KIA je ponovo pomerila granice. Prefinjenost, stilizacija i kvalitet enterijera skoro da su toliko dobri kao i kod svih ostalih automobila na tržištu. Skoro…

KIA CEED

Novi način označavanja rezultovao je činjenicom da je cee’d postao CEED, što je akronim od Evopska Zajednica (Community of Europe) sa evropskim dizajnom (with European Design).

Ovo je treća generacija modela CEED koji sa sobom nosi legate prošlosti, pa sada pruža unapređenja koja su primenjena svuda i na svakom detalju, tako da niko ne treba da se stidi ako se baš ovaj automobil slučajno ili namerno nađe na njegovom ili njenom spisku potencijalne kupovine. Novi CEED upravo to zavređuje – pažnju svakog kupci modela C segmenta. Da li će ga na kraju odabrati ili ne, to zaista nema nikakve veze sa kvalitetom ovog automobila.

Gotovo istrošeni kliše – dobar je u najmanju ruku kao i većina automobila na tržištu – zaista para uši, ali u slučaju nove KIE ima punog smisla. CEED je zaista podjednko dobar koliko i njegovi konkurenti na evropskom tržištu. Istina, ni jednim detaljem ne odskače u tolikoj meri da bi bio revolucionaran automobil, ali je većina toga jako korektno napravljeno. U svakom slučaju, kvalitetnije i lepše nego u odlazećem modelu.

Tako, u ponudi je sasvim uobičajena kombi limuzina sa petora vrata sa sasvim uobičajenom konfiguracijom pogonskih agregata – benzincima i dizelašem. Ponovo – ništa revolucionarno. Među benzincima moguće je birati između turbo motora volumena jednog litra sa znakom T-GDI (Turbo Gasoline Direct Injection) i 1,4-litarskog sklopa iste oznake. Snaga manjeg je 120 KS, većeg 140 “konja”. Sprint do stotke traje 10,9 ili 8,6 sekundi u zavisnosti od snage, ali bez obzira na tu činjenicu moguće je poručiti ih sa manuelnim ili sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom. Dizel je takođe nove konstrukcije – ima 1,6 l i snagu od 140 “konja”. Koliko su ekonomični ovi motori? Za sada ćemo reći u okviru proseka klase – mali benzinac u proseku troši 5,5 l i emituje 122 grama ugljen diksida po poređenom kilometru, snažniji T-GDI je dovoljno dobar da dostigne šest litara (132 g/km),dok je dizel najekonomičniji sa 3,8 l/100 km i emisijom od 99 g/km. Kao što se da videti, ni jedan od navedenih rezultata nije rekordan, ali je u okvirima u kojima se i očekuje da bude. Ipak, za očekivati je da čak i najrastrošniji 1,4 T-GDI sa punim rezervoarom prevail 800 km. Precizniji Podaci će da budu dostupna kada fabrika uspe da izađe na kraj sa pomalo komplikovanim I ne baš najrazumljivijim WLTP standardima.

Što se tiče cena, videćemo kada se na jesen ovaj model pojavi na srpskom tržištu, ali treba zati da se i dalje dobija dosta za uloženi novac. Mada, ako je suditi po predviđenim maloprodajnim cenama na nekim drugim tržištima, razlika u odnosu na slično motorizovane i opremljene konkurente više nije tolika kolika je do skora bila. KIA odavno nije jeftin automobil, a ta tvrdnja itekako važi za najnoviji izdanak u C segmentu. Dakle, adut s kojim KIA može da igra jeste tradiocionalan kvalitet i velika garancija. Kada kažemo velika, na prvom mestu mislimo na rok od sedam godina. Ako se predviđenh 150.000 km prevail ranije, gasi se i garancija. A to je kilometraža koju savremeni automobili “odrade” za primetno kraće vreme od sedam godina. Mislimo na one koji se zaista koriste. Sve u svemu, nova cena je u skadu sa unapređenjima koja ovaj automobil nudi. Sve drugo je stvar ukusa i prefernci. Sve što platite, dobićete u pakovanju koje su skrojili Peter Šrajer i njgov dizajnerski tim. Sve to deluje prilično oštro i savremeno, baš kao i bilo koja druga kombi limuzina na tržištu. Slobodno možemo da konstatujemo da je CEED privlačan automobil, ali i da je izgubio onu tipičnu crtu karakterističnu samo za njega dok mu je u ličnoj karti jiš pisalo cee’d. Nema više one hiruški istrenirane oštrine, nepredvidivih poteza, agresivnog stila… Sve je daleko mirnije i porodično orijentisano. Da ne shvatite pogrešno – CEED je ono što i treba da bude, dakle porodični automobil koji ne privlači suvišnu pažnju. U skladu s tim, treba obratiti pažnju na izbor boje – jarke (poput crvene) ne pristaju ovom modelu toliko dobro koliko smireniji tonovi, recimo, plave. Iako znatno uočljivija od dosadnih monohromatskih tonova bele, crne ili izvikane sive u svim varijantama, plava naglašava eleganciju i karakter CEED-a.

