MERCEDES-AMG C43

Skoro pa potpuno nov…

Da li je ovo posve novi model? Bezmalo pa jeste. Naime, Mercedes C-Klasse doživeo je podmlađivanje u “srednjim godinama”, i to najveće u celokupnoj istoriji C-Klasse. Oko 6.500 novih komponenti čini ovaj model blizu 50 odsto novim. Ipak, budimo realni: većina tih sklopova i delova otpada na “ozdravljenje” motora i njihovo prilagođavanje savremeno-suludim standardima po pitanja emisije štetnih gasova, ali to ne smeta da vlasnici novog “C” s pravom mogu da se hvale kako je njihov automobil dobrano podmlađen.

Hajde, sada, da se fokusiramo na “predmet želja”, tačnije vrh ponude C-Klasse, verziju koja ponosno nosi oznaku AMG. U ovom slučaju “skromnu” – C43. I dalje je zadržan trolitaski V6 agregat sa dva turbo punjača… To bi, onako odoka, bile sve zajedničke tačke sa prethdnikom. Turbo kompresori su novi, veći nego pre. Ukupna snaga je narasla za nešto više od 23 KS tako da je dostigla vrednosti od 390 “konja”. Ukoliko ste mišljenja da je ovo mali skok za tako velki mehanički izazov, onda ste u pravu. Sve dobijeno navodi na razmišljanje da Mercedes ima dosta toga još u planu sa ovim motorom i da nije hteo da izbaci sve karte na sto. Bar ne u ovom trenutku, pa stoga možemo da očekujemo da će se u doglednoj budućnosti pojaviti nešto mnogo agresivnije. Možda C43S?

Za sada, tako, C43 AMG sa pogonom na sva četiri točka do “stotke” stiže za povoljne 4,7 sekunde, a maksimalna brzina je (neizbežno) ograničena na 250 km/h. Ovo su, naravno, podaci za kupe varijantu, ali ne treba smetnuti s uma da se C43 AMG može poručiti kao limuzina, kabriolet ali i kao karavan. Maksimum je kod svih identičan, dok se ubrzanje zanemarivo razlikuje. Istina sve navedene verzije su praktičnije od kupea, ali ni jedna ne može ni da mu priđe po šarmu, dinamičnom i nadasve privlačnom izgledu, nema tako mišićavu pojavu… Da li je zadovoljstvo u vožnji ako ne isto ono bar gotovo identično? Skoro pa da jeste. Ali, kupe je kupe, a Mercedes od vajkada zna sa tim tipom karoserije. Ni ovoga puta nije omašio – C43 AMG je jedan od najprivlačnijih kupea u klasi. S toga početna cena od kojih 60-ak hiljada evra (na zapadu) i nije tako neopravdana. Šta više, to je za 15-ak hiljada manje nego što je potrebno odvojiti za najjeftiniji C63 AMG sa V8 agregatom.

Kada već pomenusmo tog monstruma, logično se nameće pitanja koliko je manji (i po okolinu prihvatljiviji) C43 blizu brutalnijoj verziji? C43 je, bez svake sumnje, zreo automobil. Po ugledu na Audi, koji je sa S4 i S5 verzijama ponudio nešto slično, Mercedes je svestan da su kupci verzije C43 uglavnom novajlije u AMG familiji. Ova “mečka” je više namenjena ljudima koji pre izuzetno glasnog automobila koji dere pneumatike, troši ogromne količine goriva, svima jasno stavlja do znanja ko je jedan od vladara puteva i sličnih mačo detalja, radije žele smirenije i prihvatljivije vozilo vrhunskih performansi, civilizovano ali kadro da stane na crtu skoro pa svima. Finansijski faktor, u ovom slučaju, ne igra baš preterano značajnu ulogu. Da li to znači da je kupovina C43 bolje rešenje nego što bi to bio C63? Naravno da ne – to su dve kategorije vozila namenjenje različitoj klijenteli. Mercedes je, ovim potezom, proširio interesnu sferu na još širi krug kupaca.

Sa primenjenim osveženjem, C43 se približio jačem C63, naročito po izgledu koji se sada jedva može i primetiti. Osim na lukovima iznad točkova koji su kod C63 naglašeniji.

Kada se kaže da je neko “odrastao”, u većini slučajeva to može da se tumači kao – dosadan! Da li je to slučaj i sa C43? Prvo i prvo, zavisi šta od njega očekujete. Ovo je veoma sveden, šarmantan, kultivisan i (ukoliko ga ne naterujete do krajnjih granica u Sport+ modu) toliko tih automobil da ćete se, iako to već dobro znate, često upitati da li je to uopšte AMG! Dakle, kultivisan jeste, a da li to automatski znači i dosadan… Prebacite u Sport+ i pritisnite gas do kraja. Onda će vam se sve reći samo.

