Kalaš na struju!

Kalašnjikov CV-1

Istog dana kada je Jaguar objavio da je savremeni elektični pogon upakovao u old-tajmer, to je uradio i proizvođač čuvenog AK-47. Da, paralelno sa električnim E-Tajpom, ruski Kalašnjikov je prezentovao električni koncept CV-1.

Rusi su u IŽ-2125 Kombi ugradili baterije kapaciteta 90 kWh, a to je otprilike dvostruko više nego što imaju, na primer, Nissan Leaf ili VW e-Golf. Snaga se do pogonskih točkova prenosi preku uređaja koji su u Kalašnjikovu nazvali “revolucionarni inverter”. A termin revolucionarni nije jedan od onih sa kojim se braća Rusi tek tako poigravaju. Ako je revolucionaran, onda je stvarno revlucionaran.

Bez obzira na to što prednji deo koncepta CV-1 podseća na plod ljubavi između Gilette brijače sa tri oštrice i karavan verzije Lade Rive, ovaj “Kalaš” iz mesta do brzine od 100 km/h stiže za manje od šest sekundi i ima autonomiju od oko 320 km.

Interesantan detalj je taj što su svojevremeno, ne tako davno, čelnici Kalašnjikova izjavili da mogu da se takmiče sa Teslom. Javno mnjenje je tu izjavu shvatilo kao poziv na “tviter duel”, ali umesto toga desilo se da je Kalašnjikov debitovao na tržištu električnih automobila – i to na ruskom vojnom forumu. Ali, bez obzira na zanimljivosti koje prate ovo otkrovenje, vratimo se načas u sferu automobilizma i uporedimo engleski i ruski automobil – E-Type EV & Kalashnikov CV-1. E-Type EV je upliv jednog od najlepših automobila u čitavoj istoriji ove grane industrije u jedan potpuno novi svet koji je u vreme nastanka originalnog E-Type modela bio stvar fantazije. Lepota i ekologija konačno udruženi – to bi ukratko mogao da bude size Jaguarovog remek dela. Koliko god da je E-Type tipično engleski, toliko je CV-1 tipično ruski. Ako je Jaguar “čaj u 5” sa laganim biskvitima, onda je CV-1 “babuška” puna vodke. Osim toga, svaki pravi Sovjet će potvrditi da je čaj “ukraden” i da je on u stvari ruski topli napitak. Baš kao što je vodka – hladan. Bilo kako bilo, Kalašnjikov CV-1 je dokaz da su Rusi spremni za elektrifikaciju automobila, ako ikada dođe do masovne proizvodnje ovih “čistih” vozila.

Možda Vas interesuje i...