Ono što je impresivnije od dizajna je uglađenost svih motora. Najmanji među njima, iako ima samo tri cilindra, nameće se mirnim i prefinjenim radom, dizelaš je neverovatno tih u svim režimima osim u praznom hodu i na maksimumu dozvoljenig obrtaja (koliko često se dizelaši nateruju u crveno polje?), dok se veći od ponuđenih benzinaca vešto i lako skriva iza svih ostalih zvukova koji nastaju u vožnji. Skoro pa nečujan. KIA je uspela da primeni sve veštine zvučne izolacije vozila baš na CEED-u: više akustičke izolacije može da se nađe iza instrument table, iznad blatobrana pa čak i ispod tepiha kabine. Opet, ništa revolucionarno, ali pomaže. Imajući sve to u vidu, sigurno se pitate koji je najidealniji motor? Rekli bi smo veći benzinac – razlog za takvu odluku bio bi najbolji kompromis između performansi i ekonomičnosti. Pod tim podrazumevamo nabavnu cenu i potrošnju goriva. A biće zadovoljni i svi oni koji i dalje potpadaju pod histeriju zvanu “dizelaši su krivi za globalno zagrevanje i prljav vazduh u gradovima”. Da ne ulazimo dublje u temu koja zahteva poseban tretman. Ne, nismo patološki zaljubljenici u dizel, samo realni procenitelji stanja stvari zasnovane na nauci, tehnici i tehnologiji.

Odziv na komande je, u načelu, dobar kod sva tri ponuđena motora, ali su prenosni odnosi za “petu” i “šestu” predugački u verzijama sa slabijim benzincem i kod dizelaša. To ne smeta tokom vožnje po autoputu jer, složićete se, doprinosi uštedi goriva, ali se nedostaci takve odluke uočavaju na magistralnim i regionalnim putevima. Toga postajete svesni kada shvatite da previše često posežete za ručicom menjača istovremeno se preispitujući nije li bilo mudrije da ste se odlučili za automatik? Ako ste, pri tom, u CEED-u sa trocilindričnim motorom i krećete se uzbrdicom, možete doći do zaključka da su navedeni “konji” u motoru u stvari poniji… Ali nisu… Problem je u prenosnim odnosima i stalnom željom za radukcijom potrošnje, makar to bio deo decilitra na 100 km – količina koju niko ne bi ni primetio. Ali, ponašanje na putu je to koje privlači pažnju. Prvo – dobra vest: ovo je komforan automobil koji lako upija sve neravnine na putu, koje uglavnom dolaze u paru sa dosadom na otvoreno putu. Naprosto, ne uočite ih na vreme, sve kao rezultat usporenih reakcija izazvanih predugačkim pravcima na autoputevima i nadasve dosadnim ambijentom. Iako dolazi sa točkovima od 17 inča, CEED je generalno dobar izolator putničke kabine od ostatka sveta. Ipak, treba biti realan i ne očekivati udobnost koju pružaju mesnatiji pneumatici od 16’’.

