Lexus uvodi inovativni sistem oslanjanja – udobnost značajno unapređena

Lexus ES

Tokom šest generacija, uspeh modela ES se samo nadograđivao. Ovaj automobil je poznat po mekom, tihom i prefinjenom načinu apsorpcije neravnina sa puta, a sada su te karakteristike dodatno unapređene

Posve nova, sedma generacija Lexusa ES, donosi potpuno novi pristup rešavanju konstrukcionih problema vezanih za sistem oslanjanja. I prednjih i zdanjih točkova. Posebna pažnja posvećena je novim amortizerima sa plivajućim ventilima koji detektuje i najmanju brzinu kretanja fluida unutar njihovog kućišta – prvim ove vrste u industriji. Jednostavno rečeno, ova inovacija obezbeđuje odgovarajuću silu upijanja neravnina, koju uzrokuje i najmanje kretanje točka i/li sistema oslanjanja. Samim tim, obezbeđen je maksimum komfora tokom vožnje po bilo kojoj podlozi i bilo kojoj brzini kretanja. Da ne bude zabune, sistem nikako ne utiče loše na stabilnost vozila. Naprotiv.

Beneficije novog sistema dolaze iz činjenicea da se u potpunosti kontroliše cirkulacija tečnosti unutar kućišta amortizera, tačnije novog sistema ventila. Baš kao glavni ventil, dodatni ventili koji kontroliše i najmanju promenu brzine kretanja fluida, omogućava apsorpciju najfinijih oscilacija vozila. Kada sile, odnosno brzina kertanja tečnosti unutar amortizera pređu te minimalne granice, za dalju amortizaciju neravnina zadužen je glavni ventil. Sve zajedno omogućava dosad neviđeno mirnu vožnju sa praktično nemerljivim vibracijama unutar kabine. Sistem je primenljiv na obe osovine, a njegova delotvornost je potvrđena kako u Kaliforniji tako i na čuvenom Nirburgringu. Dakle, u najekstremnijim uslovima korišćenja vozila, gde su dokazani izuzetna udobnost i savršena stabilnost novog Lexusa.

Možda Vas interesuje i...