Još jedan savršeni potez Audija. Novi A6 je jednokratna kupovina za sve koji žive porodičnim životom

Audi A6 Avant

Novi A6 Avant je pre evolucija nego revolucija, ali u konkretnom slučaju to nije ni malo loša stvar: privlačan, prostran karavan, koji je “Katica za sve”

Jasnija slika postaje vidljiva kada se u potpunosti sagleda redizajn karosrije izveden u skladu sa Audijevim estetskim pristupom u stilu “namrštenog robota”. Naravno, sa čitavim nizom malih i ne tako malih izmena. Ono što se nije promenilo je činjenica da je nastao automobil koji pokriva širok spektar zahteva krajnjih korisnika, iako se većina unaprđenja čini postepenim. Ništa radikalno. Ali, to i jeste recept koji omogućava stabilnu poziciju i napredak brenda.

U kabini sada ima više mesta, iako na prvi pogled deluje da nije tako, a ni prtljažnik se nije pomerio sa deklarisanih 565/1.680 l kod prethodnika. U ponudi je niz motora sa unapređenom efikasnošću širom spektra, a sve verzije dolaze kao blagi hibridi opremljeni dodatnom elektro-stimulacijom napona 12V za četvorocilindrične odnosno 48V za varijante sa V6 motorima. Najinteresantniji deo ponude su TDI varijante – nova dvolitarski agregat snage 201 KS i trolitarski biturbo sa 285 KS. Jači ubrzava do “stotke” za 5,7 s i ima limitiranu maksimalnu brzinu od 250 km/h. Uskoro će na raspolaganju da budu benzinci sa četiri i šest cilindara, Quattro verzije, osmostepeni automatik, potom izvodnice sa pogonom samo narpred u kombinacijama sa pomenutim motorima i sedmostepenim S-tronik menjačem… Na kraju, očekije se četvorocilindrični dizel sa Ultra tehnlogijom koji treba da bude najštedljiviji u čitavoj gami A6 Avant. Tako, ima poprilično opcija za biranje.

Ali, to nije sve. Po ustajenom običaju Audija, na raspolaganju će tokom vremena biti raznorazni paketi koje treba detaljno proučavati da bi razumeli šta sve donose i kome su namenjeni. Krenimo samo od S i RS izvodnica… Da ne navodimo dalje. Napomenućemo samo detalj da je na kupcima da odluče koju varijantu oslanjanja će da poruče. Ima ih četiri: standardno sa čeličnim oprugama, S-Line koje karoseruju približava tlu za 20 mm, potom tu je opcionalna kontrola amotrizera i potpuno prilagodljivo vazdušno oslanjanje.

Nudi se i progresivni upravljač, koji omogućava uvećanje brzine dejstva nazubljene letve tako da automobil može brzo da krivuda putevima sa relativno malim uglom zakretanja “volana”, a nije zaboravljeno ni upravljanje na sva četiri točka – zadnji se u tom slučaju zakreću do fantastičnih pet stepeni, čime u ogromnoj meri uvećavaju agilnost vozila. Audi je kupcima omogućio da biraju između niza ponuđenih točkova, vrste svetala (obična ili u potpunosti LED) kao i brojnih paketa za nadogradnju standardne opreme. Realno, to je mač sa dve oštrice, jer sve to početnu cenu vozila vrlo lako lansira u stratosferu. Zato, oprezno sa “čekiranjem” lista opcionala. Koja je osnovna poruka? Audi A6 Avant je automobil prijatnog izgleda koji će s lakoćom poneti sve stvari koje su vam neophodne na putu i pritom biće logičan izbor za porodične i poslovne potrebe.

Kao najinteresantniju, odabrali smo verziju sa S-Line paketom opreme u novim dvolitarskim dizelašem snage 201 KS, blagi hibrid sa sistemom napona 12 volti i 20-inčnim naplacima. Od opcija, bila je tu kontrola amortizera, a uz ovaj motor može da se poruči i upravljanje na sva četiri točka (nova oznaka “40” u Audijevoj zbunjujućoj-šifrovanoj sistematici označavanja zasnovanoj na snazi motora).

Neiznenađujuće, ovo je jako dobra kombinacija, istina ne toliko stimulativna kao jače verzije. Realno, u svakodnevnoj upotrebi i uz poštovanje svih propisa čak i više nego što vam je potrebno, a ne treba smetnuti s uma ni cenu. Što nabavnu, što onu u eksploataciji. Novi motor je snažan, naročito u srednjem režimu koji se i najčešće koristi, jako štedljiv i tih. Bez posebnog truda, lako se dostigne prosek od samo 5,5 l/100 km! Treba napomenuti da ovaj agregaat nema nikakav lični pečat niti karakter, ali to svakako nije prioritet kod karavana opremljenih dizel motorom, a savršen je za krstarenje magistralama i autoputevima. To mu je osnovna namena, za sve ostalo treba pročačkati dublje u ponudi Audija. A toga zaista ima na pretek.

