj, ujedno i najvišoj “brzini”. Normalan pogon je samo na zadnje točkove, i Jimny je sa njim veoma “srećan”. Ipak, ako poželite ili uslovi na putu to zahtevaju, jednostavnim povlačenjem ručice možete priključiti prednji par točkova kao pogonski – i to u pokretu, sve do brzine od 100 km/h. Jako lepo.

Za razliku od većine savremenih automobila kod kojih je isključivanje kontrole proklizavanja prava noćna mora i traje “vekovima”, u slučaju Suzukija sve se svodi na pritiskanje jednog jedinog dugmeta. Odmah i sad. Gotovo! Šta više, nema ni drugih plodova savremene auto tehnologije. Senzori i kamere za parkiranje su – iz očiglednih razloga – višak, tako da jedino treba obratiti pažnju na rezervni točak okačen o vrata prtljažnika. Sve ostalo je vidljivo golim okom, a ono dokle vidite, toliko ste i udaljeni od prepreke. Pregldnost iz Jimny-ja je – savršena. Ni jedan novi model ne nudi tako dobar pogled iz kabine kao Suzuki. Naravno, tu ne računamo novi G-Wagen koji je višestruko veći i skuplji, a po silueti jedini konkurent ovom mališanu.

Po zamišljenom principu jednostavnosti, ni u kabini nema ničega što bi moglo da se smatra nepotrebnim luksuzom. Ekran putnog računara je monohromatski, glave zavrtnjeva nisu skrivane… Svi detalji koji bi mogli da se smatraju lošom završnom obradom, u ovom slučaju su deo industrijske funkcionalnosti. Tako, ne smatramo da je prednji panel samo četvrtasti deo izrađen od tvrde plastike. Deluje čvrsto, ne i lomljivo, a na ručke možete da okačite predmete daleko teže od kese iz samoposluge u kojoj su kifle i jogurt. Ekran infotejnment sistema je preuzet iz Vitare i Swifta, baš kao i komande klimatizacije, tako da se njima jako lako rukuje.

Što se tiče prostora za odlaganje sitnica, on može da vam se učini kao da ga nema. Neobložena kaseta za rukavice ispred suvozača je pravo blago – džepovi na vratima su praktično dvodimenzionalni i predviđeni za skladištenje artikala koji danas gotovo da nemanju adekvatnu primenu – novine, časopisi, mape i slično – čaše možete da odložite u dva mala nosača između sedišta a držač naočara za sunce u oplati krova nije ni predviđen za ugradnju. Ako želite u ovom automobilu nešto da pojedete – zaboravite na to u startu: ako su prozori zatvoreni, laktovi će vam biti toliko pribijeni uz telo da nema šanse da dohvatite usta – ne tako drastično kao kod Land Rovera Defender, ali problematično. Otvorite prozore, dođite do dovoljno prostora u visini laktova, onda vam se neće ni jesti. Promaja će napraviti čudo u kabini pa ćete morati detaljno da je čistite. A rukavi, verovatno, da se isprljaju na zaptivkama prozora. S toga, u Jimny sa (delimično) punim stomakom. Kažeo delimično, jer treba imati na umu da su obe osovine krute, predviđene prvenstveno za odlično savladavanje bespuća a ne za vrhunsku udobnost.

Kada smo već kod udobnosti, treba napomenuti da su sedišta komforna, podešavaju se rućno, ali im nedostaje ekstremna podrška pri terenskoj vožnji. Čak će i vozači viši od 180 cm da se osećaju prijatno – kada se naviknu na sve specifičnosti Suzukija. Mada, ako u njega uđete iz konkurenata koji samo pretenduju da to budu, a u stvari su samo krosovri ili SUV modeli, onda će vam Suzuki svet delovati tako arhaično i čudno. Kao rekosmo na početku, Lada Niva odnosno Lada 4×4 je najdirektniji takmac Jimny-ju. I to im oboma služi na čast, zaista.

Dva zasebna sedišta pozadi primaknuta su sredini vozila. Razlog za to je želja da se ponudi više prostora za noge i bolja preglednost unapred. Prilično su prostrana a iznad glava ima dovoljno mesta za prosečno visoke osobe dok količina prostora u visini lakata nadmašuje onu na prednjim sedištima. Detalj koji Suzuki nudi je mogućnost da se prednja sedišta u potpunosti obore i spoje sa zadnjima, čime se dobija svojevrsna površina na kojoj može da se prespava – u slučaju da se za to ukaže potreba. Realno gledajući, Jimny može da se okarakteriše kao 2+2 vozilo, odnosno Pick-Up sa fabričkih nadgrađenom zaštitom od atmosferskih uticaja.

Jimny je ultra-pošten i nepretenciozan protivotrov za sve ono što se danas naziva SUV-om. Ne očekujte prefinjenost i nećete moći bez njega

Novi Jimny je automobil koji donosi puno iznenađenja kao i predvidivih situacija. Ne, nije sofisticirani krosover obučen u odelo ratnika i terenskog radnika, ali je originalan u meri u kojoj pravi terenac to i treba da bude – beskompromisan u onome u čemu je najbolji. A to je vožnja van asfalta. Nadamo se da će mu i cena biti na nivou, da će naći veći broj kupaca nego što je to zabeležio sada već punoletni Jimny prve generacije. Svakako, ovo je model koji se da voleti, s svim svojim vrlinama i manama, koji može da traje jako dugo i donese puno užitaka u vožnja. Ako je to ono za čim žudite i šta volite. Ono što će svako moći da kaže, bez obira voleo ovu klasu automobila ili ne, jeste – bravo Suzuki. To je ono što je nedostajalo na tržištu. Ostaje samo pitanja cene, pa ovaj mališan može da postane pravi Off-Road heroj. Nadamo se da hoće.

Možda Vas interesuje i...