KAKO SE OSLOBODITI STRESA U SAOBRAĆAJU?

Sve ide iz glave. Izboriti se sa stresom u saobraćaju stručnjaci poistovećuju sa tradicionalno teškim situacijama poput posete zubaru, intervjua za novi posao, izlazak pred poreznike i slične svakodnevne situacije koje znatno utiču na psihu čoveka. U takvim situacijama uopšte nije bitno da li se nalazite u sopstvenom ili iznajmljenom automobilu. Stres je stres, ali ima li pomoći u takvim situacijama, a da nisu farmaceutske prirode? Naravno da ima! Istina, niko ne moze da osmisli čarobni štapić i k’o rukom ukloni stres, ali može da doprinese da se on maksimalno ublaži i učini prihvatljivim. Taman do granice koju možemo da nazovemo “pozitivnom tremom”. Evo nekoliko praktičnih saveta koji Vam mogu pomoći. Da odmognu svakako neće.

Pripremite se za ono što vas čeka na drumu

Kao i u svakodnevnom životu i aktivnostima kojima se bavite, predvidite nepredvidivo: pod ovim, na prvom mestu, podrazumevamo da na vreme potrebno da stignete do željene destinacije uvek dodate koji minut, možda i sat (zavisi od udaljenosti). Nikada ne možete sa sigurnošću da utvrdite da li na odabranoj ruti postoji neki zastoj izazvan nebrojanim nepredviđenim situacijama. Vreme možete da izgubite ili čekajući u vozilu, ili na zaobilaznici koja često može da bude i duža od prvobitno planirane rute. U ovim slučajevima, ako ukalkulišete “kašnjenje”, znate da imate dovoljnu rezervu vremena da do cilja stignete na vreme, što će svakako da utiče na Vaše stanje smirenosti. Istina, mnogi će da kažu kako savremena tehnologije poput pametnih telefona i On-Line navigacionog sistema može da ukaže na zastoj, ali šta ako se put “zatvori” neposredno pred Vama? U tom slučaju, sva sila veštačke inteligencije nema ama baš nikakvog značaja. Šta više, može Vas i nasmejati kašnjenjem u dostavi informacija. A Vi čekate li čekate. Dakle, na put, ma koliko on dugačak bio, krenite na vreme, sa ukalkulisanim nepredviđenim okolnostima. Ako do njih ne dođe, tim bolje.

Ne nervirajte se zbog tuđe drskosti i bezobrazluka

Pa, skoro da smi i navikli da nas svakodnevno u saobraćaju neko “iseče”, proleti kroz crveno svetlo na semaforu, zagradi nam automobil na parking, blokira prilaz garaži… Kada bi smo nabrajali sve zgode i nezgode, bilo bi nam potrebno podosta prostora i vremena. Elem, nikada tuđe drskosti i gluposti ne shvatajte lično. Niko vas neće “iseći” zato što ste baš Vi za upravljačem, na parking niko neće da blokira Vaš automobil samo zato što je Vaš… Naprosto, to je nedostatak vozačke (i ne samo vozačke) kulture kod dotičnih osoba. Gledajte na to sa smeškom i uvek očekujte da će tako nešto da Vam se dogodi. Ne samo da bi ste ostali u “zen” stanju, već i zarad lične bezbednosti. Ako očekujete ekscesnu situaciju u saobraćaju, bićete i spremni da na nju adekvatno odreagujete i izbegnete nezgodu. U suprotnom… Eto problema, naročito ako pokušate da se tvrdoglavite sa drskim i beskrupuloznim vozačima. Pokušajte to da sagledate na drugačiji način: šta ako je osoba koja je prouzrokovala situaciju da vam se “upali crvena lampica u glavi” naprosto loš vozač, nesvestan ličnih postupaka? Šta ako… Zaboravite, tada, na sirenu i “ablendovanje”, jednostavno odmahnite glavom i nastavite svojim putem. Budite sigurni da će se već naći neko ko će da uradi upravo ono što ste Vi, radom na sebi, prevazišli. Prosto rečeno – budite flegmatični.

Pristupite rešavanju problema na drugačiji način

Svima nama sa prostora “brdovitog Balkana” u krvi je da “zapenimo”, “puštamo paru na uši”, pominjemo bližu i dalju rodbinu u najnegativnijem mogućem kontesktu, mašemo rukama fingirajući nepristojne pokrete i radnje… Može li to drugačije? Apsolutno! Zamislite sebe u situaciji da vozite iza automobila za čijim je upravljačem preplašen početnik koji se kreće brzinom puža. Vi, po marfijevom zakonu, niste u mogućnosti da ga jednostavno i ležerno obiđete jer se u suprotnom pravci kreće kolona kamiona, autobusa ili naprosto preglednost ne dozvoljava da obavite željenu radnju. Umesto da vam krv grune u glavu, pokušajte da pustite omiljenu muziku, razmišljate o nekom predstojećem događaju koji Vas ispunjava, zabavljajte se gledajući reakcije drugih učesnika u saobraćaju i pomislite na to kako njihov bes može negativno da utiče na dalji tok vožnja. A Vi ste apsolutno smireni i spremni da uživate u trenucima koji Vas očekuju po dolasku na krajnje odredište. Udahnite duboko i sasvim mirno nastavite svojim putem. A onda, sutradan, sve ispočetka.

Možda Vas interesuje i...