Konačno – Mercedes E-Klasse Coupe sa AMG značkom

Mercedes-AMG E53 Coupe

Odmah da pojasnimo nekoliko detalja: ovo nije dvovratna verzije savršene limuzine AMG E63 niti njegove karavan izvodnice. Ovo je E53, i oko toga treba poprilično objašnjenja

Iako nova oznaka “ubija” toliko voljeni stari E43, jedan od prvih primeraka nežnih AMG-ova, konstruisanih i namenjenih otimanju kupaca Audijevih S-modela sa motorima manjim od goropadnih V8. Tačnije, šestociindričnim sklopovima. Iako takav automobil nikada nije ponuđen u kupe formi, mlađi brat Mercedesa AMG E63 sada dolazi sa oznakom E53 umesto E43. To se odnosi na limuzinu, karavan i kabriolet – takođe.

“Pedesettrojka” ima iste korene kao i “četrdesettrojka”, ali se tržištu nameće na posve drugačiji način. Stari E43 je imao V6 motor od tri litra snage 400 KS. Njega više nema – zamenio ga je redni šestak sa 435 “konja”, koji je oplemenjen određenim električnim komponentama – elektrifikovanim EQ Bust sistemom kadrim da u određenim trenucima doda 20 “konja” i 250 Nm obrtnog momenta, što je gotovo polovina od onoga što nudi novi benzinac.

Pitanje koje se logično postavlja, jeste da li je E53 hibrid? Reklo bi se – u neku ruku. Ovo nije “plug-in” hyibrid koji može da se priključi na mrežu zarad dopune baterija, a nije ni onaj koji može tiho da plovi gradskim ulicama kako bi umirio savest vozača da ne zagađuje okolinu. Uostalom, to je postala fraza od koje je muka skoro pa svima. Ljudi su svesni da vožnja na električnu energiju zagađuje okolinu – čak i pre nego što se krene na put. Naime, istraživanja švedskih stručnjaka govore da prosečan EV (eketrični automobil) na svaki pređeni kilometar “ispušta” čak 380 grama uglejn dioksida u atmosferu – više nego šestocilindrični dizelaš zapremine tri litra! Naime, tolika šteta se generiše sagorevanjem lignita koji se u više od 50 odsto slučajeva koristi za proizvodnju električne energije (termo elektrane)… Ili sagorevanjem nuklearnih energenata… Vožnja na struju će zaista biti čista tek onda kada se kompanetna električna energija za pokretanje automobila bude dobijala iz obnovljivih izvora – od sunca na prvom mestu. Do tada… Nije potrebno trošiti reči. Elem, kod E53 elektrika stupa na snagu samo kao ispomoć kada je to nephodno – prilkom preticanja, naglih ubrzanja, savladavanja uspona i slično, ali i kao ispomoć motoru sa unutrašnjim sagorevanjem tokom laganih krstarenja autoputevima. Sve zarad smanjenja utroška fosilnog goriva (čitaj: benzina). I to je sve. Nije zanemarivo, ali to je to. Vozač, a naročito putnici, često neće biti svesni šta se stvarno događa ispod haube motora, toliko je sistem neosetan, nežan i prefinjen. Neupućeni, čak, neće biti svesni da se ne voze u E43 već u E53.

Sve u svemu, ovo je ipak rasni AMG. Ali, da li ga upravo elektrika čini bržim? Rekli bi smo – pomalo. “Struja” uspeva da ukrade po koju desetinku u odnosu na stari E43, omogućavajući sprint do stotke za tačno 4,5 s. elektronski ograničavač, po ustaljenom principu, uključuje se na 250 km/h iako je E53 kadar za daleko veću maksimalnu brzinu.