Osim toga, podsetimo da stabilnost i upravljivost Audija A6 dostiže toliki nivo da se nećete postideti ni u situacijama kada održavate tempo sa vozilima koja dolaze sa epitetom Sportski. Čak ni na vijugavim putevima. U varijanti sa pneumatskim oslanjanjem, vožnja je primetno mirnija i udobnija a ponašanje vozila na putu bar za stepenucu bolje. Tu dolazimo do dileme da li zbog uštede ići na osnovnu mehaniku verziju sa čeličnim oprugama ili se “otvoriti” za potpuno vazdušno oslanjanje. Smatramo da će podesivi amortizeri biti najređe birana opcija.

Slična situacija je i sa upravljanjem. Odabrati klasično ili na sva četiri točka? Na verzijama sa snažnijim motorima ono još i ima smisla jer se automobil čini okretnijim i spretnijim – naročito pri visokim brzinama, ali to je detalj koji vam verovatno neće toliko nedostajati. Naročito kada shvatite da u novčaniku preostaje pozamašna svota novca. Na suvom, nećete ni primetiti da automobil nije Quattro, iako bez svake sumnje taj pogon čini čuda na klizavom terenu. Onda, postavlja se pitanja a koliko je takvih dana u godini, živite li u planinskim i snežnim krajevima i slično. Da se ne lažemo, sve su ovo jako poželji dodaci, ali kada sve njih stavite u jedan automobil, ispada da ste kupili 1+1: A6 Avant i pride (bar) osnovni A1. Šta je bolje? Šta vam više prija, treba… Stvar ličnih afiniteta, ali mi preferiramo matematičke opereracije, konkretno sabiranje.

Ako baš ne možete bez viška konja, mišljenja smo da je V6 TDI najdalje dokle treba ići. Njegovih 283 KS su sve što vam je potrebno u ovolikom automobilu. Pa i više od toga. Dobro, bar dok se ne pojavi RS6, kada će i mišljenje o “potrebnom broju konja” najverovatnije biti izmenjeno.

Napomenimo još jednom: na ovom projektu Audi je pokazao koliko je to zaista veliki brend i s kakvom lakoćom izlazi na kraj sa zahtevnim stvarima. A6 Avant to uistinu jeste – zahtevan projekt. Ovaj automobil je namenjen porodični ljudima koji znaju šta žele i to ne žale da plate, potom poslovnim ljudima koji prevaljuju velike razdaljine na tokovima i nose priličnu kličinu prtljaga, potom vlasnicima kućnih ljubimaca, hobistima… Da ne nabrajamo dalje, lista je prilično šarenolika baš kao i očekivanja budućih vlasnika. A svako od očekivanja za sobom povlači tačno određene karakteristike koje je teško iskombinovati sa ostalima a da se to ne odrazi negativno na ukupnu sliku i ocenu. S te tačke gledišta, unutrašnjost je odrađena odlično – sa sve ekranima kao u kokpitu najsavremenijih aviona, prifilom sedišta, ozvučenjem i raznoraznim drugim elementima koji su sastvani deo svakog vozila ove klase.

Audi A6 Avant je dovoljno prostrano vozilo za pet osoba, s tim da oni pozadi ne moraju da budu “kropovani” već ljudi normalnog stasa. Prtljažni prostor je dovoljno veliki i do njega se lako stiže (prag je pohvalno nizak), tako da se – sve u svemu – čini kako će ovaj automobil vlasnicima učiniti život barem malo lakšim. Napomenimo da su ostaci starih modela na A6 Avant tradicionalno snažni – verovatno je to posledica sindroma “švajcarskog vojnog nožića”. Ovo je automobil one vrste koja je zaista vrhunski kompetentna za sve čemu je namenjena, a da pri tom ne zahteva da mu prodate dušu. Dobro je napravljen i još bolje osmišljen, kombinuje praktičnost sa bar malo luksuza. A to je ono što savremeni kupci traže. On je kliše koji opisuje savršen porodični automobil, ali nema tu mnogo toga što će da nadmaši pristojno veliki karavan koji će da se suoči sa situacijom u kojoj deca, kučići i neverovatna količina prtljaga mogu da se smeste bez ikakvih problema. Ako izbegnete zamke o kojima smo već govorili (nezasito čekiranje kućica u sekciji opcionala), uvidećete da je ovo jedan od kandidata za idealno svakodnevno prevozno sredstvo na koje se možete osloniti za bilo koji kućevni zadatak.

Još jedan savršeni potez Audija. Novi A6 je jednkratna kupovina za sve koji žive porodičnim životom

Privlačan, dobro napravljen, komforan i izuzetno praktičan… To su karakteristike koje ovaj automobil preporučuju svakoj glavi porodice. A da li će se naći ispred nečije garaže, realno zavisi od konačne cene za koju nije glavni krivac samo Audi odnosno njegova prodajna mreža. Udica je bačena, i to jako kvalitetna, postavlja se pitanja hoćete li je zagristi onako kako to odgovara vama ili Audiju. Ovde, naravno, mislimo na opcionale. Ako se sve to izbalansira na odgovarajući način, A6 Avant postaje tipičan primer odanog pratioca u svim situacijama.

Možda Vas interesuje i...