Kada se objedine porodični i automobil za staze, dobije se…

Ford Focus ST

Fordovo Performance odeljenje razvilo je novu ST verziju aktuelnog Focusa, trenutno najjaču varijantu sve do pojavljivanja buduće RS izvodnice. Za razliku od nje, ST se nudi i kao dizel!

Napredne sportske tehnologije primenjene na petovratnom porodičnom automobilu u formi kombi limuzine ali i karavana, donele su interesantno rešenje za familijarne potrebe i za povremeni izlazak na trkačku stazu. Ford je novi Focus oplemenio ST verzijom koja se osim sa benzinskim nudi i sa dizel motorom, a do kupaca u Evropi stiže tokom leta.

Opcija koji će da preferiraju svi oni sa viškom “benzina u krvi” dolazi sa 2,3-litarskim EcoBoost benzincem snage 280 KS i sa maksimalnim obrtnim momentum od 420 Nm. Sa ovim motorom Focus ST do 100 km/h ubrzava za manje od šest sekundi.

Porodično nastrojeni vozači će, najverovatnije, da se odluče za dvolitarski EcoBlue dizel snage 190 KS i obrtnim momentom od 400 Nm. Ovo je, ujedno, prvi Ford sa pogonom na prednje točkove opremljen diferencijalom sa elektronskom blokadom koja unapređuje stabilnost i trakciju. Deo serijske opreme je šestostepeni manuelni menjač sa kratkim finalnim prenosom koji doprinosi maksimalnom iskorišćenju potencijalna motora, dok je sedmostepeni automatik opcija.

Možda Vas interesuje i...