KO NAJVIŠE VREDI?

Procenjena vrednost automobilskih brendova

Svakodnevno se srećemo sa automobilima raznih proizvođača i marki, ali retko kada – gotovo nikada – se ne pitamo koliko ti brendovi zaista vrede? Nedavne studije svetskih procenitelja donele su koliko očekivane toliko i neočekivane rezultate. Ovoga puta ćemo da se fokusiramo na proizvođače četvorotočkaša, a na kraju teksta donećemo još nekoliko svetski poznatih kompanija, tek da bi se oformila prava slika pozicija na globalnoj “pijaci”.

Prvo mesto među automobilskim bredovima zauzima japanska Toyota koja je procenjena na 53,58 milijardi dolara. Ako taj iznos uporedimo sa prošlogodišnjim, nije teško zaključiti da je cena ove kompanije narasla za devet odsto. Ovaj gigant je, tako, potvrdio prošlogodišnju dominaciju.

Odmah iza Toyote, plasirao se nemački Mercedes, koji je vrednost svojih akcija unapredio za 18 odsto. Procenitelji tvrde da ova kuća danas vredi 43,49 milijardi zelenih novčanica.

Glavni konkurent Mercedesa, BMW, rezervisao je treće mesto. Sa godišnjim rastom od 12%, njegova vrednost je dostigla 41,54 milijarde dolara.

Četvrtoplasirana je Honda sa zaostatkom vrednosti iza BMW-a od nešto više od 40 odsto. Naime, japanski brend danas se procenjuje na 22,11 milijardi dolara.

Globalni brend – Ford – na petom, mestu kaska za Hondom oko 10 milijardi: njegova vrednost je postavljena na 12,96 milijardi. Nije malo, ali u odnosu prvoplasiranu četvorku ništa specijalno.

Šesta pozicija je rezervisano za Južnokorejski Hyundai, koji dobrano “diše” za vratom Fordu: akcije Hyundaija vrede 12,55 ilijardi dolara. Ekspanzija ovog brenda potisnula je i pojedine daleko zvučnije automobilske brendove.

Prvi koji je osetio posledice rasta vrednosti južnokorejaca je Audi: ovaj proizvođač se našao na sedmooj poziciji liste najvrednihjih brendova auto industrije. Akcije su procenjene na 11,80 milijardi.

Vlasnik Audija, Volkswagen, našao se iza svog pulena. Sa 11,44 milijarde, VW se plasirao na osmu poziciju. Koliko je na vrednost akcija Volkswagena uticao debakl sa emisijom gasova  TDI motora u Americi, nije na nama da sudimo, ali….

Nissan je odmah iza Volkswagena, na devetoj poziciji. Svetski analitičari su došli do zaključka da deonice japanskog proizvođača vrede 11,07 milijardi dolara.

Proizvođač koji sa sobom nosi ne samo tradiciju pobednika na trkama, nosioca brojnih rekorda i koji u gami ima neke od najpoželjnijih sportskih modela – Porsche, zauzeo je deseto mesto. Finansijski stručnjaci kažu da je vrednost ovog legendarnog brenda 9,54 milijardi dolara.

Južnokorejska KIA je odmah iz Porschea. Statistika kaže da bi u slučaju da dođe do promene vlasnika brenda, kupac morao da izbroji ni manje ni više nego 6,33 milijardi dolara. Trenutni vlasnik, Hyundai, verovatno ne bi pristao na tu sumu, jer se procenjuje da će vrednost kompanije KIA i dalje ići uzlaznom putanjom.

Na 12. mestu je legenda među terencima – Land Rover. Iako više nije u rukama Engleza (indijska Tata je sada nosilac svih prva za Land Rover i Jaguar), smatra se da ova kompanija ima cenu od 5,7 milijardi.

“Baksuzno” 13. mesto zauzeo je jedini proizvođač motcikala u ovom istraživanju – Harley Davidson je procenjen na 5,53 milijarde, odnosno samo 170 miliona manje nego Land Rover.

Četrnaesto mesto je rezervisano za MINI. Ovaj brend u vlasništvu BMW-a ima sopstvenu cenu – 4,99 milijardi dolara.

Po prvi put se na ovoj listi našao Tesla Motors. Kao 15. među proizvođačima automobila i na stotom mestu među prvih 100 najvrednijih kompanija na svetu, američki pionir u masovnoj proizvodnji potpuno električnih automobila vredi 4,01 milijarde.

Koliko auto industrija vredi u odnosu na ostale grane industrije, može da se uporedi sa procenom kompanija poput najvrednije na svetsktu. Apple košta 178,12 milijardi dok je Google drugoplasirani sa akcijama vrednim 133,25 milijarde. Treća u ukupnom plasmanu je Coca Cola sa “samo” 73,10 milijardi.

IT sektor je, očigledno najviše na ceni, ali hajde da se za trenutak vratimo proizvođačima automobila: da li ste primetili da među prvih 15 među automobilistima i među prvih 100 u ukupnom skoru nema ni jednog jedinog proizvođača iz Francuske i Italije? Dakle, Fiat, Ferrari, Lamborghini, Alfa, Renault, Citroen ili Peugeot nemaju vrednost kao direktni konkurenti. Zašto, to joj niko nije objasnio.

Možda Vas interesuje i...