Mazda se vraća Wankel motorima!

Mazda RX

Posle višegodišnje pauze, na tržište će ponovo da budu uvedeni rotacioni motori. Proizvođač, ko drugi do Mazda

Svi zaljubljenici u automobile i automobilizam imaju posebne emocije vezane za Mazdu. Tačnije za Mazdine motore, naročito ako su oni tipa Wankel. Japanska fabrike je potvrdila da se vraća korenima koji su Mazdu učinili pozatom preko modela sa oznakama RX-7, RX-8, 787B… Dakle, Mazda će ponovo da pravi rotacione odnosno Wankel motore.

Na žalost, novi agregati neće biti korišćeni kao osnovni, već kao deo električnog pogonskog sklopa; njegova namena će da bude dopuna baterija tokom vožnja na duge staze. Naime, Mazda planira da krene u proizvodnju dva nova modela koje će da pokreće električna energija skladištena u baterije. Svojevrsni hibridnih sistem bi se koristio kao punjač tih istih baterija, a za razliku od svih dosadašnjih Wankel motora, novi sklop bi mogao da sagoreva LPG – zarad što čistijih izduvnih gasova. Shodno nameni, ovaj rotacioni motor bi bio male zapremine i gabarita a kako u fabrici navode izuzeto tih. Dakle, sve suprotno od osnovnih postulata rotacionih motora. Bilo kao bilo – u osnovi to je Wankel. Ovakav poduhvat je deo ostvarivanja plana Mazde da do 2030. godine u pondi ima 95 odsto vozila koja su na ovaj ili onaj način elektrifikovana, zajedno sa tehnologijom koja će u klasične motore sa unutrašnjim sagorevanjem da uvede daleko više inovativnih tehnologije.

Kako bi sve zajedno to moglo da izgleda, prikazano je na studiji RX Vision Coupe koji pokreće sklop sačinjen od Wankel i električnog motora zbirne snage 800 KS, koji se šalju do zadnje osovine. Mazda, naime, teži da svi njeni modeli i u budućnosti budu vozački nastrojeni, bez obzira na to šta će ih pokretati.

Možda Vas interesuje i...