Muzej Škode predstavio jedini preostali sportski automobil Laurin&Klement BSC iz 1908.

Laurin&Klement BSC

Ove godine proslavlja se 110 godina od predstavljanja sportskog automobila Laurin&Klement BSC. Tim povodom, jedini preostali primerak biće za stalno izložen u Škodinom muzeju

Redak primerak, praktično unikat, u potpunosti je obnovljen tokom protekle dve godine. Tim eksperata rekonstruisao je vozilo na osnovu originalnih nacrta i drugih istorijskih izvora. Važne mehaničke komponente jedinstvenog automobila su originali rezervni delovi; motor nosi autentični serijski broj sa kojim je taj sportista napustio fabriku u Mladoj Boleslavi daleke 1908. godine.

Andrea Fridalova, upravnica Škodinog muzeja je izjavila:

“Sportski Laurin&Klement BSC iz 1908. je jedini opreostali primerak od ukupno 12 proizvedenih. Vodeći se strogim pravilima obnavljanja šasije, motora, menjača i drugih komponenti, baš kao i električne instalacije, na šasiju je postavljena karoserija proizvedena po svim principima ondašnje fabrike i istorijskim izvorima. Dvocilindraš zapremine 1.399 ccm pouzdano startuje već posle par okretaja kurble. Laurin&Klement BSC je sada jedan od najvrednijih eksponata Škodinog muzeja u Mladoj Boleslavi.”

Poslednji preostali primerak ovog automobila sklopljen je 12. jula 1908, godine. Broj motora 5635 potvrđuje originalnost vozila. Ovaj raritet je često menjao vlasnike i pretrpeo brojne prepravke. Na primer, L&K BSC je pretvoren u trkački automobil za film Alfreda Radoka – “Dedin automobil”, koji je realizovala čehoslovačka kinematografija 27. marta 1957. Nešto kasnije, oblik prednje haube i blatobrana BSC-a, kao i brojnih detalja, prepravljeni su za “ulogu” u drugom filmu. Bilo kako bilo, svi ključni mehanički delovi su sačuvani, a vozilo koje je uvek bilo vredno vožnja tokom svih godina postalo je nezamenljiva Zvezda čehoslovačke scene starih vozila.

Tokom 2016, jedinstveni Laurin&Klement BSC je pronađen u skladištima Škodinog muzeja u Mladoj Boleslavi, gde su stručnjaci preispitali stanje vozila do najsitnijih detalja a potom temeljno pregledali njegovu istoriju pohranjenu u arhivi. Kasnije, započet je složen proces restauracije koja je dovela do toga da obnovljen automobil bude što je moguće bliže stanju kada je napustio fabriku. U tom trenutku, postao je to najvrednije eksponat stalne izložbe muzeja.

Pitanje koje se logično nameće, jeste kako je uopšte nastao BSC… Posle započinjanja proizvodnje bicikala krajem 1895. godine, kompanija Vaclava Laurina i Vaclava Klementa je proširila proizvodni program na motocikle. Bilo je to 1899. Samo nekoliko godina kasnije, krajem 1905, vizionarski nastrojeni preduzetnici su prikazali proizvodnu verziju njihovog prvog automobila – Laurin&Klement Voiturette A. Tokom naredne dve godine, mladi proizvođač četvorotočkaša je nastavio da širi gamu automobila a uvrstio je i nekoliko strukturalnih izmena. Veliki rast potražnje za vozilima iz Mlde Boleslave koja su mogla da se pohvale sa izuzetnim odnosom cene i onoga što se za nju dobijalo, doveo je do rapidnog porasta proizvodnje – od par desetina u 1906, do skoro 500 u 1908!

Serija BS pokazala se kao veoma bitna tokom tih godina. Nasuprot modelima Voiturette Type A, B i B2 sa V2 motorima, kasnije serije BS-a imale su agregat sa dva cilindra u redu, zapremine 1.399 ccm, snage 10 KS. Zato što se ambiciozna kompanija stalno prilagođavala zahtevima tržišta, Laurin&Klement modeli BS familije imali su karakteristike prilagođene različitim ciljnom grupama, kao što su to na primer lekari i/li poslovni ljudi. Gama je bila sačinjena od najmanje šest različitih verzija sa međuosovinskim rastojanjem od 1.905 do 2.380 mm i pet različitih razmaka točkova (na istoj osovini) između 1.120 i 1.300 mm. Proizvođač je nudio brojne oblike karoserije na istoj osnovi, počevši od “Personen-Voiturettes” (mali automobil, francuski izraz), do taksija i lakih komercijalnih vozila. Između 1908. i 1909, proizvedeno je 66 primeraka modela serije BS.

Najvrednija serij je sadržala 12 vozila u sportskoj BSC varijanti. Snaga motora je podignuta za 20 odsto, sa serijskih 10 na 12 KS. Prvi BSC izašao je iz fabrike Laurin&Klement 10. Juna 1908. Poslednji – 20. oktobra iste godine. Sportski BSC bio je na raspolaganju kao šasija na koju su kupci postavljali individualne karoserije ili kao kompletno vozilo spremno za vožnju. Prva varijanta koštala je tadašnjuh 5.000 austrougarskih kruna, dok je kompletno vozilo moglo da se nabavi po 10% višoj ceni – 5.500 kruna. Cena danas? Nema je, samo nebo je granica.

Možda Vas interesuje i...