MOL Grupa kupila Aurora Grup

Ulazak u posao reciklaže plastičnih masa

MOL Grupa objavila je da je potpisala ugovor o kupoprodaji sa Aurorom, kompanijom koja proizvodnju zasniva na reciklaži plastike, smeštenu u blizini pogona automobilske industrije i klastera za konverziju plastike u Baden-Wurttembergu, u Nemačkoj.

Aurora je nemačka kompanija srednje veličine, sa sedištem u Neuensteinu, sa jedinstvenim konceptom zatvorene petlje koji minimizira otpad i podrazumeva prikupljanje postindustrijskog plastičnog otpada, njegovu preradu za  upotrebu u automobilskoj i drugim industrijama. Portfolio kompanije uglavnom se sastoji od inženjerske plastike i polipropilenskih jedinjenja zasnovanih na reciklaži.

MOL će, ovom investicijom, biti u mogućnosti da ponudi širok asortiman visoko kvalitetnih poliamidnih, polipropilenskih i drugih elemenata zasnovanih na reciklaži, dopunjavajući svoj postojeći portfolio polipropilena i polietilena. Uzimajući u obzir Aurorinu ekspertizu i koncept zatvorene petlje, MOL će omogućiti korisnicima da na efikasan način dostignu veći sadržaj recikliranog materijala u svojim krajnjim proizvodima.

U skladu sa našom MOL 2030 strategijom, došli smo do ostavrenja još jednog cilja na našem putu transformacije kako bismo postali vodeći igrač u hemijskoj industriji u regionu Srednje i Istočne Evrope. Ovo partnerstvo  omogućiće nam da rastemo i dodamo vrednost našem petrohemijskom biznisu, kao i da uvećamo uticaj na tržištu dobavljača automobilske industrije. Planiramo da iskoristimo snagu našeg integrisanog poslovnog modela, zadržavajući fleksibilnost Aurore kao nezavisnog proizvođača. Istovremeno, Aurorin proizvodni profil dopunjava naše inicijative u sektoru recikliranja i potvrđuje našu posvećenost održivosti i cirkularnoj ekonomiji”, rekao je Ferenc Horvath, izvršni potpredsednik Downstream divizije MOL Grupe.

Ferenc Horvath

Zadovoljstvo nam je što smo uspešno realizovali značajnu investiciju na putu rasta petrohemije i još jedan cilj iz Strategije MOL Grupe. Radujemo se budućoj saradnji sa našim novim partnerima i čvrsto verujemo u buduć uspeh Aurore kao dela MOL Grupe”, izjavio je Dr. György Bacsa, viši potpredsednik za strateške operacije i korporativni razvoj MOL Grupe.

U MOL Grupi, pronašli smo partnera sa istom težnjom za održivim razvojem i inovacijama kao što mi imamo u Aurori. Uvereni smo da je MOL idealan partner za našu kompaniju kako bi još intenzivnije unapredili naše ambiciozne ciljeve u pogledu održivosti i zaštite životne sredine. Kao deo MOL Grupe, jednog od vodećih evropskih dobavljača polimera, Aurora će nastaviti da proširuje svoju ekspertizu u obradi inženjerske plastike. Naš širok asortiman održivo izrađenih proizvoda i dugogodišnje iskustvo MOL-a omogućiće nam da intenzivnije radimo na zaštiti sirovina i smanjimo uticaj na životnu sredinu. Zajedno sa MOL-om, nastavićemo Aurorin uspeh i još više ubrzati naš rast“, izjavio je osnivač i član Upravnog odbora Aurore, Gerhard Schweinle.

Jedan od temelja Strategije 2030 MOL Grupe je proširenje petrohemijskog lanca vrednosti. U vezi sa tim, MOL planira da do kraja naredne decenije uloži oko 4,5 milijardi dolara u projekte petrohemije i hemije. Prerada i recikliranje su među ključnim oblastima definisanim MOL-ovom Strategijom 2030, a automobilska industrija je strateški sektor gde i MOL i Aurora prepoznaju rastuću tražnju za recikliranim materijalima.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljovodonika. Proizvodne aktivnosti trenutno se odvijaju u osam, a istraživačke u 13 zemalja. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima 2.000 benzinskih stanica u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Ko je i šta je Aurora?

Aurora Kunststoffe GmbH, osnovana je 2009, kao porodična  kompanija srednje veličine sa sedištem u Neuenstein (Nemačka) sa fokusom na proizvodnju visoko kvalitetnih plastičnih elemenata. U njegovom sedištu, kao i u centirma u Walldürn i Villingen-Schwenningen  kompanija reciklira isključivo industrijske ostatke plastične mase u granulate i jedinjenja u procesu koji ne ugrožava životnu sredinu. Proizvodni program obuhvata materijale kao što su poliamidi PA 6, PA 6.6, PA 11, PA 12, POM, PP, PC i PC-ABS, koji primenu nalaze u automobilskoj, građevinskoj, mašinskoj industriji i proizvodnji nameštaja i električnih komponenti. Jedinstveni Aurora logistički koncept podrazumeva prikupljanje čiste plastike koji omogućava pristup visoko kvalitetnim sekundarnim sirovinama. Početkom 2019. godine, u Neuensteinu je otvoren moderan proizvodni pogon čime je kapacitet proizvodnje udvostručen u odnosu na prethodnu godinu do 15.000 tona godišnje.

Možda Vas interesuje i...