Bilo kako bilo, to je ujedno i dar i prokletstvo. S jedne strane, automobil može da se posmatra kao rasni sportista (bez steroida), a s druge treba da budete svesni da imate jako pažljivo kalibrisan sportski kupe (ili limuzinu, ili karavan ili kabriolet) s kojim je tako lako voziti se na dnevnoj bazi. Upravljač je jedan od najprirodnijih s kojim smo imali prilike da se susretnemo za sve vreme bavljenja ovim poslom. A to nije malo – više od dve decenije. S toga je i kontrola automobila na izuzetno visokom nivou, dobrim delom zahvaljujući i odličnom sistemu oslanjanja. Čak ni kvalitet puteva i njegova konfigiracija ne mogu da izbace C43 iz stanja nepokolebljivosti držanja zadatog pravca. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da C43 AMG dolazi isključivo sa integralnim pogonom i da jedna trećina obrtnog momenta ide na prednje točkove, dok je ostatak namenjen onima na zadnjoj osovini. Zbog toga je jako daleko od proklizavanju sklonog C63. Da bi postigli ako ne iste ono bar približno slične rezultate sa C43 AMG, biće vam potreban prilično vlažan i klizav kolovoz kao i liberalan pristup tehnici ulaska u krivine kako bi ovaj automobil doveli u stanje nezrelog ponašanja.

Poznavaoci Mercedesovog sportskog programa mogu da postave sasvim logično pitanja – kakav je to AMG bez V8 motora? Bez obzira na dva velika turbo punjača, V6 je prilično linearan u pogledu isporuke snage. U većini slučajeva, to je detalj koji prija svima – tubo koji teži da se ponaša kao atmosferski. Ali, u ovom slučaju govorimo o bezmalo 400 “konja”, koji u realnom životu deluju ne tako dramatično, a opet pogledom na instrumente ostavljaju bez daha. C43 AMG u standardnoj opremi podrazumeva devetostepeni automatski menjač, a ako ste od onih koji vole da stvari uzmu u svoje ruke, onda ćete češće da budete u manuelnom režimu izmene “brzina”. Sa čak devet stepeni prenosa, nije teško zaključiti da automatika povremeno “zabrlja” i ponaša se neodlučno. Kako su prenosi izuzetno blizu jedan drugom, da kažemo “kratki”, vozač dobija dozu zabave šaltujući iz višeg u niži stepen i obrnuto, čak i onda kada to i nije neophodno. Ali je lepo i zabavno.

A kako se ponaša selektor režima vožnje? Kratko rečeno – sjajno. Karakter vozila se primetno menja promenama iz Comfort u Sport ili Sport+ režim. Kao što je to u većini slučajeva nepisano pravilo, svaki vozači ma svoje “favorite”, pa se u Individual modu svi parametri koji se daju kontrolisati, mogu zasebno podešavati, što vam omogućava da napravite možda neprirodni miks mekanog oslanjanja sa britkim odzivom motora, komfornim upravljačem… Nikada se ne zna kada će vam takva kombinacija najviše odgovarati.

U ovako kompletiranom automobilu, pomodarski glasan i veštački “tjuniran” izduv sa mnoštvom prasaka i pucanja deluje kao da se pojavite u kombinaciji otmeno sivih pantalona i svetlucavom svilenom sakou karakterističnom za džezere. Naime, tonalitet izduva kada se oduzme gas je toliko divlji, da se s lakoćom može uporediti sa onim na Hyundaiju i30N. Odmah da se razumemo jednu stvar – ovo je komplimet Hyundaiju a ne kritika Mercedesu. Najiskrenije rečeno!

Unapređenje na sredini životnog veka ove generacije C-Klasse donelo je manire drugih tehnologija u sam automobil – sa gomilom dugmića, mogućnostima personalizacije i podešavanja, dok su novo kolo upravljača sa poljima osetljivim na dodir (poput onog na laptopovima) i ultra-tankog ekrana multimedije omogućili podešavanje bilo kog parametra ekstremno jednostavnim i intuitivnim. To doprinosi održavanju koncentracije na zbivanja na putu i za svaku je pohvalu.

Na kraju, šta reći za C43 MAG? To je impresivan i multi-talentovan automobil koji može da se vozi tokom cele godine bez obzira na vremenske uslove. I uvek ispunjava očekivano. Onima naviklim na punokrvni V8 AMG nedostajaće “vau” efekt koji nestaje odsecanjem dva cilindra i ugradnjom nešto tanjih točkova. Ostalima – pun pogodak, i više od toga. Jer, i AMG značka u savremeno doba dobija novo, zeleno, značenje.

Možda Vas interesuje i...