Koliko šta sada košta?

Izmene u Zakonu o bezbednosti saobraćaja

Početkom meseca stupila je na snagu Izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja koja donosi značajno pooštravanje određenih kazni ali i neka ublaženja

Obavezan zatvor za nasilničku vožnju

Pored dva postojeća slučaja (najmanje dva uzastopna prolaska na crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije), pod nasilničkom vožnjom sada se podrazumeva i prekoračenje brzine u naselju za više od 90 km/h, van naselja za više od 100 km/h i upravljanje vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi. Za ove prekršaje predviđena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja motornim vozilom.

Najviša novčana kazna za alkohol

Najviša novčana kazna i dalje je od 100.000 do 120.000 dinara, koliko će morati da izdvoje svi vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, (pre izmena, granica je bila dva promila). Isto važi i za vozači koji odbiju alkotest, kao i za one koji brzinu prekorače u rasponu između 71 i 90 km/h u naselju ili od 81 do 100 km/h van naselja. Ista kazna predviđena je i za  one koji voze bez položene kategorije (bilo koje) ili im je oduzeta dozvola na bilo koji period. Ova kazna predviđena je i za vozače koji pretiču ili obilaze vozilo zaustavljeno ispred pešačkog prelaza radi propuštanja pešaka, odnosno prevoze decu mlađu od 12 godina na mestu vozača.

Oštrija granica za alkohol

Dozvoljen nivo alkohola u krvi za vozače spušten je sa 0,3 na 0,2, a kazne su duplirane. Alkoholisanost sada košta od 10.000 do 120.000 dinara, a predviđene su i zatvorske kazne.

Vožnja deteta bez posebnih sedišta – 120.000 dinara

Jedna od najviših kazni predviđena je za nesavesne roditelje koji decu nižu od 135 cm ne voze u dečjim sedištima. Za njih je predviđena i do četiri puta viša kazna nego do sada – 120.000 dinara, a prekršiocu će biti “uknjiženo” i 14 kaznenih poena a za upravljač neće smeti da sedne osam meseci.

Dvostruko veće kazne za telefoniranje, nevezani pojas…

Dulplirane su i kazne za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje, nevezivanje sigurnosnih pojaseva i vožnju motocikla bez kacige. Ti prekršaji biće sankcionisani sa 10.000 umesto sa 5.000 dinara. Motociklisti će plaćati kaznu i ako ne zakopčaju kacigu ili ona nije homologovana, a policajac će moći da isključi iz saobraćaja vozača ili suvozača na motociklu koji nema kacigu.

Probna dozvola najmanje dve godine

Probnu dozvolu vozači će imati najmanje dve godine ili do navršene 21. godine za one koji su položili ispit pre 19. godine. Mlađi od 18 godina moraju da voze do punoletstva sa pratiocem koji ima najmanje pet godina vozačkog iskustva. Brzina im je ograničena na 110 km/h na autoputu, odnosno 90 odsto od maksimalne dozvoljene brzine na ostalim putevima. Vozači sa probnom dozvolom neće moći da upravljaju vozilom koja imaju više od 80 kW (108 KS) jer će biti kažnjeni sa 20.000 – 40.000 dinara ili 30 dana zatvora. Nije im dozvoljena vožnja od 23 do 6h ujutru, za šta je propisana kazna od 10.000 do 20.000 dinara. Ne smeju da prevoze ni više od tri osobe, a u krvi ne smeju da imaju ni kapi alkohola.

Vožnja zaustavnom trakom od 20.000 do 40.000 dinara

Vožnja zaustavnom trakom do sada se smatrala veoma teškim prekršajem i predviđena kazna se kretala od 100.000 do 120.000 dinara. Izmenama zakona ova kazna je ublažena i sada će biti od 20.000 do 40.000 dinara.

Gde se popustilo?

Dozvoljeno preticanje traktora preko pune linije

Novina koju su vozači dočekali s olakšanjem je da će moći preko pune linije da pretiču traktor, motokultivator, radnu mašinu, zapregu ili bicikl ukoliko ne ugrožavaju saobraćaj iz suprotnog smera. Međutim, neće smeti da pretiču ova vozila ispred ili na prevoju, ispred ili u nepreglednoj krivini i u tunelu, kao i ako prestižu sporo vozilo koje se zaustavlja radi propuštanja pešaka.

Registracija motocikla na mesec dana

Novina koja će najviše obradovati ljubitelje dvotočkaša je da se motocikli mogu registrovati na najmanje mesec dana, a ne na godinu dana. Pri tom, treba imati na umu da je obavezna izmena tablica za registracije kraće od 10 meseci.

10.000 umesto 20.000 dinara

Pojedine kazne su prepolovljene. Među njima su one za istek roka vozačke dozvole ili istek roka registarske nalepnice i sada su 10.000 umesto 20.000 dinara.

Bez oduzimanja vozila

Za najteže prekršaje vozačima, ipak, neće biti oduzimana vozila iako je ta mogućnost najavljivana više puta u prethodne dve godine.

Kazne za prekoračenje brzine u naselju:

Kazne za prekoračenje brzine van naselja:

Kazne za alkoholisanost:

*Profesionalni vozači, početnici, A kategorije i drugi

**Vozača sa 1,2 promila ili više (ili ako odbije testiranje), policija zadržava 12h na trežnjenju

Možda Vas interesuje i...