Kako će izgedati punjenje i parkiranje električnih vozila u skoroj budućnsti?

KIA & Hyundai EV tehnologije

U grupaciji Hyundai, tačnije KIA Motors Corporation i Hyundai Motor Company, postavljena je osnova za bežično punjenje i potpuno automatsko parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System) električnih vozila bliske budućnost

Ovaj projekt je osmišljen kako bi KIA i Hyundai bili spremni za trenutak u kome će elektrini automobili “nadvladati” klasične na fosilna goriva. Sistem je projektovan tako da vozačima olakša parkiranje i (bežično) punjenje električnih vozila. Vozilo sa napunjenom baterijom će se po automatizmu skloniti sa “punjačkog” mesta i time drugim električnim vozilim omogućiti dopunu baterije. Posle komande za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog punjačkog mesta. Kada baterija vozila bude u puna, vozilo će se samo preparkirati na prazno mesto uz pomoć sistema AVPS, koji će na tom punjačkom mestu omogućiti punjenje drugim vozilima. Kada vozač pozove svoje vozilo, ono će se automatski dovesti na lokaciju odakle je vozač “pozvao” svoj automobil.

Celi proces zahteva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkinga, sistema punjenja i vozača. Parking šalje lokacije praznih mesta za parkiranje i punjenje, dok sistem punjenja osvežava stanje napunjenosti vozila u realnom vremenu.

KIA i Hyundai razmatraju mogućnost komercijalne upotrebe ove tehnologije u trenutku kada vozila opremljena četvrtim stepenom autonomnosti budu puštena u prodaju. Kako stvari trenutno stoje, na to neće dugo da se čeka – najkasnije do 2025. godine. KIA i Hyundai takođe nameravaju da započnu sa prodajom autonomnih vozila u pojedinim “pametnim” gradovima od 2021, a krajnji cilj je lansiranje potpuno autonomnih vozila do 2030. godine.

Možda Vas interesuje i...