KODIAQ NA NIRBURGRINGU

Pre nego što bude zvanično predstavljan u Parizu, Kodiaq je prošao zeleni pakao Nirburgringa

Najbrži krug u kategoriji SUV sa sedam sedišta na čuvenom Nirburgringu, izvezla je Škoda Kodiaq RS. Sa sportskom verzijom velikog SUV-a, Škoda nastavlja tradiciju snažnih varijanti sa oznakom RS. Da podsetimo, serijski proizvod sa oznakom Kodiaq RS imaće premijeru jesenas na Salonu automobila u Parizu. Do tada, valja uživati u rezultatima koje je postigao ovaj masivni “automobil”.

Za upravljačem ove “reli sport” Škode (RS) našla se Sabina Šmic, a njen suvozač bio je František Drabek –prvi čovek odeljenja “kompaktnih modela” u Škodi. Sabina je “žena-zmaj” zelenog pakla severne staze Nirburgringa, a u kojoj meri se srodila sa njom, dovoljno govore podaci da je stazu prevezla više od 30.000 puta, da je učesnik dugoprugaškog šampionata (VLN) kao i trke 24-časa Nirburgringa. Učesnica mnogobrojih auto trka, deo tima Tope Gear-a i drugih značajnih redakcija, Sabina zna da očita lekciju mnogim kolegama. Ona je i ovoga puta dovela automobil do maksimuma, izvlačeći iz njega krajnje atome snagei izdržljivosti. Stazu dugački 20 kilometara i 832 metra, prevezla je za 9:28:84 minuta, što je novi rekord u klasi.

Nakon izvezenog rekordnog kruga, izjavila je da je Kodiaq RS jako zabavan za vožnju na stazi. Istovremeno, rekla je kako su Česi uspeli da izvuku maksimalni potencijal iz velikog SUV-a, kao i da sebe može da vidi kako se u buduće vozi krug za krugom u ovom vozilu. Testni primerak je, u suštini, bio posve standardna verzija, koja će se od jeseni naći u redovnoj ponudi. Dakle, ima dvolitarski dizel motor sa dve turbine, 239 “konja”, automatski menjač, pogon na sve točkove i izduvne gasove koji zahvaljujući najsavremenijoj tehnologije i SCR katalizatora izlaze u susret Euro 6d standardima. Kolika će da bude cena rekordera, saznaćemo po zvaničnoj svetskoj premijeri. Do tada uživajmo u snimku sa staze.

Možda Vas interesuje i...