Mesto za ljubitelje

40. međunarodni skup vlasnika MINI-ja

Od 17. do 21. maja u potugalskom priobalnom mestu Praja de Mir, održan je 40. skup zaljubljenika u legendarni brend.

Po prvi pit u istoriji održavanja skupa ljubitelja i vlasnika MINI vozila svih generacija i verzija, događaj je organizovan u Portugalu. Za ovu svečanost je odabran primorski gradić Praja de Mir, lociran na obalama Atlantika, udaljen oko 100 kilometara od Porta. Vikend festivalskog tipa okupio je na hiljade vlasnika i vozači MINI-ja koji su pristigli iz čitave Evrope ali i sa drugih kontinenata.

Organizator ovogodišnjeg skupa bio je MINI klub Portugal, a među učesnicima su se mogli videti ponosni vlasnici prvenaca proizvedenih 1959. godine, ali su ipak brojniji bili oni savremeniji, nastali 2001. i kasnije. Naravno, bilo je tu dosta novih modela, kao i posebno dorađenih – za svačiji ukus po nešto. Uostalom, vlasnici automobila ovog legendarnog brenda su “kasta” za sebe i teško da mogu da se uporede sa ostalim zaljubljenicima u četvorotočkaše. Nekada britanski, sada brend pod okriljem nemačkog BMW-a ima vernu publiku sa istančanim i specifičnim ukusom za odabir automobila. Istina, savremeni MINI je daleko od dimenzija na koje mu ime asocira: dans je to pristojno veliko vozilo C segmenta koje može sa se poruči i u varijantama sa petora vrata, pa je tako svojevrstan “porodični automobil”. Jedino zajedničko sa krepkim starcem je – ime i osnovne konture karoserije prepoznatljivog dizajna. Sve ostalo je potpuno drugačije, savremeno a dosta toga se može naći i u manjim modelima sa oznakom BMW-a. Da li je savremeni MINI ostao MINI? I jeste i nije, zavisi iz kog ugla se gleda. Okorele pristalice legende nastale iz pera Ser Isigonisa, naprosto ne prihvataju novajliju dok oni fleksibilniji radosno šire ruke. I ponovo – oba tabora su u pravu. Raznorodna mišljenja, pak, ne smetaju da se na skupovima ovog tipa svi oni zajednički druže i upražnjavaju spektakularne vožnja – počevši od uobičajenih revijalnih, pa sve do vratolomnih od kojih zastaje dah.

Na kraju, svi su srećni i zadovoljni, a kući se vraćaju sa pregršt lepih uspomena i doživljaja, nadajući se da će se i naredne godine sresti na nekom bajkovitom mestu sa putevima prikladnim za vožnju MINI-ja. Peščane plaže, skrivene lagune, živa muzika tokom celog trajanja skupa, sportska takmičenja, izložbe automobila i prodajni štandovi sa delovima za bukvalno svaki MINI, bili su deo i ovogodišnje koreografije.

Možda Vas interesuje i...