Posledica savremenosti ovog automobila je činjenica da između vozila i vozači nema previše interakcije niti zajedničkih tački – sve deluje pomalo sintetički. Diskutabilno je pitanja da li takav sled okolnosti naprosto pripada porodičnim automobilima ili ne, ali takođe je i činjenica da je sada situacija nešto bolja nego u starom cee’d-u. Ipak, čini se da nedostaje onaj poslednji detalj koji osnovu automobila čini prefinjenom, iako je u ovom slučaju uključen i sistem vektorisanja obrtnog momenta, odnosno uređaj koji sasvim blago koči zadnji unutrašnjim točak pri prolasku kroz krivinu. I time, naravno, smanjuje mogućnost podupravljanja. Istina je i to da ovaj sistem funkcioniše bolje u nekim drugim modelima, ali upavo to su detalji koji KIA automobile i dalje distanciraju od onih takozvane premijum klase. Šta god to značilo.

CEED se, u ovoj generaciji, pridružio svim onim modelima koji više ne mogu da izađu sa parking ako nemaju veliki ekran osetljiv na dodir. Ovaj deo opreme je prvi koji će vas pozdraviti po ulasku u automobil, a i dobar je domaćin već uobičajenim funkcijama poput Android Auto ili Apple CarPlay. Postavlja se pitanja da li taj deo opreme, baš kao Blutut, tempomat, automatska svetla, digitalni radio, grejana spolna ogledala i kameru za ispomoć pri vožnji unazad više uopšte treba naglašavati. Sve to je deo standardne opreme bazne verzije CEED-a, kao i mnogih drugih modela različitih proizvođača. KIA, pak, naglašava da u svaki CEED standardno ugrađuje i takozvani bezbednosni paket, koji podrazumeva sistem za pomoć pri održavanju pravca i uređaj za upozorenje na zamor vozača. Bogatiji paketi opreme dolaze sa osmoinčnim ekranom osetjivim na dodir, dok vrh ponude podrazumeva “pun pansion” – tu su čak i zadnja sedišta opremljena grejačima.

Kvalitet izrade, bez obzira na verziju, treba pohvaliti. Kožom presvučeni upravljač, ručna kočnice i ručica menjača su standard kod svakog CEED-a i možemo da kažemo da jako lepo leže u ruci. Kabinom dominira kvalitetna i mekana plastika. Ni jedan jedini detalj nije prenaglašen – u bilo kom smislu. Niti može da se kaže da je bilo koja obloga pretvrda, niti pretanka, niti predebela, niti premeka… Čak je i zvuk pri zatvaranju vrata prijatno prigušenog tonaliteta. Palac gore za inženjere u KII. Ako bi bili previše detaljni i tražili dlaku u jajetu, mogli bi da kažemo kako su modeli iz VW grupacije i dalje za dlaku ispred KIA automobila. Iako se taj jaz već godinam smanjuje, KIA nikako ne može ili ne želi da pređe tu granicu i ponudi nešto ako ne bolje ono bar podjednako kvalitetno kao što to Volkswagen može. Bilo kako bilo, mrtva trka je i dalje na sceni.

Prostranost kabine je, uopšteno, sasvim dobra: četiri odrasla putnika mogu udobno da se smeste. Prtljažnik je u okvirima klase, štaviše u njenim gornjim segmentima jer u osnovi nudi 395 litara odnosno 1.291 l sa oborenim naslonima zadnjih sedišta. A tu je i popriličan broj kaseta i odeljaka za odlaganje stvari u prednjem delu kabine.

KIA je ponovo odigla standard: uglađenost, stil i kvalitet unutrašnjosti su skoro pa identični kao i kod svih ostaalih automobila na tržištu. Skoro…

CEED je sazreo u nešto što se približilo vrhu klase – ako ništa drugo, suludog apostrofa u nazivu više nema. Ovo je najbliže evropskim konkurentima što je KIA ikada imala, sa sve pristojnim kvalitetom nad kojim je VW grupacija imala primat u klasi do ne tako davnih dana. Ako želite da Vaša nova evropska kombi limuzina bude komforna, pouzdana i da do Vas stigne sa dovoljno savremenih “igračaka” u standardnoj opremi, nećete pogrešiti ako se odlučite za CEED. Bilo kako bilo, ako želite puno zadovoljstvo na nekom od neobaveznih putovanja kada u automobilu nemate decu ili niste zaglavljeni u gradskom ili bilo kom drugom saobraćaju, onda idealno prevozno sredstvo potražite na nekom drugom mestu. U suprotnom, bićete sasvim zadovoljni sa ovim dostignućem južnokorejskih inžinjera.

Možda Vas interesuje i...