LIDO DI JESOLO

Potpuno drukčiji od drugih

Lido di Jesolo su kilometrima duge plaže mesta Jesolo, koje uglavnom živi od turizma. Nalazi se na severoistoku Italije, blizu Venecije, sa izlazom na Jadransko more.

Kilometarske plaže i noćna zabava privlače svakog leta hiljade turista. U potpunosti fokusiran na turizam, Lido di Jesolo je veoma drugačiji od drugih italijanskih gradova. Njegove radnje i usluge su prilagođene posetiocima, što stvara nestvarnu atmosferu.

Sve je veoma čisto, bezbedno i dobro organizovano. Tu su službe za hitnu pomoć, spasioci, ležaljke i tuševi, snek-barovi, poslastičarnice, mini golf. Grad se proteže uz plažu, a u njemu postoji samo jedna glavna ulica, sa restoranima i kafićima.

Plaža je duga 15 kilometara. Svaki hotel ima svoju privatnu plažu sa suncobranima i ležaljkama. Iza plaže je duga staza, između peska i brojnih hotela koji izlaze direktno na obalu. Glavna ulica u gradu je povezana sa plažom mnogim malim stazama.

Privatne plaže iznajmljuju ležaljke i suncobrane, uz stazu se nalaze tuševi, toaleti i kabine za presvlačenje. Duž plaža se nalaze barovi koji poslužuju piće, sendviče, salate i sladolede, kao i igrališta za decu. Javna plaža, koja se ne plaća, ne čisti se po istim standardima kao privatne i na njima je manje čuvara.

Venecija je najčešća destinacija za jednodnevni izlet tokom boravka u Lido di Jesolo. U blizini je i Litorale di Kavalino, uglavnom poljoprivredna oblast sa nekoliko modernih naselja i plažama. Iz Jesola se ide i na brodske ekskurzije do Venecije, Burana, Murana i Torčela. Grad ima razne porodične sadržaje, poput akvarijuma, vodenog parka i izložbi o ajkulama. Turisti mogu i da krstare brodom duž obale ili igraju mini golf.

Lido di Jesolo je domaćin godišnjeg festivala u izradi peščanih skulptura tokom juna i jula. Tu je i vatromet na plaži, 15. avgusta, u sklopu italijanskog festivala Feragosto. Mesto je popularno među mladima koji često dolaze na odmor ili zabave na plaži.

Možda Vas interesuje i...