Taj prefinjeni skok naveden u tebeli s performansama, dolazi do izražaja u realnoj vožnji. Mercedes tvrdi da EQ Boost praktično eliminiše turbo rupu i izoštrava reakciju na komandu s papučice gasa, što vozilu mase od gotovo dve tone pruža mogućnost katapultiranja i osećaja značajnog uvećanja performansi. Istini za volju, umanjenju efekta turbo rupe u velikoj meri doprinosi devetostepeni automatski menjač, koji s znatno kraćim razmacima između dva susedna stepena prenosa omogućava da se motor uvek nalazi u režimu najveće efikasnosti. Tako se eliminiše efekat turbo rupe, zakasnelih reakcija i značajno skraćuje vreme potrebno za postizanje određene brzine i/li unapređenja međuubrzanja. Da ne hulimo, blaga hibridizacija E53 svakako ima doprinos unapređenju karakteristika, ali rekli bi smo ne toliko zbog dodatnih “konja” već zbog značajnog unapređenja obrtnog momenta.

Sledeće pitanja koje bi moglo da se postavi jeste kakav je E53 Coupe celini… Kratko i jasno – savršen, na isti način na koji je to i E43 bio. Pogon na sve točkove dolazi kao standard, pa tako ne postoji opcija pogona samo na zadnjoj osovini, niti drift mod nalik onome sa snažnijeg E63. Ipak, treba imati na umu da je 4Matic u vom slučaju podešen tako da favorizuje točkove pozadi, pa se karakterističan osećaj “zadnje vuče” nije izgubio. Bar ne u celini. Treba znati i to da ovo nije AMG koji će u oblaku dima za tili čas da “pocepa” zadnje pneumatike, ali će da odreaguje tačno tako da namesti automobil u brzij krivini i umanji efekat podupravljanja. Jednom rečju – savršeno. Ako poredimo s konkurencijom, možemo slobodno da kažemo da je E53 zabavniji za vožnju od Audijevih S modela (imajte na umu da ne postoji direktan konkurent u kupe formi sa dvoje vrata), iako oba vozila spadaju u istu demografsku grupaciju. Ovo je, samo, dokaz da postoji kupe za sva godišnja doba, koji će bez obzira na vremenske neprilike pružiti podjednak nivo bezbednosti na putu tokom cele godine. Dakle, brza a sportska vožnja je moguća, ali ako vam nedostaje pun efekat drame na asfaltu, tu je i dalje E63 u verziji limuzine.

Sada, kada smo koliko-toliko apsolvirali vozne karakteristike “pedesettrojke”, red je da se pozabavimo prostranošću i udobnošću: E-Coupe je prilično veliki iznutra, dovoljno prostran za četiri odrasle osobe, prtljažnik je dovoljnog kapaciteta da proguta sav njihov prtljag, a stari trik Merecdesovih kupea je da imaju mogućnost spuštanja sva četiri prozora – bez centralnog stuba, što pruža veštački osećaj vožnje u svojevrsnom kabrioletu. Jako lepo. Unutrašnjost nudi puno tehnoloških inovacija karakterističnih za savremene automobile. Prepoznatljivost i uporedivost sa klasičnim limuzinama E-Klasse je više nego očigledna – i očekivana.

Ovo, da se razumemo, nije u potpunosti nov automobil. Ali, finalna obrada je na toliko visokom nivou da je među najboljima, pa vam neće trebati više od nekoliko sekundi s rukama na upravljaču da se potpuno zaljubite u ovaj automobil. Da bi ugođaj bio potpun, Merecedes je osim ambijentalnog osvetljenja dodao i parfimisanje vazduha za provetravanje kabine. Osećaj u vožnji je, tako, prilično tiši i mekši nego što je to slučaj kod E63. I jeftiniji takođe. Prosečna potrošnja E53 Coupe je oko 9,5 l/100 km, što je prilično blisko Mercedesovom obećanju da je za 100 km potrebno oko osam decilitara manje. I to u Comfort modu umesto Eco, kada elektronika favorizuje asistenciju EQ Boost Sistema.

Sve u svemu, pravi zaljubljenici u benzinska isparenja i dalje će žudeti za E63 AMG, ali prvi do najbržeg E-Coupe je stvar požude, na sebi svojstven način. Zabavan i gromoglasan na određenim deonicam puta, nezamislivo tih i civilizovan u svim ostalim situacijama. Uz to, napunjen tehničkim i tehnološkim rešenjima do krajnjih granica. Ukratko, dostojna zamena za E43 AMG.

Možda Vas interesuje i...